King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Drömmen och Café de Paris och Lite Feminism

Publicerad 2013-11-27 12:23:36 i Allmänt,

 
 
Man blir lite förbryllad över när man kommer på vad det är man drömmer om. Idag vaknade jag klockan sju, somnade om och vaknade halv elva. Underligt. Vad som var mer underligt var min dröm om hur det var när jag satt på kåken i Norrtälje. Jag var noga med att ha med mig kontanter, något som jag sällan har så att man skulle kunna köpa prylar av den där gubben som finns i alla fängelsefilmer som säljer grejer. Min cellkamrat var Christer Pettersson, givetvis och det kändes synnerligen otryggt. Så varför drömmer jag som aldrig (nästan) brutit mot lagen om att jag satt på kåken? Varför var min största oro huruvida jag skulle logga in min status med plats på Facebook? Jag tror att jag ska donera min hjärna till något mindre institut som inte får så många hjärnor, tror att populära hjärnor redan är bokade, men vårdcentralen i Bollmora kanske vill ha den?
 
 
 
I Geneve ligger den restaurang som uppfann Café de Paris såsen och man har stilfullt nog endast EN varmrätt, entrecôte med café de paris. Såsen, eller smöret som smälte och blir en sås, uppfanns av en madmoiselle Boubier, vars dotter golade receptet till sin bock som hade en restaurang med just namnet Café de Paris. Receptet är ännu hemligt och det påstås att det som är i den där plastrullen som vi brukar köpa på OBS i Handen inte smakar likadant.
 
Nu sitter jag här och väntar på när Svenska Fotbollförbundets superfest för Terese Sjögran ska hållas. Det står inget på förbundets hemsida men det kanske är ett överraskningsparty? Vad ska hon få för present är heller inget man skrivit på sidan, däremot så har hon fått en Peugeot 308 till låns till nästa fotbollsgala eller tills hon får en av förbundet, eller tills förbundet anser att hon gjort lika mycket för svensk fotboll som Anders Svensson. Däremot så är det tveksamt ifall hon får tacka ja till detta då Peugeot inte är sponsor till landslaget. Jag sände nyligen ett mail till förbundet och undrade när firnadet skulle gå av stapeln och var man köpte biljetter till detta. Då Santoft på förbundet sagt att det var medvetet att hoppa över Therese för att det skulle firas speciellt med ett likvärdigt firande. Vi får se om jag får svar.
 

Talangens Lif Och Lefverne

Publicerad 2013-11-26 11:37:00 i Fotboll,

Följer med stort intresse en tråd på Facebook som handlar om S:t Erikscupens slutspel och dess vara eller icke vara. I stort handlar det om att en grupp storklubbar vill ta bort slutspelet så att alla lag kan få ytterligare en månad att spela matcher på, istället för som nu att cirka 1000(?) spelare får fortsätta spela fotboll i oktober. För övriga så slutar säsongen när september är över. Personligen så anser jag att det är en mycket god idé, det ger fler större möjlighet att spela fler matcher, Dessutom så är det ju så att fotboll alltid avgörs i ligaspel, den som är bäst över säsongen och har samlat flest poäng vinner. Det är underligt att därför låta det avgöras i den sista månaden på säsongen, då kanske fler av spelarna pysslar med andra idrotter, exempelvis. Visst är det kul för de som vinner S:t Erikscupen men ifall vi ägnade oss helt åt seriespel så skulle vi generera fler vinnare under en säsong.
 
Vinnandet är dock av mindre viktig karaktär för unga spelare, det är nog betydligt viktigare för ledarna som gärna spetsar lagen i dessa avgörande matcher. Det är knappast någon hemlighet. Jag har själv gjort det, lånade in en A-lagsmålvakt och ersatte vår ordinarie målvakt med honom. Han släppte in fem mot Fisksätra, ett dåligt drag av "genitränaren" kan man lugnt säga. 
 
Det jag tror man vill komma åt är att fler spelare ska få fler matcher. För de tidigt utvecklade spelarna vill man ha fler jämna matcher och för de som är normalt utvecklade så vill man få dem att spela mer för att utvecklas. I utvecklingssyfte är sluspelet ointressant, och ifall en gammal tradition ska styra ungdomsfotbollens utveckling så tror jag att vi tänker helt fel. 
 
Sthlms FF har på sina sidor en så kallad spelgaranti där alla spelare som är uttagna till match ska spela minst 50% av matchen. Jag skulle dels vilja att man på något sätt försökte få Stockholmsklubbarna att efterleva detta och även ändra den till att alla spelare ska få minst en hel match i veckan. På 5-manna ser man för många lag som spelar med dubbla uppsättningar spelare och om du kan matematik så förstår du att 50% regeln är svår att efterleva då, ändå så vet jag fler ledare som väljer detta för att få ett högre matchtempo och för att kunna spetsa lagen i slutet av matcherna. Vi får då en hög med spelare som av vana enbart spelar halva matcher. De fria bytena är på sätt och vis bra men det är mindre bra när man har fem avbytare då det ger mindre speltid. Det låter ju underligt men den gamla goda regeln med två avbytare är ju ur den aspekten väldigt bra. Jag ser även rätt många lag som kommer till 5 och 7-mannaturneringar med en avbytare, så att man kan få maximal matchträning. Hur kul är det egentligen att åka på turnering och veta att man bara får spela halva tiden?
 
Det finns domarkontrollanter som kollar domarna borde det inte vara på plats att StFF placerade ut spelar/ledarkontrollanter också? 50%-regeln är inget som efterföljs och en spelare som aldrig får spela blir aldrig bättre det känner ju alla till. 
 
För några år sedan så besökte jag Sheffield Wednesdays ungdomsakademi, där spelar de två äldsta ålderskullarna i serier där man räknar poäng. Resten spelar match mot en utvald klubb där hälften spelade i Sheffield hälten spelade borta. "..Annars är det alltid någon som ska räkna poäng och sånt skit och det är inte utvecklande för individen." sa deras akademichef. Han berättade också att man sällan hade med sig avbytare, möjligen en, ifall någon skulle bli skadad, eftersom ingen av spelarna kom till match för att spela en halvtimme.
 
Tror att StFF är helt rätt ute när man tar bort slutspelet och förlänger säsongen men gör det lite smartare. Dela in lagen i 16 eller 20-lagsserier istället. Sätt igång serien i mars så har vi helt plötsligt tre månader mer att spela på. Det skulle innebära att alla spelare får spela tolv matcher ytterligare om året. Visst komme det bli en hel del inställda matcher i början på grund av dåligt väder men det tar man lätt igen under säsongen. 
 
En talang är inget som garanterar en god fotbollspelare det göra bara träning, entusiasm och vilja att lära. Tre av spelarna i landslaget har spelat i ungdomslandslag. Zlatan har endast spelat i U21 landslaget så, ifall toppning eller liknande varianter (det kallas ju nivåindelning numera) skulle vara utslagsgivande så borde fler spelat där.
 
Se till att alla spelare får fler matcher och inte enbart de som är duktiga. De som en del kallar sent utvecklade, är normalt utvecklade och behöver de här chanserna till att spela mer, få göra tabbar, lära sig i matchsituationer och få känna att de spelar hela matcher trots att de kanske inte är så skickliga spelare för tillfället. Att utveckla barn till bollspelare gör man inte på några säsonger, det tar oftast två decennier.

Överraskningar

Publicerad 2013-11-25 11:50:31 i Allmänt,

En av helgens större överraskningar skedde på lördagens konsert där jag sprang ihop med den alltid jovialiske Leif André. Ja så är det Leffe är inte bara kommisarie Späck han är även en punk.
 
 
 
Nej han hade inte tuppkam och skinnjacka eller några punkartiraljer, men han var klädsamt packad och väldigt glad. Jag såg inte ifall han stod längst fram och kastade öl på vakterna under konserten men det var i alla fall en överraskning. Som att möta Sven Bertil Taube på Metallica.

Sham 69

Publicerad 2013-11-24 01:30:00 i Musik,

Det är kul att gå på konsert, det är ännu roligare att gå på gamla punkikoners konserter. I Sverige har man hårdnackat tagit avstånd från återföreningar eftersom det kallas patetiskt. Punken var för de unga. Ganska många rätt där kan jag tycka men om man vrider lite på det så är ju ett punkband även ett rockband. Det hade varit konstigt om Rolling Stones hade valt att sluta spela 1972 då de kanske stod på sin höjdpunkt, inte bara musikaliskt men även rebelliskt. 40 år senare så vet vi ju att Stones faktiskt gör hyggliga plattor emellanåt och vi hade missat fantastiska låtar som Miss You, Neighbours, Waiting On A Friend och en hel drös andra. Att man inte vill spela ihop med sina kompisar från Rågsved längre är väl en sak, men att påstå att de sånger som man gjort i skarven mellan sjuttio och åttiotal idag inte längre har relevans tycker jag är rätt fel.
 
Jag har en vän som är musiker som i en text använder ordet hemdator, vilket givetvis inte håller idag. Att det däremot är stora problem med de jävlarna som sitter på Blasieholmen och bestämmer över vår ekonomi håller utomordentligt.
 
I våras så såg jag en av de bästa konserter jag någonsin sett när Stiff Little Fingers spelade på Debaser, ikväll så såg jag Sham 69 på ett ställe som enligt Ticknet heter En Arena. Coolt namn är det inte. Underground var ett coolt namn, Musikverket var ett coolt namn och man borde fan tänka till lite. Kanske är det den nya tiden? Det ska kanske inte heta något som ska väcka några känslor. Tele2 Arena är ju något som får mig att vilja skära av mig kuken. 
 
Sham 69 bildades i mitten på 70-talet och namnet togs från ett väggkludder som celebrerade Walton & Hershams seger i the Athenian League 1969. Större delen var bortskrapad av tiden och det stod bara Sham 69 kvar. Att bandet hade en rätt våldam publik (skinheads och dylikt) gjorde kanske att dagens konsert var lite rörig.
 
 
 
Tråkigt eftersom det var ett fantastiskt bra publik och ett väldigt bra band på scen. Tyvärr så stod det fyra säkerhetsvakter på scenen hela tiden så man såg inte så mycket av bandet. Jag såg endast Jimmy Pursey och trummisen Robin Guy. Konserten var i sig fantastisk allsång, för det är ju Shams trademark, fotbollskörer, och det funkade grymt bra. När han stoppade ut mikrofonen i publiken vid starten på Angels With Dirty Faces så var i princip alla på. Det var inte enda gången Pursey gjorde det, han fattade rätt snabbt att alla kunde låtarna.
 
Vi lever i Sverige under en regering som är ganska lik Margret Thatchers England på 70/80-talet och kanske är det så att många frustrerade människor kommer på en sån här konsert för att få sina tankar bejakade? Frustrationen och ilskan eller vad man ska kalla den var rätt öppen eller så var det bara ren och skär glädje att se ett band som man älskade för 30 år sen på scen?
 
 
 
På scen är Sham rätt simpla och raka. Det är få finesser men ändå så får man upp tempot på publiken Att låtar som Borstal Breakout, Ulster är tunga live inte att förneka men bäst är faktistk lite mjukare Angels Wit hDirty Faces. Att avslutningen me Hurry Up Harry är makalös känns lite som ett skott i öppet mål. Alla vet att den är bäst men man väntar ändå.
 
Jag har nu sett tre av mina absoluta favoriter i år Billy Bragg, SLF och Sham 69 och även om Sham bara hamnar på andra eller tredje plats så var det en fantastiskt bra konsert. Det går inte att mäta sig med SLF 2013 och Billy Bragg var även han makalös. Vi kan säga att det var dött lopp mellan Sham och Billy.
 
Arbetarkraft 4Ever
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela