King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Fick ett jävligt bra svar

Publicerad 2014-07-20 01:53:01 i Allmänt,

Oftast får man bra svar på tankar man har från en kattuppfödare i Uppsalatrakten och jag väljer att publicera hela detta stycke för att jag på ett mindre virrigt sätt ska förklara mina tankar.
 
 Huskvarna har väl ändå dryga 22 000 invånare??
 
Ja Anders, totalfel av mig.

Gällande fotbollsarenor och publiktillströmningen på dessa, så skulle jag vilja påstå att:
De flesta kommuner kämpar med ekonomin, inte minst de mindre kommunerna där fotbollsplanerna lämnar mer att önska.
 Många, många av Sveriges nästan 300 kommuner slåss mot avfolkning, arbetslöshet och ständigt minskade skatteintäkter. Det samtidigt som kommunens medelålder, på ett skrämmande sätt, skenar i höjden. Läge för en ny fotbollsarena för 5000-6000 åskådare...
 
Det jag men ar är att man ska arbeta fram en mall för en riktig arena som kanske tar 1500 - 3000 eller något liknande. Det behöver inte bli så dyrt men jag tror att alla skulle tjäna på det. Svenska fotbollförbundet som är de som ska utveckla fotbollen i det här landet borde arbeta hårt för att det här ska ske. Att bygga en arena för 5-6000 i en avfolkningsbyggd är ingen bra idé men det kan vara en bra idé för en byggd som avfolkas att satsa på något som får folket i bygden att stanna kvar. Det beöver givetvis inte vara en fotbollsarena det finns andra idrotter eller andra saker som kan vara rätt för just den bygden. Det som är tråkigt är att en kommun sällan vill satsa, medan det finns andra rörelser som är villiga att mobilisera krafter att göra något som gagnar en stad, ort eller vad det nu är. Det ska bara räknas pengar som en kostnad. Att det ger arbetstillfällen, skatteintäkter, social samvaro är inte av något större intresse.
Angående inramningen på arenan, så har det väl inte varit några katastrofsiffror på vare sig ss eller råsunda de senaste åren. De är arenor som har varit totalt urusla i form av köer och kommersiellt utbud. Man går väl inte och kollar fotboll pga kaffemuggarna?

Där har du rätt Anders men det är ett faktum att Nya Söderstadion exempelvis har gjort att Hammarby har höjt sin publiksiffra från runt 10 000 till närmare 18000 och är det ledande laget då det gäller publik i Norden. Vi som ofta går dit kan bara säga att en kö för en burgare är aldrig längre än 3 minuter, att man aldrig köra för att slå en kunglig drill och att ifall man envisas med att dricka blaskig öl i plastmugg kan man göra det  utan att missa andra halvlek.  Bra flyt helt enkelt något som gör att det blir bra stämning.
 
Slutligen vore det intressant att se en demografisk studie över J-köping och Southend-on-Sea. Kanske har antalet permobiler och rullatorer en avgörande betydelse på fotbollens besökarantal. Självklart har även traditionen en avgörande betydelse och i Könjöping är väl traditionen att besöka katedralen större än att kolla på några som sparkar boll!!
 
Så kan det vara och Southend är alltså 40000 personer större. Den jesuitiska dyrkan kan vara det som håller borta folk från Stadsgårdsvallen, men Huskvarna är ju en ort som är byggd runt en motorcykelfabrik. Kan tänka mig att det till och med svärs en del där. Southend on Sea är inloppet till London, det är där Themsen börjar. En stad som är väldigt lik Brighton som snittar på drygt 27 000 åskådare sedam de byggde en ny arena. Brighton är dock i invånarantal lika stort som Göteborg, Det ska dock tilläggas att de tidigare spelat på olika arenor i andra städer eftersom man inte haft en egen arena och då drog de mellan 4-8000. En markant skillnad. Har ingen aning om vad skatter och sånt är för fotbollsklubbar i England, men givetvis så tjänar staden enorma summor när det kommer närmare 30 000 på matcherna, som dessutom dricker en mängd öl. Southend snittade på närmare 6000 förra året och man kan ha en väldigt trevlig dag där med shopping, pubrundor och annat trevligt. Det är ju en klassisk sommarstad.
 
 Ovan syns studentbostäderna i Southend. Foto: Wennergren.
 
 
Det ser ut lite som gamla Söderstadion faktiskt. Ganska långt från Vapenvallen.


Gällande privatiseringen och de ideella krafterna, så skulle jag vilja påstå att:
Genom de ideologiska förändringarna som har skett i vårt land under de senaste 60 åren, har de ideella krafterna mer och mer försvunnit. När man tidigare frågade en person född på 40, 50 eller 60-talet om de kunde hjälpa till i en förening, så fick man oftast motfrågor som: - Hur mycket tid krävs det? Kommer jag att arbeta ensam? Osv.
Idag och sedan ett antal år tillbaka får du motfrågan: - What's in it for me (gäller såväl i Sverige som Southend-on-Sea)?
 
Där har du helt korrekt men det är ju det vi vill ha. Det har vi ju röstat för. Jag är fortfarande förvånad över att moderata politiker blir förvånade över att vi som arbetar eller har arbetat som instruktörer inom idrotten vill ha en rimlig betalning. Vi utför ett väldigt viktigt arbete som dessutom är både svårt och tidskrävande. Att vi ska få typ 30 000 för en säsong är bara larv. Vi ska ha betalt som de som arbetar med ungdomar på exempelvis fritidsgårdar. När jag säger att jag vill ha 5000 i månaden kissar man nästan i byxan. Om man betänker att man lägger runt 25-30 timmar i veckan på det här jobbet så är det ju en timpenning på 41 kronor i timmen. Så vitt jag vet så avlönar kommunen personer som krattar löv och är mellan och 15-17 år med betydligt högre lön. Vi kan inte bli proffsigare och bättre med mer gratisarbete, ska man baka kakor så måste man se till att man har ett bra recept och bra kockar som man ger en skälig ersättning. Det här är en grej som kommunerna rider på och helt enkelt utnyttjar deras invånare på. Höj skatten istället så att de som arbetar kan få betalt. Ingen fritidsledare skulle arbeta för 40 spänn i timmen.

Gemene man har inte längre tid eller ork för att arbeta ytterligare timmar utanför sitt ordinarie arbete. 
Det har aldrig funnits tillräckligt med pengar att betala ledare för inom bredd och ungdomsidrotten, aldrig. Det som skulle krävas för det är att hela Sverige privatiserades, så att 100 % av alla arbeten handlade om att skapa pengar, som sedan beskattade. Då kunde kanske kommunerna betala ungdomsledarna löner. Men vem vill ha ett sådant samhälle... 
 
Som jag tidigare sa höj skatten, de som inte vill betala är ju oftast de rika. Det vill säga de som har mer än råd att göra det. Har personligen arbetat med såna personer som då sagt att de gärna plockar fram pengar själva vilket de aldrig gör. 
Jag tror inte man kan göra så att kommunerna ger tränarna ersättning men de måste någon gång vakna och inse att det arbete som föreningarn gör är lika mycket värt som de som säljer korv i centrum.

Arenafrågan

Publicerad 2014-07-19 00:24:00 i Engelska Fotbollsarenor,

Vapenvallen i Huskvarna är det den ultimata arenan för ett lag i Superettan? Jag kan visst känna att det är idylliskt för en division fyramatch med en hink öl vid sidlinjen. Sanningen är ju den att den ska visas i TV sändningar som ska avnjutas och kännas heta.
 
 
Att se en match från den här arenan känns förvisso hetare än när man filmar från Jallavallen i Södertälje där man placerat kameraplatserna på den sida där alla människor sitter så det man ser är tre vakmästare som sitter och fikar bredvid några containrar och tre gula traktorer. Riktigt hett. På Vapenvallen så ser man även resten av Huskvarna, det är de husen som syns i bakgrunden, vilket är intressant för en geografistudent men knappast för en som är intresserad av fotboll. I Huskvarna bor det knappt 4000 personer, men det är en del av Jönköping som hyser en befolkning på 130 000 och några borde kanske vara intresserade av att heja på det mindre laget i staden, I grund och botten tycker jag det är kul att det går bra för Huskvarna och föredrar dem framför Jesuiterna på andra sidan gatan men det där med arenor är ett problem, speciellt i Sverige och Superettan där det stora publiklaget i norden spelar, 
 
Jag var i Soutend On Sea och såg på fotboll för två år sedan, visserligen en kvalmatch, men ändå mellan två division 4 lag vilket torde motsvara en lite högre nivå än Superettan men likväl så är det en lite similär situation, Det bor lite mer folk där än i Jönköping (175 000) men det var 8000 där. En hel del beror på vad man erbjuds för upplevelse och jag kan givetvis påstå att paj och the i frigolitmugg inte är det sexigaste jag bjudits på men det finns ändå läktare där man ser matchen bra ifrån. Det blir en tajt inramning för spelarna och det blir nära för publiken. Att som vi i Sverige envisas med, visa matcher från ett fält är själlöst och det känns tyvärr som om vi inte hänger med. När lag i engelska division sex kan få ihop stålar till att bygga arenor för 5-6000 personer så borde även våra lag i närheten av eliten klara detta med. Ofta så skänker staden mark och borgar för lån, eftersom man ser ett stort värde i stadens lag ur marknadsföringspunkt.
 
Det gör man i Sverige med men man vill aldrig betala något eftersom allt ska vara privat numera, däremot så såg jag en drös inlägg från olika kommunalpolitiker som gärna hängde med spelarna i Tyresö FF innan konkursen var ett faktum. Det heter att idrottsklubbar ska antingen vara idéella eller så ska man vara egna företag och då får man ingen större hjälp. Här måste man hitta ett vettigt sätt att arbeta tillsammans istället för att göra som man gör nu. En kommun har exempelvis tusentals ungdomar i klubbarnas verksamhet men betalar ut ett belopp, som om man skulle ersätta ledaren, klart understiger de lagar för ersättning som finns. Detta är inte hållbart längre. Att man inte söker ett sätt att bygga billiga och mindre arenor i vårt land är förundrande. 
 
 
Det är lite så här en kommun drömmer om att en arena ska se ut känns det som. Lekevallen där IF Raketen spelar är inte som i fornstora dagar, direkt. 
 
Även IFK Torpsbruk har lite trög publiktillströmning och det kan just bero på att man inte har de rätta faciliteterna. Det bor visserligen 334 personer i stan och inte tusan får de rum på den läktaren.
 
Vi pratar väldigt mycket om att vi inte hänger med i fotbollsutvecklingen på ungdomssidan i detta land och att vårt landslag i fotboll kommer att få svårt i framtiden. Jag säger som jag alltid har sagt och det är att vi har gjort fel redan från början. 
 
När vi bygger lag i det här landet så tar vi de medel vi har och satsar på att fixa ett slagkraftig lag som ska locka publik. Det funkar inte. Bajen drar 15000 även om de spelar i division 2 och Tyresö kommer att fortsätta att ha 40 personer på matcherna så länge de inte erbjuder något speciellt. Att starta en satsning med en arena, en samlingsplats där det händer något är den naturliga startpunkten. När man har ordnat det så kommer en del av publiken och då blir det attraktivt för spelare att spela för klubben och när de attraktiva spelarna kommer så kommer det givetvis mer publik. Det är en symbios som man i princip aldrig har fört på tal i det här landet. På det hela taget så jobbas det ytterst lite med sådan som att öka publiktrycket på de mindre arenorna. Är vi för fina för det? 
 
Den byggarbetsplats som idag av någon anledning heter Tyresövallen men som alltid kallas vid sitt riktiga namn, Bollmoravallen, är ett rätt bra exempel på ett misslyckat försök till att skapa en stämning som egentligen är på låtsas. Stålställningar av allehanda slag som mest ser ut som en berg och dalbana från sextiotalet. Det kanske finns en viss symbolik i det ändå?
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela