King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Dagens Lunch

Publicerad 2012-01-30 13:04:44 i Allmänt,

Har många gånger varit på väg in på gården till restaurang GamlaB ysis, idag så tog jag steget och beställde en lunch där. Kan vara en av de fyra saltaste rätter jag ätit någonsin. Alltså det här stället, är med sina gamla anor en fantastisk möjlighet. Historien förtäljer att Bysis står för bysättningshäkte, alltså en gammal fängelsehåla. Lokalen är stor och dessvärre fullkomligt stillös. Schoket av sladdar som sitter, oftast mitt på väggen, är av en ansenlig mängd och förga dekorativt. Som lokal betraktat så är den fin men det ser ju ut som hej kom och hjälp mig. Idén med att måla ventilationstrumman i guld, kontra den bruna träfanéren är jag väldigt nyiken på att få bakgrunden till, liksaå den brunrandiga tapeten. Klinkersgolvet får mig att tänka på golvet i omklädningsrummet på Brunna IP, det gifter sig inte riktigt som det numera heter.
Det känns lite som när jag var på Zum Fransiskaner, fantastiskt ställe som missar allt ( de hade inte ens tysk öl på fat), samma känsla får jag här. Med en lättare upprustning och en bättre drift så skulle det här stället vara fullt hela dagen och långt in på natten. Nu har jag bara ätit här en gång men jag vet att stuvad pytt helst inte ska vara grå till färgen. Det skulle även varit gott med lite nötkött i den, istället för skinka. Jag är inte säker men jag tror att man skulle kunna lagt den som en pastasås på en tallrik penne. Träborden extremt slitna men är det som ger stället lite charm. Det här skulle kunna vara en rekorderlig bierstube, visserligen under stark konkurens med Dovas, alkissyltornas anfader, som ligger vägg i vägg. Dessutom så måste det vara mysigt att sitta ute på gården på sommaren.

Det Handlar Om Att Få Ut RÄTT Budskap

Publicerad 2012-01-26 00:03:21 i Allmänt,

 

 

Håkan, ja jag vet att det är tredje gången i rad vi pratar om honom, hade en förkärlek för att säga rätt grova felaktigheter. Därför föll han, eller som min polare Låtsascobran sa ”man kan inte vara så dåligt påläst.” Fast detta är ju inget unikt. Det unika är ju att vi i det här landet inte har en enda arbetartidning värd namnet. När Führer Reinfeldt och de andra nazisterna säger fel så rapporteras eller debatteras inte det så himla mycket. När Reinfeldt säger att det där med avregleringen av apoteken inte är någon ”biggie” för större delen av apoteken är ändå kvar hos Apoteket AB så är det en grov lögn eftersom 70% av apoteken numera är privata. Fast självklart så förklarade hans sekreterare att han visste om detta men han menade att Apoteket AB var en känd och stor aktör på den marknaden.

När Reinfeldt klär av sig på överkroppen och slår sig för bröstet samtidigt som han oljar in Anders Borgs hästsvans och utbrister ”Vi är ENSAMMA om att ha överskott i Europa!” Vi åskådare bara jublar och tänker att den där Borg är så jävla duktig. Vi tänker inte att det kan vara lögn, för det är det givetvis och mycket riktigt så blir Reinfeldt rättad av de förbaskade bolsjevikerna på SVT. Fast när han säger Europa så menar han givetvis EU och han hade ju full koll på att både Schweiz och Norge hade överskott. Att även Estland, som är medlem i EU hade ett ekonomiskt överskott räknas givetvis inte. Ester är ju såna man har som städare för helvete, det är ju därför de har så bra, de och de där håriga polackerna som byggde min veranda för 800 kronor i somras.

En annan sak som landets Führer ofta tutar i oss är hur han och Anders och Anders hästsvans har hjälpt det svenska folket ur det bidragsberoende som vi har varit i tidigare under de år som kommunisterna haft makten i landet alltså. Numera så betalar vi inte ut några bidrag så vida det inte är så att du har rejält med pengar på kontot och har råd och bygga om. En riktig borgare vill ju helst inte ha en massa balter och sånt folk springande i huset eftersom de själ, så då kan man få bidrag från svenska staten i form av RUT och ROT avdrag. Att man i Danderyd, en kommun där man har en medelinkomst på 2,4 miljoner och är näst intill helt befriade från kommunalskatt så delar man ut 5630 kronor per person i sådana bidrag. Fast det heter ju avdrag då. Bidrag är ju för inflyttade moldaver och folk från de södra förorterna.

 

Ddet man kan fråga sig lite enkelt är; När är det tänkt att man ska granska makten? När ska de tidningar som är ägda av personer, som jag misstänker röstar på Alliansen, granska och se till att avslöja vad som egentligen pågår i det här landet. Att vi snart har sålt ut hela vårt stolta land och givit bort alla hörnstenarna i den byggnad som heter Sverige, till privata kapitalister? Det kommer givetvis inte att ske så länge inte Socialdemokraterna inte lär sig sköta en tidning. För det är ingen hemlighet att all press i det här landet är på Alliansens sida och de är effektiva, snudd på lika effektiva som kamrat Göring var på sin tid. Varför tystas annars Littorinaffären ned och den horbocken kan frilansa på amerikanska universitet istället för att skaka galler. Varför skriver den tredje stadsmakten spaltmeter efter spaltmeter om den okunnige Håkan Juholt, medan Moderaterna aldrig behöver stå till svars för de lögner de sprider.

 

När ska någon i regeringsställning sätta stopp för Carema Cares framfart och ta ansvar för alla de sparkade läkare och sjuksystrar som vågat stå upp och påtala missförhållanden inom företaget. Givetvis så kommer inte heller det att ske eftersom Anders Borg gör som han alltid gör, det vill säga säger ”att så får det inte gå till” sedan gör han i princip ingenting utan väntar bara lugnt på att folk ska glömma att det hänt. För vi glömmer rätt fort om ingen påminner oss. Vi har inget organ i dagsläget för detta. Så vi kommer att glömma den där sjuksyrran som gjorde en anmälan och fick sparken och vi kommer glömma den som gör samma sak om tre månader för det här kommer att fortsätta i det här landet så länge vi har en sjörövarkapten vid rodret som inte tänker ge sig förrän han har sålt varenda en av våra gemensamma tillgångar.

Now You´re Gone…

Publicerad 2012-01-25 12:39:54 i Allmänt,

 

..som Whitesnake så mycket riktigt uttryckte det hela. Det har varit Håkan fritt i landet i något dygn nu och det händer väldigt lite. Ja det har ju tillfrågats cirka 97 socialdemokrater ifall de vill vara partiledare men hittills har ingen nappat. Då de tillfrågade Håkan så var han val nummer fem. Nu kommer det alltså att dyka upp en ännu lägre rankad person som ska ta över rodret och styra partiet till nya höjder. Kanske kan det rent av bli 30 procent igen, men då måste man nog hitta någon med lite mer karisma än Thomas Östros. Först tänker jag Bodström eftersom han är en bra talare och förståelig, sen tänker jag Pagrotski för han är ju en väldigt positiv person, även om han är lite kort i rocken. Det är ju det som tydligen talat emot Håkan, han fick inte tid att växa i skorna / kavajen. Det som ser mest tilltalande ut för tillfället är den lönnfete komikern och göteborgaren Claes Malmberg. Vad kan man egentligen avslöja om honom? Han har ju redan erkänt allt från svartjobb till superi och knarkande så där skulle man nog slippa en hel del skandaler.

Jag kommer inte sakna Håkan, han var som en division tre spelare i ett allsvenskt lag, men det som förbryllar är hur svårt det verkar att finna någon som törs ta jobbet.  Det är svårt och tufft att matcha Real Madrid också, men det är ju sällan som någon tackar nej ifall de får chansen. Fast sossarna kanske inte ska jämföras med Real, kanske med Hammarby?

 

Förresten så har Alliansen rensat i biblioteket i riksdagen och tagit bort sju av tolv fackliga tidningsprenumerationer. Bra gjort, man vill ju inte bli störd av en massa riff-raff när man avnjuter sin lunchgrogg i lugn och ro, medan man kollar börsen.

GW lackade ur ordentligt på Carin Götblad i Veckans Brott igår. Den vanligtvis så slöe GW´s vilopuls gick upp till 190 när man visade inslaget om Ellen som hade blivit bestulen på sitt kontokort. Ellen hade börjat få en massa inkassokrav för beställningar hon inte gjort, men fallet blev nedlagt på grund av att det saknades spaningsuppslag. När hon själv tog reda på var ifrån beställningarna gjorts, från en dator, i ett hus som befolkades av 80 åringar förutom en ung person som tidigare var straffad för liknande saker och lämnade in detta till polisen så la man ner fallet igen. På samma grunder som tidigare. Jag menar inte att bara för att man är straffad tidigare så är man automatiskt skyldig, men det kunde ju vara ett spaningsuppslag. Kanske kunde man åkt dit och kollat hans dator? Intervjun med polisen som skötte det hela kan bli en klassiker. Se den SVT Play. Tragiskt polisarbete, långt ifrån det som vi får se på bio, där det nästan alltid finns en eller annan hurtbulle som vill lösa ett brott.

Kanske är det ett uppslag till en ny lite mer slackerbetonad TV-serie om ett par poliser som inte löser någonting alls? Kanske har de en Lisbeth Salandertyp till hjälp som inte kan något alls om datorer? Ett intressant uppslag.

Det är i alla fall så att poliserna i Stockholm är fler till antalet än bovarna och då borde man ju få lite resultat kan man tycka. Kanske borde de ha en bov var att hålla reda på?

Alla Ska Med...Ja Utom Håkan Då...

Publicerad 2012-01-24 12:50:59 i Allmänt,

Så föll han då. Statsministerämnet från Oskarshamn. Trots att han berättat att han var en ny människa, så föll hanå. Huvudsakligen på grund av mediedrevet påstods det, det har jag svårt att hålla med om, kan det inte bero på alla hans grodor och den dåliga sammanhållningen i Socialdemokratiskaarbetarpartiet? Han har ju huvudsakligen skjutits ned av sina egna. Borgarna vill ju givetvis ha honom kvar eftersom det då blir en enkel valseger. Nu vill man ju veta vilken person som delegaterna ska rösta på, för jag tror inte att det blir mer än ett alternativ den här gången heller. Har man pratat med Lars-Åke Lagrell om hur man genomför de här omröstningarna? Han kan ha en del tips att ge. Tydligt är i alla fall att ingen som är känd eller har ett gott namn vill vara partiledare, då kan man ju inte ägna sin fritid åt att twittra om vilken kass partiledare de har. Det borde ju rätteligen vara något att sträva emot men inte i det här partiet. Sossarna gör mig bara trött. De har haft öppet mål i sjukvårds, skol och alla möjliga frågor men lyckas aldrig sätta press på regeringen. Inte ens i Bildtaffären har man lyckats sätta eld på, trots att han varit indränkt i olja i tio år nu.

Gulbaggegalan var ett givet sömnpiller och jag uthärdade cirka 7 minuter sedan blev det helt enkelt för tråkigt. Alla i publiken var så himla stela och trötta, då var det roligare att se Rebecka och Fiona på P3 Guldgalan, med sina banderoller om att "Solidaritet Är Sexigt" och "Ingen Människa Är Illegal" satt de lite politisk färg på det hela. Kanske något för den svenska arbetarrörelsen att haka på. Vet inte om Jonas Sjästedt gillar house men han måste inse att lite flaggviftande alltid lättar upp.
Så hej då Håkan!

Mofeta & Jerre

Publicerad 2012-01-21 02:42:59 i Musik,

 

 

Kan vara nästa stora grej. Har sällan blivit så glad och dansant av ett band som består av två gatumusiker. Allt baserar sig kring Jerres gitarr och trots att de oftast kör akustiskt, med lite congas så blir det så grymt svängigt att man bara vill gå ner på knä och be till Bob Marley eller vem fan som helst som kan hålla igång en takt på samma sätt. Mofeta håller igång det hela galant med sin rap men det är samspelet som är smått magiskt. Då de uppträder live med bara gitarr så är de mer samspelta än FC Barcelona. De leker fram musik på ett sätt som på ett sätt är avundsvärt och på ett annat sätt ser ut att vara en barnlek. Med sin första singel(?) Bättre I Berlin så retade man tydligen upp självaste Fredrik Strage, eftersom han tycker att det är ballt i Berlin. Inget ont om Fredrik men de hade en poäng. Det var ju ett tag som alla skulle åka till Berlin för det var så himla ball. Iggy och Bowie var där i mitten på 70-talet och var balla.

Men det är ju ändå Väderleksrapport där de knäcker Stureplansknarkarna i två bitar som gör en glad. Fantastisk text men ändå en låt som gungar bättre än vad James Brown gjorde i sina bästa dagar. Mina tankar går lite osökt till Hansson de Wolfe United, fast med bättre sväng. Lite Gals & Pals på syra ungefär. Kalifornien är en annan grym låt som bara sitter som en vintermössa på skallen, Promoes inhopp är magi på högsta nivå.  Som sagt ”gåshud i Blåsut” är inget man bara snickrar ihop på en eftermiddag. Visst Mofetas hårman är lite olustig och man får lite E-Type vibbar då man ser honom men ifall man hör honom så slutar alla liknelser. Jerres mustasch är ju även den a piece of work. Det är endast Christian Olsson i Fibes!!Oh!! Fibes!! Som har en snyggare. Det skulle vara grymt ifall de kunde slå generalstort redan i år.

Håkan

Publicerad 2012-01-18 09:46:51 i Allmänt,

 

Då vänsterpartiet byter partiledare till en person som verkar både saklig och lugn, och miljöpartiets nya rör är ganska tysta av sig så har socialdemokratin valt Håkan Juholt. En grabb som tjänar så dåligt att han behöver fuska med bostadsbidragen. En lirare med mustasch. Det har stabiliserat sig nu i och det kan bara gå framåt, tänkte jag. Det berodde på att Håkan varit på semester. Han tog igen det direkt han kom hem genom att utbrista att han numera är en annan människa. Vem då undrar man sig? Det visade sig omedelbart att det vara samma jubelidiot som gått igenom kontrollen på Arlanda för några veckor sedan. Han började med ett bitskt angrepp på Alliansen, som visade sig vara helt felaktigt vilket alla som var pålästa visste. Fast inte Håkan. Synd. Nu känns det som att Jonas Sjöholm kommer att bli oppositionsledare, inom en ganska nära framtid. Farväl Håkan.

Åter i Tjyvsverige

Publicerad 2012-01-18 08:24:52 i Allmänt,

En enda dag var jag hemma i Sverige innan jag åte får bevittna hur det svenska tjuvsamhället fungerar. Jag står efter Torsten Flink i kön på Coop. Torsten är i princip vår enda kändis, sedan Bert Åke Varg blev okänd, så man har ju viss respekt. Torsten är lite smådragen, och han och hans kompis ska hem och käka middag, det är lite rörigt, det är lite stökigt. Torstens vän undrar ifall kassörskan sett en så rejäl baguette någon gång. Torsten har gått ut i tidningen för en tid sedan och berättat att han lugnat ner sig och det enda olagliga han gör är att snatta i Tyresö Centrum. Av en händelse så är hans jackficka öppen och jag ser en förpackning med Tabasco. Mitt rättspatos säger mig att säga till i kassan. Det står även en polis precis utanför som väntar på sin kompis som är inne och köper mat på arbetstid. Istället så struntar jag i det och låter det hela passera. Man är ju ingen goltupp.

Idrottsgalan…

Publicerad 2012-01-17 11:08:15 i Allmänt,

…missade jag nästan fullkomligt eftersom jag hade tvättstugan, men jag såg i alla fall några saker. Robin Med Det Underliga Skägget är en utmärkt programledare och rätt kul. Alshammars morsa ser ut som Alshammar själv. En icke namngiven person ringde och påpekade att Ida Ingemarsdotter är rätt het.  Något som inte är hett är valet av kampsång till fotbolls EM i sommar. Man gör som för några år sedan då Tomas ”Euro” Ledin, sket i att skriva en ny låt utan tog degen och gav dem en gammal låt. Så har man gjort igen, den här gången med Markoolio. Kan det bli muggigare? Passande att Dr. Mugg själv får sjunga. Hur jävla trötta är man på fotbollförbundet? Musik är en mycket stor exportvara i Sverige och till och med Champions League hymnen är ju gjord och framförs av en svensk, ska detta stora land då inte lyckas pressa fram en ny låt till ett EM?

Jag har full förståelse för ifall Uffe Lundell inte har lust att lägga ner tid på att skriva en ny låt men det finns ju mängder av artister som faktiskt tycker sånt här är kul och viktigt.  Ifall vi vågar kika lite utanför våra gränser så ser vi att så pass kända och olika artister som The Pogues, Toni Braxton, Shaggy, Shakira, Ricky Martin ( är han släkt med Max?) och New Order har gjort olika låtar till sina länders VM-bataljer. Vi ska inte heller glömma bort att Dario G (döpt efter Crewes legendariska manager) gjorde Englands officiella låt till VM 98.

 

Sedan Tompa Jahns Svenska Landslaget i Landsflykt till VM 1950, så har de svenska låtarna med några få undantag gjorts av typ Svensktoppsartister. Lasse Holms pinsamma VM-låt som han fortfarande envisas att spela i folkparkerna då Diggelookonserterna går av stapeln, är fruktansvärd. GES var en mycket jobbig konstellation men låten funkade på grund av framgångarna och det var därför Thomas Ledin mötte grabbarna på flyget, så han kunde underhålla.

Eftersom Cobran är jämlik så har han inte glömt Pia Sundhages VM-låt från 1987 som hette Vi Är Tjejer-Vi Är Bäst. Jag minns den som ett av de mest pinsamma ögonblicken i mitt liv. Nästan lika pinsam som man kände sig när Tomas Ledin (igen) gjorde VM-låten av en gammal låt han hade i byrålådan, för han orkade inte ta fram en ny låt, men ville ändå ha betalt.

 

Det är därför man blir sur på en sådan som Markolio som borde kunnat pressa ut en ytterligare VM/EM sång. In Med Bollen funkar ju utmärkt som ramsa dessutom så han ska ha alla heder, men är det så himla illa att vi bara ska ha en ramsa? Det kanske är enklast så, för ska vi vara ärliga, de flesta fotbollsfansen som ser VM är män som blivit bjudna på något företagsevent och de brukar vara ganska packade och då kanske det är enklast så. Förbundet har ju tidigare sagt ifrån att exempelvis supportrar från de tre Stockholmslagen ska bilda klack för landslaget då de trodde det skulle bli bråk (vilket bra tillfälle att lära känna varandra lite bättre?) eller som när jag var på Sverige – Polen och de 15 polackerna sjöng lilla rumpan av de övriga 35 000 åskådarna, då speakern sa till i högtalaren att nu skulle det minsann hejas. Än mer pinsamt blir det när spelarna/ledarna tar saken i egna händer Åby Erikssons Vi är Svenska Fotbollsgrabbar är ju bara kul för att den är så dålig och att Snickarn sjunger den som han vore sprungen ur en 50-talsfilm, när han druckit. Vi Hänger Med som Nacka Skoglund sjöng var rätt tveksam som musikaliskt alster (Snickarn kan vid speciella tillfällen även sjunga den). 1978 så gjorde Schytts VM-låten som hette Vi Gör Så Gott Vi Kan, vad fan är det för jävla titel? Men så gick det ju som det gick också.

 

 

Magnus Ugglas Vi Ska till VM ( och stå på pallen) funkar mest för att den hade en kul video och att man kan byta ut Stå På Pallen mot Visa Ballen.

 

 

Så varför ska det alltid vara artister som Linda Bengtzing som ska representera vårt land? För det finns faktiskt mängder med alternativ, och då tänker jag inte på Mojjes VM-låt Svenska Vrål. Vi har Red One exempelvis, en man som på några få år haft fler internationella hits än vad landslaget gjort mål i kvalet. Vi har Max Martin och vi har även vanliga artister som är djupt intresserade i detta spel. De som har gjort alternativa låtar, förutom Mojje och Linda är rätt många och de är oftast bättre. Tyskarna Från Lund (som även gjorde Kocklandslagets VM-låt som hette Kniven, Gaffeln, Skeden-Schweden Schweden Schweden) gjorde exempelvis den mycket tunga Global Fussball OK i en tävling i radions Morgonpasset. Där deltog även Timo Räsinen med sin otroligt grymma Bollen Måste Dö, så det finns intressanta artister som inte ligger på skivbolaget Marianne och som kan ordna såna här saker.

Min egen favorit i denna genre är ändå Björns Bands Ribba In inte minst för den poetiska texten:

Mål Mål ta den om du kan

Ribba in och Sverige vann

Den satt som en yxa i ryggen på Beckham

Svennis har svimmat låt bli och väck han

 

Stor poesi på min ära, man inte en riktigt fläskig sammanslutning av BRA artister, typ Live Aid, göra en VM låt? Fast då måste Freddie Wadling vara med och sittsjunga med käppen, kanske i duett med Plura Johnsson. Skitsamma egentligen vad som helst är bättre än vad det är nu. Jag förväntar mig inte en ny World In Motion eller Three Lions men något bättre än en gammal låt med en artist som pikade, och det inte särskilt högt, runt 1999. Dags att göra om och göra rätt, som Magnuns Ohlsson skulle sagt.

För övrigt så tyckte jag att Marie Göransson var rätt pinsam med sitt fåniga tal.

Kommunslogans Del 2

Publicerad 2012-01-16 13:50:32 i Allmänt,

 

Östhammar – Storstaden på bekvämt avstånd

En rätt underlig slogan som jag inte förstår riktigt. På bekvämt avstånd till vad? Storstad med 4500 invånare? Eller menar de tvärtom? Att Storstaden ligger på bekvämt avstånd? Troligen det sistnämnda men Stockholm ligger ju 14 mil från stan? Obegriplig.

Upplands Väsby – Den vackra kommunen, där framtid och forntid möts

Här har man inte nöjt sig med en sak utan vill förtydliga att det minsann är vackert i Väsby. Som när min chef en gång förklarade att vi har ”högt i tak” på vår arbetsplats, ifall någon skulle fråga. Alla som varit i grusgropen och spelat fotboll vet exakt hur vacker det är i Väsby, och långt att hämta bollen var det också.

 

Vårgårda – Center of Innovation

Den här kan verka underlig men faktum är att Vårgårda har ett par berömda uppfinnare som kom här ifrån. De mest kända är Johan Petter Johansson som uppfann både rörtången och skiftnyckeln, men det hände ju för tusen år sedan och så himla mycket har väl inte hänt så där sedan dess.

Herrljunga – Kommunen På rätt Spår

I kategorin snusförnumstiga, putslustiga eller finurliga hamnar Herrljunga. Det här syftar på att Herrljunga är en järnvägsknut och är inte så himla kul.

Hjo – I Love Hjo

Rolig är det däremot i Hjo, fan vad de måste ha filat på den här.

Kristinehamn – Picasso valde Kristinehamn, välkommen du också

Picassoskulpturen vid Vänern är vacker och det här känns helt rätt att slå sig lite för bröstet för det största som egentligen hänt i stan. ”Lusasken” är dock en trevlig stad och väl värd ett besök. Låt inte det faktum att popbandet Jumper kommer därifrån avskräcka.

Oskarshamn – Kommunen med energi

Det här är riktigt skoj. Oskarshamn är en riktig håla trots sitt läge och har en kulturperson i innerfickan och han täljde trägubbar precis som Emil i Lönneberga. Sånt händer bara i Småland, men staden har också ett kärnkraftsverk, därav den lustiga devisen. Detta har smittat av sig på idrotten i byggden och Craftstaden IBK heter innebandylaget och varför de stavar med C vet nog bara de mest initierade. Basketlaget Atomics gick, som de flesta basketlag, i konkurs förra året så de finns inte längre men jag får vissa associationer till Springfield Isotopes där Homer Simpson var klackledare.

Pajala – Makalösa Pajala

Den här är faktiskt rätt skoj. Det bor 1500 personer i byn och någon har kommit upp med den här, bra jobbat. Den syftar givetvis på det stora överskottet på män som bor i byn och kanske även de bussar med ryska kvinnor som kördes hit en gång i tiden. Levi Laestadius härjade här som bäst och kyskheten att föröka sig verkar sitt i.

 

Säter – Jag är tokig i säter

Är faktiskt kul på riktigt. Stan har ett dårhus och mer behöver man ju inte säga. Har för mig att de fick en del skit för den här av lokalbefolkningen, men lite kul är den allt.

Min kompis Gunnar som härstammar från Quiet Mountains utanför Nyköping berättar att hans far en gång deltog i en slogantävling i Nyköping med devisen Nyköping - En Fängslande Håla, åsyftande gästabudet där kungen kastade sina fiender i finkan, men det slog aldrig väl ut. Fast den är nästan lika bra som Skövde - Staden Som Ingen Behövde.

Kommunslogans del 1

Publicerad 2012-01-14 15:56:00 i Allmänt,

Alla städer och kommuner behöver en slogan. Det vet alla som jobbat på ett kommunkontor och därför anordnas tävlingar, bikupor och annat för att man ska kunna stödja den lokala klistermärkesindustrin. Själv bor jag i Trivsamma Tyresö, där för övrig även Laget I Mitt Hjärta spelar sina matcher. Linus Larsson min trogne gästskribent brukar säga att han bor i Wingfield men egentligen så bor han i Vingåker i Sörmland, kommunen som har följande slogan Vingåker – En Promille Kan Inte Ha Fel. Huruvida det är en promille alkohol som avses förtäljer inte historien, oavsett detta så blir man ju nyfiken på vad som egentligen försigår på den orten en fredagkväll.

 

 

 

Under min tid som sorteringsarbetare på Kungliga Järnvägsposten så arbetade jag ihop med en liten skåning som vann en slogantävling i sin hemkommun och som nu ståtar med den internationella hälsningsfrasen When In Europé Don´t Miss Skurup. Den är ju numera en klassiker i den här branschen men det finns så många fler och det finns så många fler stupida.

 

 

Alingsås – Potatisstaden. Visst ett naturligt sätt att framhäva Jonas Alströmmers upptäckt av potatisen men det var ju faktiskt Alströmmer som kom från stan, inte potatisen. Potatis kommer ursprungligen från Peru och skälet till att den blev så poppis var att man kunde göra alkohol av den, så Alingsås-Alkoholstaden vore en klart mer passande fras. Ungefär som i Vingåker.

 

 

Berg – Möjligheternas Kommun är en fullkomligt obegriplig slogan då ingen jävel vet var Berg ligger, vad är det i så fall som gör det till möjligheternas kommun? Landet är dock fyllda av liknande varianter där man vill påskina att ifall du kommer hit med din kunskap/företag/ärvda pengar eller bara du betalar skatt i vår gudsförgätna håla så kommer det att bli riktigt bra. Andra exempel är Boden – Kommunen Där Du Utvecklas, Expansiva Eda eller Köping – Rikare på fantasi, laganda och drivkraft. I det sistnämnda fallet så påvisar man riktigt dålig självförtroende eftersom man med stor säkerhet vet att det är skit att bo i Köping så nöjer man sig inte med att vara rikare på fantasi, något som kunde ha dragit till sig en massa fantasynördar och fyllt stadens gator med alver och hobittar så fort en ny film av Tolkien dök upp. Istället så vill man även påskina att man är grym på laganda också, en slutsats som troligen gjorts då man summerat de båda stora lagsporterna där manm i ishockey stoltserar med en mittenplats i division 2 och i fotboll i trean (som alltså är nivå 5) och som om inte det skulle vara nog man är även riktigt stygga på drivkraft.

 

 

 

Givetvis handlar det om att få synas som en positiv kraftfull stad där vi kan vara stolta över vår lilla bygd. Fast ofta så blir det ju bara lite tragiskt och de orter som tidigare haft lite dåligt rykte försöker med alla medel tvätta bort denna. Ungefär som en osäker person som alltid varit lite nördig och som bytt stil och vill vara ball, han överdriver lite lätt och försöker vara lite extra ball. Som i Grums fall: Grums – Så mycket mer än du tror. Det enda vi vet om den stan är att det luktar när man åker förbi den så vad skulle det kunna finnas mer? Eller Attraktiva Avesta? Alla vet att det är en bonnahåla där man kör speedway men inte så mycket mer. Framgångsrika Dals Ed är en annan variant på en helt oförklarlig härdsmälta på kommunkontoret. Ifall det vore så, så kan man ju egentligen utropa sin stad till vad som helst. Rönninge – Dinosauriernas  Hemvist till exempel.

 

Det finns onekligen än hel del rätt roliga varianter på slogans, Bengtsfors = Gämpaglöd uppkom troligen inte vid deras första och hittills ända säsong i allsvenskan. 3-83 i målskillnad vittnar om att det inte kämpades så himla mycket.

 

Bjursås – Dalarnas Schweiz får en att fundera. Är de omåttligt rika? Har de en massa skumma banker? Tillverkar de fällknivar eller är det bara ett ställer där man har massor med gökur?

 

Haninges Både Vill Och Vågar låter mer som en kontaktannons. Karlsborg Sveriges Reservhuvudstad låter fullkomligt vansinnig.

 

Ystads slogan Ja I Ystad får en mer att tänka på en våldtäktsrättegång och jag vill mest säga Nej. Fast Ystad är ju en trevlig stad.

 

Vi avslutar med Orust Den Stora Ön I Väst, jag tänkte omedelbart hur arbetsamt invånarna måste ha haft då de skulle trä på västen på den där ön. Man får hoppas att de använde ett material som var elastiskt.

 

Jag kommer att återkomma i detta ämne men avsluta med en kommunslogan som fick av en före detta boende i Skövde. Skövde – Staden Som Ingen Behövde.

Gästfilosof L.A Larsson

Publicerad 2012-01-04 17:22:07 i Allmänt,

Eftersom Cobran är totalt utschasad efter julkalendern och behöver ladda batterierna en smula så har jag tagit hjälp av en av mina lärljungar, Wingfields store filosof och författare Linus Larsson. De som träffat Linus vet att här kommer ett stycke kvalitet, och ni andra kan bara luta er tillbaka och njuta, men jag ska ge er en liten bakgrund. Linus Larsson är född 1977, nådens år, och vi möttes då jag försökte hjälpa hans fotbollskarriär att ta fart i Tyresö FF i början av 90-talet. Kort sagt en spelare som inte stod där man ställde honom och det gällde både på och utanför planen. Troligtvis den mest egensinniga person jag stött på under mina 20 år som tränare. Då Linus arbetade i London i starten på milleniet så hände det att jag bodde hos honom något som alltid var trevligt även om det töjde levern till bristningsgränsen. Den famösa fotbollsmatchen mellan Motley Crewe och Crewe Exiles, där Linus nätade fem gånger i en match som slutade 4-4, efter en kväll där ett helt flak med Boddingtons fick sätta livet till är en klassiker.

Numera så har han dragit sig tillbaka till Vingåker och lever ett något lugnare liv och försöker som bäst sig på att brejka som författare, konstnär och filosof.

Jag rekomenderar ett besök på hans hemsida och det går utmärkt att knäppa på hans namn nedan så kommer ni dit utan problem.

 

Lyckoforskning

FilosofiSkapad av L.A.LARSSON tis, december 20, 2011 14:25:48

Jag tänker gå igenom ett par olika faktorer som påverkar din lyckonivå och jag har valt dessa eftersom jag anser att de är påverkbara genom ett förändrat förhållningssätt och träning. Din egen inställning till dessa faktorer kommer i förlängningen att påverka hur lycklig du känner dig.

 

 

Förenklat kan man säga att det finns två typer av lycka; känslomässigt välbefinnande och livstillfredställelse emellan vilka det inte finns något perfekt samband, utan det ligger mellan 0,5 och 0,7, där 1 är perfekt och 0 är ett obefintligt samband. För båda av dessa två lyckotyper är personligheten en viktig faktor. I västvärlden, dvs. i länder där de grundläggande behoven är uppfyllda – basen av Maslows pyramid – vi har mat för dagen, tak över huvudet och vi behöver inte oroa oss för att krig när som helst ska bryta ut, har studier av tvillingar visat att omkring hälften av variationen i lycka kan förklaras av gener. Emotionell stabilitet, dvs. hur pass mycket vår inre trygghet påverkas av yttre faktorer är en del av personligheten som påverkar vår lycka; är jag väldigt emotionellt stabil och inte låter mig påverkas så mycket av att t.ex. bli av med jobbet, så är jag också en lyckligare människa. Är jag tvärtom harigt lagd och tycker att världen faller samman för att mjölken är slut, så är jag också en olyckligare människa. Ett annat personlighetsdrag som påverkar din lycka är huruvida du är extrovert eller introvert. Forskning har visat att extroverta personer tenderar att reagera mer positivt på viss stimuli än introverta personer. Denna positiva respons leder till ökat välbefinnande och ökad känsla av lycka. Jag har själv blivit oerhört mycket mer stabil under 2011 genom bl.a. avsevärt förhöjd självkänsla och detta har också gjort mig avsevärt mycket lyckligare, vilket också har gjort mig mer extrovert – ett samband som jag vill hävda går åt båda håll. Emotionell stabilitet går absolut att träna genom terapi och meditation och andra personlighetsutvecklande insatser för att stärka självkänslan. Och när tärningen väl är kastad kommer du att få mervinster i form av att du blir mer social, har lättare att umgås med människor och, i förlängningen, även lyckligare.

 

 

Naturligtvis spelar också yttre faktorer viss roll för din lycka och ditt känslomässiga välbefinnande. I en amerikansk studie över kvinnor som ombads skatta gårdagen, framkom att kvinnor som har en hushållsinkomst på under $20 000 per år upplevde att de var på dåligt humör en tredjedel av gårdagen, medan kvinnor med en hushållsinkomst på över $100 000 upplevde att de var på dåligt humör en femtedel av gårdagen. Om kvinnorna var ensamstående eller inte, spelade däremot nästan ingen roll alls för deras känslomässiga välbefinnande. Vad som däremot spelade stor roll var friheten i arbetet. De kvinnor som upplevde sin arbetssituation som övervakad var på dåligt humör nästan 37 procent av tiden, medan de kvinnor som inte hade en övervakad arbetssituation, utan hade stor frihet i sitt yrke, bara var på dåligt humör 19 procent av tiden – alltså i princip hälften. Den stora skillnaden var dock i vad kvinnorna i undersökningen trodde om välbefinnande och olika inkomstnivåer. De trodde att kvinnor med en årlig hushållsinkomst på under $20 000 (ca 11 500 kr/månad) skulle må dåligt nästan 60 procent av sin tid, vilket alltså inte, turligt nog, var fallet. Vidare trodde de att kvinnor med en årlig inkomst på över $100 000 (ca 58 000 kr/månad) skulle må ungefär så dåligt som de gjorde – en fjärdedel, jämfört med utfallet på en femtedel. Men det intressanta här är alltså att man trodde att det skulle skilja på nästan 35 procent, beroende på om man var höginkomsttagare eller inte. Men det visade sig alltså att det rörde sig om en skillnad på lite drygt 12 procent. Sammanfattningsvis om detta kan alltså sägas att vi tror att yttre omständigheter spelar betydligt större roll än det faktiskt gör för vårt känslomässiga välbefinnande och vår lycka (Kahneman m.fl 2006). Ej förvånande spelar de yttre faktorerna större roll för den delen av lyckan som vi kallar livstillfredställelse och mindre roll för den delen av lyckan som vi kallar för känslomässigt välbefinnande. Det förefaller också logiskt att status och livstillfredställelse går hand i hand. Det kan också vara en förklaring till att antagandet och utfallet i studien ovan skiljer sig så mycket åt, dvs. att deltagarna i undersökningen inte helt fått klart för sig skillnaderna i livstillfredställelse och känslomässigt välbefinnande. Men sammanfattningsvis kring detta kan alltså sägas att de yttre omständigheterna spelar mycket mindre roll för din lycka än du tror.

 

 

I en europeisk undersökning av Filip Fors vid Umeå universitet framkom tydliga skillnader i livstillfredställelse och känslomässigt välbefinnande beroende på individens socioekonomiska status. Vad han kom fram till är att en persons socioekonomiska status, dvs. utbildning, arbete, inkomst osv., påverkar livstillfredställelsen i nästan tre gånger så stor utsträckning som den påverkar vårt känslomässiga välbefinnande. En förklaring han ger till detta är vår anpassningsförmåga, något som Layard (Happiness, 2011) också tar upp och här återkommer vi till jämförelsens olycka för lyckoutvecklingen – den som först har en BMW är lycklig tills alla andra har en BMW, då vill han eller hon ha en Porsche och den välfärdsinflationen är, som jag ser det, en nyckelfaktor till att lyckan inte hänger med välfärdsutvecklingen. Medicinen mot detta är som jag ser det en inverterad välfärdsutveckling. Jag tjänade t.ex. hälften av vad jag gjorde tio år tidigare senast jag förvärvsarbetade, vilket ger perspektiv på inkomst – som något som inte bara växer i takt med din ålder och din buk. Dessutom medförde detta att jag fick dra in ca 15 000 kronor i månaden i krogbesök, vilket ledde till en avsevärt förhöjd fysisk och mental hälsa, vilket i sin tur naturligtvis var en katalysator för mitt känslomässiga välbefinnande. Jag hävdar också att min livstillfredställelse ökade då jag planerade mina resurser och på så sätt kunde få ett bättre liv för mig själv – som jämförelse så kostade en kroghelg lika mycket som en ny familjebil gör i månaden och såhär senare i livet är det ganska uppenbart vilket jag värdesätter. Men jag tror att siffrorna som sådana gör mig mer ödmjuk över det som jag tidigare benämnde som välfärdsinflationen. Jag spenderar också min tid på ett betydligt mer konstruktivt och kreativt sätt nu – med min familj, på fotbollsplanen, i ateljén, eller i författarstudion – till skillnad från tidigare på ett stressigt kontor eller vid bardisken eller i sängen långt in på söndagarna, något som naturligtvis också påverkar min lyckonivå.

 

 

Avslutningsvis skulle jag vilja gå igenom lite forskning från Layard (2011) av vad du ska göra med din tid och vilka du ska umgås med för att bli en lyckligare människa. Vi är som lyckligast när vi har sex och som olyckligast när vi pendlar till och från jobbet. Den aktivitet som vi tycker något bättre om än att åka till och från jobbet, är att vara på själva jobbet och jobba. Vi blir sedan något lyckligare av att städa och tvätta och lite lyckligare av att sitta vid datorn och ännu lite lyckligare av att ta hand om våra barn. Men vi blir ännu lyckligare av att prata i telefon och ännu lyckligare av att laga mat och shoppa, för att inte tala om att se på TV. Vi blir så ännu lite lyckligare av att träna, men tyvärr ännu lyckligare av att äta. För oss som ber eller mediterar hamnar det här på lyckoskalan. Men ännu lyckligare blir vi av att ta det lugnt och ännu lite lyckligare blir vi att socialisera med andra människor (med undantag enligt nedan). Men, det som gör oss som allra mest lyckliga är alltså sex vilket forskningen också visar att personer i en kärleksrelation är något lyckligare än singlar. Om lycka och interaktion med andra människor kan sägas följande: Vi är som lyckligast när vi umgås med våra vänner. Vi föredrar sedan släktingar framför både maka/make och våra barn. Vi blir lika lyckliga av att umgås med kunder som med kollegor. Sedan kan vi konstatera att vi hellre är ensamma än umgås med vår chef.

 

 

Forskningen är tydlig: spendera mer tid med sådant du vill göra med människor du tycker om att umgås med och mindre tid mtelefon och ännu lyckligare av att laga mat och shoppa, för att inte tala om att se på TV. Vi blir så ännu lite lyckligare av att träna, men tyvärr ännu lyckligare av att äta. För oss som ber eller mediterar hamnar det här på lyckoskalan. Men ännu lyckligare bli vi av att softa och ännu lite lyckligare blir vi av att socialisera med andra människor. Men, det som gör oss som allra mest lyckliga är alltså att ligga med varandra... i telefon och ännu lyckligare av att laga mat och shoppa, för att inte tala om att se på TV. Vi blir så ännu lite lyckligare av att träna, men tyvärr ännu lyckligare av att äta. För oss som ber eller mediterar hamnar det här på lyckoskalan. Men ännu lyckligare bli vi av att softa och ännu lite lyckligare blir vi av att socialisera med andra människor. Men, det som gör oss som allra mest lyckliga är alltså att ligga med varandra...ed sådant du inte tycker om att göra med människor du inte tycker om att umgås med (Jeremy Bentham, m.fl.). Strunta i statusstressen – du blir inte lyckligare för att du tjänar med än grannen och du har råd med en dyrare bil. Säg upp dig från jobbet eller gå ned i tid och ägna dig åt saker som verkligen spelar roll; dina barn, din familj, de människor du tycker om. Arbeta deltid på ett äldreboende, engagera dig ideellt, eller varför inte bara vara ett tag – det är inte vad du gör som spelar någon roll, det är vem du är. Lyckoforskningen har kommit fram till att yttre attribut är av mindre vikt, för alla utom dig själv, så det är dags att du släpper fokuset på dig själv och slutar sätta dig själv i första rummet! Det kommer ge dig möjlighet att kunna se världen objektivt och ge dig ökad självkänsla, vilket leder till ökat känslomässigt välbefinnande och en äkta inre lycka. Det är därifrån lyckan kommer; lyckan är intrinsic – inneboende och inte något vi ska ”jaga”, så stanna upp och lägg ifrån dig VISA-kortet och se dig om…

 

Och med dessa visa ord så kommer Cobran att dra sig tillbaka till Gran Canaria i en vecka, för att öka på sin egen lyckokänsla. Ha det så skönt i snöblasket.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela