King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Pizzerian på Söder

Publicerad 2013-12-30 16:04:04 i Allmänt,

Venezia ligger på någon av gatorna i slutet av SoFo men ändå i början av Sunksöder, kommer inte ihåg vilken. För att få ha en pizzeria på söder så måste man minst anställa en person som står utanför och röker. Jag frågar vänligt om han verkligen inte ska tvätta händerna innan han börjar knåda degen, och vi blir lite osams om detta. Jag tänker att om jag beställer en pizza i kategorin som de kallar delikatess/gourmetpizza så borde den i alla fall tillagas utan att det ska ligga en fadd smak av bagarens gula nikotinfingrar. Jag tänker att han kan ha munsår och sånt som smittar när han tar ett bloss och rör läpparna med fingrarna men det är tydligen ingen stor grej i restaurangbranschen. Har tidigare blivit osams med en korvgubbe som tyckte att han kunde ta mitt bröd med handen. Det är dock inget fel på pizzan och i övrigt så är han rätt så trevlig men jag irriterar mig på det där. 
 
Hur svårt kan det vara att tvätta händerna när man ska laga mat? Jag har inget emot att man tar i maten men då ska det fan vara bakteriefritt. Jag hoppar helst över godis som folk ställer vid kassan i affärer. "Varsågod idag bjuder vi på lite herpes." 
 
Mitt blodtryck har antagligen gått upp över julen eftersom en av mina närstående har införlivat en ny form av dialogteknik i vårt umgänge. Det går enkelt ut på att man kan samtala, diskutera om vad som helst men att samtalet bryts ifall ett sms kommer. Och sms kommer flera gånger i minuten. Då slutar man att svara och så får man börja om igen. Lätt tålamodsprövande och lite som Sysifos och den där stenen, jag måse omgående hitta moteld.
 
Nu börjar det snart bli dags för att spika årslistorna....en sak är säker Venezia är inte med.

Morgonfunderingar

Publicerad 2013-12-08 13:16:00 i Allmänt,

Det finns saker som man undrar lite över så här på veckans sista dag. Inte för att jag följer Elitserien så noga men man vill ju gärna veta vilken hockeyspelare som åkte omkring och gjorde nazisthälsning när han gjorde mål. Missat det helt, men nyfiken på hur långt straffet blev.
 
Varför ska katten gå på lådan så fort man sätter sig med en kopp kaffe? Vet han att det luktar ut till köket? Och varför så måste han gå ut oftare när det är minus tio än på sommaren?
 
Farsoten med personer som skriver ett Facebookinlägg och avslutar med frasen: "frågor på det" sprider sig allt mer. "Tog Lisa till dagis. Frågor på det." "Ska åka till Friends Arena och beundra gräsmattan. Frågor på det". "Ser  på TV. Frågor på det" Vad menas egentligen med detta? 
A. De vill ha frågor angående sitt besök på daghemmet Marulken samma morgon?
B. De vill inte ha frågor på detta utan mer visa hur självklart det är?
C. De är övertygade om att de har uppfunnit en unik, så kallad catch phrase?
D. Eller är det Ernst Billgrens fans som rockar loss med titeln på hans bok?
 
Hur gör man en berömd Gin & Tonic? Det är två ingredienser och en fruktskiva, hur blir det på något sätt berömt. En drink som 80% av alla gillar, visst men har det inte gått lite för långt i snobberiet när man påstår (DN) att en bara har en berömd eller omtalad form av drinken? Eller så har jag missat något?

Coventry City

Publicerad 2013-12-06 19:18:00 i Fotboll,

Ett av de lag som vi 60-talister är uppväxta med är The Sky Blues eller Coventry City, ett lag som faktiskt var det första jag såg på Tipsextra. En upplevelse som jag misstänker min far upplevde som lätt irriterande. Mitt fotbollsintresse var i paritet med min sons, för diverse dataspel och som total fotbollsnörd så tillverkades det kartor över England på mitt pojkrum, där jag skrev upp alla lag som jag kunde finna på i böcker och tidningar. Sutton United hade jag svårt att hitta, men eftersom Bob Houghton spelade där så ansåg jag vid tidpunkten att det var viktigt att det var markerat på kartan. Det var också svårt att förstå att inte Croydon och Bath som såg ut som stora städer på kartan inte hade några hyggliga lag. Jag hade även ett par skolböcker som jag smusslat undan där jag, noggrannt varje söndagsmorgon, skrev in både Leeds Uniteds och Crystal Palace matcher, åskådare och annat intressant. Mina egna matcher skrevs ner i ett röd gult svenskahäfte med små markeringar i kanten som "jag gjorde mål" (det skedde bara fem gånger om året så det var inte så ofta. Min vän Wallberg var betydligt mer anal i den frågan och fortsatte med detta även in i vuxen ålder). Som barn var Tipsextra en katalysator att gå ut och spela fotboll, oavsett väder så jag bytte ofta om efter att ha sett en kvart och gick ut och spelade själv istället. Då var det viktigt att ha fantasi eftersom man i januari oftast spelade själv och inspirationen från att ha sett 15 minuter fotboll i lervälling var stor. Ofta så slängde jag mig lite i leran för att få in den rätt känslan. Antar att en del undrade lite vad man höll på med. 
 
Det var i alla fall Coventry som spelade mot Hull City på TV och jag frågade min farsa vilka som spelade.
- Coventry- Hull, svarade han.
- Vilka möter dom?
- Coventry- Hull
- Ja men vilka spelar dom emot.
- Det är Coventry-Hull (lätt irriterat)
Kan inte minnas hur det slutade eller om jag fattade hur det var men jag misstänker starkt att jag var Coventry Hull, efter att den inbyggda ADHD´n kickat in, och jag började spela själv ute på den nyspolade fotbollsplanen.
 
Coventry City är en klubb som har en relativt blygsam samling pokaler i klubbhuset, om man bortser från att man sedan 1919 vunnit division två och tre (tre gånger på 90 år), så har den endast en pokal och det är en FA Cup vinst, 1987. Däremot så spelade man i högsta serien i över 34 år på raken. De blev på 90-talet kända som ett så kallat svensklag då Roland Nilsson, Magnus Hedman och Tomas Antonelius spelade för klubben i slutet av 90-talet. Stolta traditioner och med fantastiska profiler som Ian Wallace, mannen som förkroppsligade Ronald McDonaldlooken på 80-talet.
 
En annan stor spelare som fanns i klubben var strikern David Cross som var klubben skyttekung i felra år innan han flyttade vidare till West Ham
 
 
Mick Ferguson som på fotot nedan poserar i vad som kan vara den mest välkomponerade klubbdräkten någonsin i Engelsk fotboll, var en skadedrabbad olycksfågel men har ett ovanligt högt målsnitt för samtliga klubbar som han representerat.
 
 
Och vi glömmer inte Ernie Hunt som avslutade sin karriär i Coventry med att vara lagets bäste målskytt tre år av de fyra säsonger han spelade för klubben. Hunt kom till Coventry som 26 åring och spelade på den idag, lätt suspekta positionen innerforward.
 
 
Hunt hade också en fantastisk lugg som kan ha stått som stilmodell då man började serietillverka tupéer i Storbrittanien. Att han lite senare i livet även anlade en mustasch som antagligen fick Burt Reynolds att bli sjuk av avund bevisar bara att han inte enbart var en god målskytt, utan även en stilikon.
 
 
 
 
För ett lag som på 34 säsonger enbart kommit bland de tio bästa två gånger så har de ovanligt många skärpta forwards. Vi lägger till Cyril Regis, Robbie Kean, Dion Dublin, Craig Bellamy, Lee Hughes och David Speedie så fattar ni säkert att det i den här miljön skapades många bra fotbollsspelare.
 
Efter att ha lämnat The Premiership 2001 så har klubben aldrig riktigt återhämtat sig. Efter 106 år så lämnade man även Highfield Road för att spela sina matcher på det nybyggda Ricoh Arena, och trots att det var spel i The Championship så ökade publiksiffrorna med närmare 5000 åskådare per match. Intresset för fotboll i staden har det aldrig varit något större fel på och Ricoh Arena hade kunnat vara ännu vassare om England fått fotbolls VM 2006, då det hade lagts in en flyttbar plan och en massa andra snoffsiga prylar som rörligt tak. Nu byggdes det en vanlig arena men med utstuderat god akustik för konserter (kanske något som vännerna på Friends Arena borde ha kollat på). 
 
Kanske var det här det började gå käpprätt åt helvete? SISU Capital som de nya ägarna hette var,och är inte riktigt kompisar med fansen. Ska det drivas en fotbollsklubb så kan man inte bara sälja spelare utan att ersätta dem med nya. Numera så äger inte klubben Ricoh Arena utan man hyr den av ett företag. Ungefär som Hammarby och AEG, kanske. I Coventrys fall slutade det samarbetet i att man hamnade i tvångsadministration och när man kom ur den så vill arenaägaren ha en väldigt hög hyra. Före ett lag som tidigare snittat på publiksiffror mellan 15-20 000 och även under de senaste dystra säsongerna haft 15000 på sina hemmamatcherna så är årets siffror en bedrövlig läsning. 
 

City's publiksnitt

  • 2004-05 (sista året på Highfield Road) - 16,048
  • 2005-06 (Ricoh Arena) - 21,302
  • 2006-07 - 20,342
  • 2007-08 - 19,123
  • 2008-09 - 17,451
  • 2009-10 - 17,305
  • 2010-11 - 16,309
  • 2011-12 - 15,118
  • 2012-13 - 10,864
  • 2013-14 (Sixfields) - 2,169
 
Efter att klubben inte kommit överens med arenaägaren så beslöt man sig för att spela sina hemmamatcher på Sixfields Stadium i Northampton, med följden att fansen bojkottar "hemmamatcherna". 2169 åskådare i snitt är ett magert resultat och mindre än hälften av vad Crewe Alexandra har på en hemmamatch. På bortamatcherna kommer det runt 5000 åskådare dock. Det känns ändå rätt sorgligt att en klubb med Coventrys anor är på väg mot den absoluta avgrunden. Att tappa runt 15 000 åskådare per match är kostsamt och i längden ohållbart men det finns en ljusning i mörkret. Nya managern Steven Pressley har fått ihop något som liknar ett juniorlag men i vanligt god ordning så producerar man mål i parti och minut. 41 mål på 21 matcher är mer än godkänt och man befinner sig idag på en 11:e placering, trots att man för andra året i rad startat på -10 poäng i ligan. Hälften av målen har gjorts av Callum Wilson och den rutinerade Leon Clarke. Wilson (bilden nedan) som är en egen produkt och endast 21 år gammal hade tidigare bara gjort ett mål för klubben men i år blommat ut ordentligt.
 
 
Leon Clarke är en rutinerad striker som slog igenom i Wolverhampton Wanderers, men sedan dess bytt klubb åtskilliga gånger. Mellan 2011 och 2013 har Clarke spelat för sju olika klubbar, och trots att han endast är 28 år så har han representerat 15 olika klubbar i ligasystemet.
 
Under Pressleys ledning så har man gjort en remarkabel uppryckning, men att inte spela i sin hemstad är inte något som håller i längden. Enligt uppgift så har man gjort klart med Northampton Town om att spela ytterligare två säsonger på Sixfields. Det här kan vara ett av de mest talangfulla lagen i ligan, åtminstone för närvarande och att de ska spela sina hemmamatcher fem mil från sin hemstad inför tomma läktare känns bedrövligt.
 
Att man, i vad som skulle kunna betecknas som någon form av derby, förlorade sin hemmamatch mot Northampton med 3-0 inför 1900 åskådare bidrar ju till den allmänna sörjan det här kan betecknas som.
 
Coventry City ska spela i sin hemstad och det vore kul att se hur den här uppställningen klarar resten av säsongen i en miljö där man har sina vanliga 15 000 hemmafans bakom sig.

Det Lutande Tornet I Pisa del 2

Publicerad 2013-12-05 07:57:00 i Allmänt,

Vi fortsätter med det stora framtida problemet med skolan. Att få vakna upp till en intervju med Korpral Björklund, där han som vanligt säger att det är Sossarnas fel är irriterande och man blir faktiskt förbannad. I snart åtta år har Björklund sagt samma sak och att han fortfarande får vara kvar torde mer vara ett bevis för att Göteborgsandan spritt sig i regeringen, än ren kompetens. 
 
 
 
I den förra delen förklarade jag helt frankt att barn kan ha svårt att lära sig saker på grund av att man är 34 elever på varje lärare och att större delen av skolarbetet ska göras i hemmet. Vi ställer om det till vuxenvärlden och hävdar på fullt allvar att exempelvis alla vuxna jobbar hemma två timmar om dagen. Givetvis utan lön. Nej jag misstänkte att detta inte skulle godkännas, och innan ni blir arga så ska jag meddela att det var ett försök till satir.
 
Ni som läser detta är företrädesvis vuxna och ni vet alla vad som skulle ske ifall någon upptäckte att ni hade svartmögel i arbetslokalen, ett skyddsombud kommer och stänger av den delen av arbetsplatsen. Sådant sker inte i skolan, man låter lektionerna fortgå och utsätter både lärare och elever för ohälsa. Idag så vet många av oss vikten av att ha en bra arbetsplats. En plats där vi kan ställa in stolen i förhållande till bänken och ska vi göra något kreativt så försöker vi hitta en plats som inbjuder till detta.
 
 
 
Ett undantag ska göra för de som arbetar på Posten, där tror man fortfarande att den bästa kreativa miljön är ett vitt rum utan fönster med gula lysrör i taket, å andra sidan så ansåg min gamla chef att höjden av kreativitet var att visa budgeten som en PP- presentation. Vill man känna sig kreativ och skapa något så gör man det bra på ett ställe med bra utsikt, eller en plats som är mysig eller liknande. Steril betyder aldrig någonting gott inte heller när det gäller inredning. Det kan nog de flesta hålla med om, trots detta så har man sedan urminnestider, eller i alla fall sedan 60-talet försökt att skapa skolor som kan liknas vid truckgatan på ett större lager. Gult tegel - we love it. Kanske så vore det bra om man faktiskt funderade lite på den biten då det gällde inlärning.
 
 
Ytterligare en bit av det havererande skolsystemet är det faktum att vi vill att riskkapitalisterna ska ta hand om undervisningen. Samtidigt så tror vi att de gör det för att lära barnen och inte för att enbart tjäna pengar. Nej jag tycker inte att det är fel att tjäna pengar eller att företag går bra. Jag tycker däremot att det är oförenligt att få en rättvis skola om det är ägarens vinst som ska maximeras istället för elevens kunskap. Jag har haft visst samröre med Kunskapsskolan i Tyresö, detta på grund av att jag fick reda på att de så kallade Vodkabilarna alltid stannade där på fredagarna. Så vad gör man om man vet att det säljs industrisprit vid skolan, jo man ringer rektorn och ber henne göra en polisanmälan. Efter tre samtal så ramlade min polett ner, rektorn ville inte göra någon polisanmälan på grund av att skolans rykte säkert kunde svärtas ner om det kom ut. Hur många fyllor hade den rektorn kunnat sparat åt oroliga tonårsföräldrar? 
 
 
 
 
I ett annat fall så talade jag med en elev som inte gick där, men vars kompisar gick i skolan och han ondgjorde sig över att de i de flesta fall hade ungefär 30 poäng mer än honom. Om jag jämför eleverna så märker inte jag någon större skillnad intelligensmässigt i alla fall. Jag medger att detta inte är vetenskapligt baserat men med lite slutledningsförmåga så ser i alla fall jag ett mönster. Att gå på kommunal skola ger dig en rättvis bedömning som överensstämmer rätt hyggligt med nationella proven. Att gå i skola som ägs av riskkapitalist ger en felaktig bedömning då man vill visa att desss pedagogik är bättre för att locka till sig ännu fler elever. Att detta blir ett problem intygas av min vän X som är gymnasielärare och får stora antal elever från den här skolan. "Problemet är att vi måste sätta alla i lästräning för att de inte hänger med i det tempo som behövs av en gymnasieelev." 
 
Med en omsättning på drygt 800 miljoner så tycker i alla fall jag att man skulle kunna ta sig tid att lära eleverna att läsa lite noggrannare. Annars så blir ju problemet statens så småningom. Vi får kanske några rika direktörer med det här systemet men vi får också ett gäng "analfabeter".
 
Det som Björklund ändå tyckt varit viktigast har ju varit ordning och reda, och då gärna i form av betyg i uppförande, något som han själv skulle få rätt rejält underkänt i. Trots de massiva insatserna att få ungjävlarna att sitta som små ljus i sina möggliga stolar så har även det misslyckats. Sena ankomster har även det ökat. Jag misstänker dock stark att det är de där jävla sossebarnen som kommer för sent med flit, bara för att göra livet surt för Björkis.
 

Lutande Tornet i Pisa

Publicerad 2013-12-04 14:37:00 i Allmänt,

Det svenska skolväsendet har börjat svaja rejält. Det har inte gått helt obemärkt förbi för oss som har barn i skolan. Nya betygssatser och givetvis en doktarand i hur man ska tolka dessa, det fick jag klart för mig när jag senast var på PU-samtal med min son. Det faktum att hans lärare påpekade att han inte skulle ha de betyg som satt för tillfället var klara bevis för att de inte riktigt kommit överens hur man ska tolka betygsgraderna. Trots att det är nya sätt att sätta betyg så är det ju inte det som är det stora problemet. Att byta sådant görs någon gång vart tjugonde år.
 
Problemet att Sverige blir sämre och sämre i jämförelse med andra länders skolor är däremot en stor grej. Vi lägger ner massor av pengar på nya företag som ska ge läxhjälp åt barnen. Varför då frågar jag mig? Borde inte läxorna vara färdiga när barnen lämnar skolan efter åtta timmar? Vi vuxna slipper arbeta hemma efter arbetsdagens slut i alla fall, så varför ska barnen göra det. Absurt. Dessutom så är det ju inte hemundervisning som vi ägnar oss åt. Jag är urusel i matematik exempelvis och rör det sig inte om de fyra räknesätten så ger jag väldigt lite hjälp. Då ska vi alltså köpa en tjänst av ett företag som ska hjälpa till med detta. Enligt min uppfattning så är det skolans uppgift att se till att barnen lär sig sina uppgifter och inte föräldrarnas. Det är därför vi har skolor, det är det som våra skattepengar går till. Om vi nu ska ha läxor så borde dessa göras i skolan tillsammans med läraren.
 
En gammal vän till mig med 40 år som lärare under bältet sa en gång till mig: "Tar läxan mer än 30 minuter så säger jag till eleverna att strunta i den. Då är det jag som konstruerat den fel." Visa ord i dagens kvartalssamhälle, där barn måste visa resultat, istället för det omvända att barn av naturen är nyfikna och vill lära sig. 
 
Vore det så att eleverna kunde få en lugn och harmonisk miljö där läraren hinner tala med alla elever under lektionstid så tror jag att de flesta läxhögar skulle minimeras till ett minimum. Att påstå att alla barn måste ha läxor för att de ska vänja sig vid ett liv där statusjakt och övertidsarbete är ett måste är rent löjeväckande.
 
Se där ja nu har jag skrivit en ganska lång blogg om skolan utan att nämna Korpral Björklund. Om vi nu som avslutning ska nämna honom så tror jag att han förklenar vårt skolsystem med avsikt. Så länge de nya väljarna har F i alla ämnen så fattar de kanske inte hur de ska rösta bort honom? Jag är starkt beroende av nya konspirationsteorier.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela