King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Idrottsgalan…

Publicerad 2012-01-17 11:08:15 i Allmänt,

…missade jag nästan fullkomligt eftersom jag hade tvättstugan, men jag såg i alla fall några saker. Robin Med Det Underliga Skägget är en utmärkt programledare och rätt kul. Alshammars morsa ser ut som Alshammar själv. En icke namngiven person ringde och påpekade att Ida Ingemarsdotter är rätt het.  Något som inte är hett är valet av kampsång till fotbolls EM i sommar. Man gör som för några år sedan då Tomas ”Euro” Ledin, sket i att skriva en ny låt utan tog degen och gav dem en gammal låt. Så har man gjort igen, den här gången med Markoolio. Kan det bli muggigare? Passande att Dr. Mugg själv får sjunga. Hur jävla trötta är man på fotbollförbundet? Musik är en mycket stor exportvara i Sverige och till och med Champions League hymnen är ju gjord och framförs av en svensk, ska detta stora land då inte lyckas pressa fram en ny låt till ett EM?

Jag har full förståelse för ifall Uffe Lundell inte har lust att lägga ner tid på att skriva en ny låt men det finns ju mängder av artister som faktiskt tycker sånt här är kul och viktigt.  Ifall vi vågar kika lite utanför våra gränser så ser vi att så pass kända och olika artister som The Pogues, Toni Braxton, Shaggy, Shakira, Ricky Martin ( är han släkt med Max?) och New Order har gjort olika låtar till sina länders VM-bataljer. Vi ska inte heller glömma bort att Dario G (döpt efter Crewes legendariska manager) gjorde Englands officiella låt till VM 98.

 

Sedan Tompa Jahns Svenska Landslaget i Landsflykt till VM 1950, så har de svenska låtarna med några få undantag gjorts av typ Svensktoppsartister. Lasse Holms pinsamma VM-låt som han fortfarande envisas att spela i folkparkerna då Diggelookonserterna går av stapeln, är fruktansvärd. GES var en mycket jobbig konstellation men låten funkade på grund av framgångarna och det var därför Thomas Ledin mötte grabbarna på flyget, så han kunde underhålla.

Eftersom Cobran är jämlik så har han inte glömt Pia Sundhages VM-låt från 1987 som hette Vi Är Tjejer-Vi Är Bäst. Jag minns den som ett av de mest pinsamma ögonblicken i mitt liv. Nästan lika pinsam som man kände sig när Tomas Ledin (igen) gjorde VM-låten av en gammal låt han hade i byrålådan, för han orkade inte ta fram en ny låt, men ville ändå ha betalt.

 

Det är därför man blir sur på en sådan som Markolio som borde kunnat pressa ut en ytterligare VM/EM sång. In Med Bollen funkar ju utmärkt som ramsa dessutom så han ska ha alla heder, men är det så himla illa att vi bara ska ha en ramsa? Det kanske är enklast så, för ska vi vara ärliga, de flesta fotbollsfansen som ser VM är män som blivit bjudna på något företagsevent och de brukar vara ganska packade och då kanske det är enklast så. Förbundet har ju tidigare sagt ifrån att exempelvis supportrar från de tre Stockholmslagen ska bilda klack för landslaget då de trodde det skulle bli bråk (vilket bra tillfälle att lära känna varandra lite bättre?) eller som när jag var på Sverige – Polen och de 15 polackerna sjöng lilla rumpan av de övriga 35 000 åskådarna, då speakern sa till i högtalaren att nu skulle det minsann hejas. Än mer pinsamt blir det när spelarna/ledarna tar saken i egna händer Åby Erikssons Vi är Svenska Fotbollsgrabbar är ju bara kul för att den är så dålig och att Snickarn sjunger den som han vore sprungen ur en 50-talsfilm, när han druckit. Vi Hänger Med som Nacka Skoglund sjöng var rätt tveksam som musikaliskt alster (Snickarn kan vid speciella tillfällen även sjunga den). 1978 så gjorde Schytts VM-låten som hette Vi Gör Så Gott Vi Kan, vad fan är det för jävla titel? Men så gick det ju som det gick också.

 

 

Magnus Ugglas Vi Ska till VM ( och stå på pallen) funkar mest för att den hade en kul video och att man kan byta ut Stå På Pallen mot Visa Ballen.

 

 

Så varför ska det alltid vara artister som Linda Bengtzing som ska representera vårt land? För det finns faktiskt mängder med alternativ, och då tänker jag inte på Mojjes VM-låt Svenska Vrål. Vi har Red One exempelvis, en man som på några få år haft fler internationella hits än vad landslaget gjort mål i kvalet. Vi har Max Martin och vi har även vanliga artister som är djupt intresserade i detta spel. De som har gjort alternativa låtar, förutom Mojje och Linda är rätt många och de är oftast bättre. Tyskarna Från Lund (som även gjorde Kocklandslagets VM-låt som hette Kniven, Gaffeln, Skeden-Schweden Schweden Schweden) gjorde exempelvis den mycket tunga Global Fussball OK i en tävling i radions Morgonpasset. Där deltog även Timo Räsinen med sin otroligt grymma Bollen Måste Dö, så det finns intressanta artister som inte ligger på skivbolaget Marianne och som kan ordna såna här saker.

Min egen favorit i denna genre är ändå Björns Bands Ribba In inte minst för den poetiska texten:

Mål Mål ta den om du kan

Ribba in och Sverige vann

Den satt som en yxa i ryggen på Beckham

Svennis har svimmat låt bli och väck han

 

Stor poesi på min ära, man inte en riktigt fläskig sammanslutning av BRA artister, typ Live Aid, göra en VM låt? Fast då måste Freddie Wadling vara med och sittsjunga med käppen, kanske i duett med Plura Johnsson. Skitsamma egentligen vad som helst är bättre än vad det är nu. Jag förväntar mig inte en ny World In Motion eller Three Lions men något bättre än en gammal låt med en artist som pikade, och det inte särskilt högt, runt 1999. Dags att göra om och göra rätt, som Magnuns Ohlsson skulle sagt.

För övrigt så tyckte jag att Marie Göransson var rätt pinsam med sitt fåniga tal.

Kommentarer

Postat av: Cobran, 6 landskamper

Publicerad 2012-01-17 11:43:27

Glöm inte Vi är röde, vi är vite med Preben och Miche L från -86...

Postat av: King Cobra

Publicerad 2012-01-20 16:07:04

Den har jag inte glömt...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela