King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Lite Att Fundera På - Southampton

Publicerad 2014-03-08 19:56:05 i Fotboll,

För exakt tre år sedan så var Southampton femma i League 1, och hade precis spöat Yeovil Town med 3-0. Adam Lallana och Ricky Lambert var med då och jag tror att båda skulle ha svårt att föreställa sig att de tillsammans skulle spela landskamp mot Danmark tre år framåt i tiden. Att de dessutom skulle ha med sig Jay Rodriguez och den 18-årige Luke Shaw till den landslagsamlingen föreföll säkerligen osannolikt. För att ytterligare spä på den där igenkänningsfaktorn från 2011 så spelade även Alex Oxlade-Chamberlain för Southampton i den matchen, Så fem spelare som för tre år sedan spelade i engelska tredjedivisionen, det torde vara unikt. Southampton avslutade säsongen med att plocka 41 poäng på de avslutande 15 matcherna och blev promoverade som ligatvåa.

 

Lambert som är en äldre herre som gör mål på i princip vad som helst kom till Southampton inför säsongen 2009, efter att ha spenderat tid i diverse klubbar i lägre divisioner. Efter att ha fått kicken från Liverpool som 15 åring så hade han vandrat runt i sovande storheter som Rochdale, Bristol Rovers och Stockport County. En målskytt av rang i Englands tredje division som Saints faktiskt la upp 1 miljon pund för. Lambert gjorde ingen i kuststaden besviken. Han gjorde mål i debuten och dunkade in ytterligare 35 den säsongen, till dags dato så har han gjort 101 mål på 197 matcher. Som straffläggare har han inte missat en enda sedan han kom till klubben för fem år sedan. Då laget gått genom serierna så har inte målproduktionen minskat nämnvärt förrän i Premier League där han endast gjorde 15 i sin första säsong. 31 år gammal gjorde han debut i landslaget och avgjorde givetvis den matchen första gången han rörde bollen. Två landslagsmål och två målpass på fyra landskamper hittills.

 

Adam Lallana har spelat för Saints sedan tolv års ålder och blev ordinarie som 20 åring. Säsongen efter så gjorde han sammantaget 20 mål som mittfältare en otrolig siffra för en mittfältare och det hade inte hänt sedan Matt LeTissiers dagar. Vid 25 års ålder har han gjort 225 matcher och är given lagkapten med ett kontrakt som binder honom till klubben till 2018.

 

Den unge Adam Shaw har varit i klubben sedan han var  åtta år gammal och debuterade i A-laget åtta år senare. Nu vid 18 har han spelat mer än 50 matcher för klubben och även debuterat i landslaget. Många etablerade klubbar såsom Arsenal och Manchester City har försökt lägga vantarna på Shaw men han är inte till salu. Arsenal har ju sedan tidigare redan köpt Oxlade-Chamberlain och Theo Walcott från Southamptons ungdomsakademi. Vi lägger till ytterligare ett par spelare som James Ward-Price och Calum Chambers två tonåringar som flitigt  figurerar i A-laget de senaste åren men ännu inte riktigt slagit igenom så börjar man förstå att på västkusten så är man rätt hyfsad på att utveckla unga fotbollsspelare och vi ska inte glömma att även Gareth Bale fick sin fostran i klubben.

 

Den fjärde spelaren som var med i Danmark var Jay Rodriguez, som köptes till Southampton från Burnley för 7 miljoner pund, för två år sedan. Hans första säsong med Saints var lite trevande, men i år så har han bankat in runt 15 kassar så här långt och fick som tack för detta göra landslagsdebut mot Danmark.

Numera så är Mauricio Pochettino manager, men den som varit ansvarig för resan från trean till toppen är Nigel Adkins. Han fick förvisso sparken förra våren men under hans ledning så tog man 67 vinster på 124 matcher. Att han och klubben gick skiljda vägar är i sig en skam, dessutom så var han tvungen att gå till domstol för att få ut sina pengar efter att han fått sparken. Det är inte så man behandlar en hjälte.

 

Gubbe

Publicerad 2014-03-08 10:29:18 i Allmänt, Stockholm,

Jag ser nyanser till förändring eller så kanske jag inbillar mig. 
6 veckor sedan: vi beställer två drinkar på Reisen. När de kommer så säger jag: -Det var ju inte det där vi skulle beställa. -Är det fel? frågar bartendern
-Nej vi tänkte fel vi skulle ha whiskey sour. 
Bartendern återkommer fem minuter senare med två WS. 
- De här bjuder vi på. 

3 veckor sedan: ung kvinna meddelar att påtår kostar 10 spänn men jag behöver inte betala. 

1 vecka sedan: bartender på Kvarnen säger:
- Det blir 122 kronor
- Jag fiskar upp 120 för att sedan leta efter fler 20:or. 
- Det blir bra så.
Vanligtvis så blir bartenders sura om man inte ger dem 150kr jämt även  om man som jag satt vid disken. 

Det är småpengar men ser jag ett förändrat beteende på stan? Knappast. Jag tror de tycker att det är kul att äldre rör sig  på stan. De ger mig saker för att jag är farbror? Ska jag bli upprörd eller utnyttja situationen ?

Exacta Stadium

Publicerad 2014-03-05 06:55:00 i Engelska Fotbollsarenor,

På bilden nedan ser du en bild som säger mer än tusen ord. I dagar som denna när klubbar går i konkurs kors och tvärs. Det är ett fint statement, "our city, our community, our club." Det säger väldigt mycket om hur starkt förankrad ett lag är i det engelska samhället. Det är en väldigt viktig del likaväl som en pint till lunch eller fish and chips.
 
Chester FC bildades ur askan av vad som en gång var Chester City för fyra år sedan. Chester City hade bildats i mitten på 1880-talet och huserat i de lägre divisionerna  och man hade vid något enstaka tillfälle spelat så högt som i den näst högsta serien. Däremot så har man vunnit den Walesiska Cupen ett ansenligt antal gånger.
 
Efter konkrusen så togs klubben över av de som alltid står vid klubbens sida, fansen, och ägs numera av en så kallad fund trust. Inte helt ovanligt i England, det finns ett tiotal klubbar som tagits över av fansen när galna ägare med hybris drivit klubben till bankrutt. 
 
Jag mailade klubben två dagar innan och undrade om det gick bra att komma förbi och möttes av en förtjusande dam i 65 årsåldern som visade oss runt i faciliteterna. Hon beklagade att Neil Young precis hade gått och jag tänkte givetvis att han säkerligen skulle rocka loss lite i den fria världen, men eftersom jag var påläst så visste jag att det var deras manager. Omklädningsrummen är som synes inte så vansinnigt sexiga. Ingen direkt lyx.
 
 
Tvättrummet däremot innehöll inte mindre än fem maskiner, något som skulle göra alla matrialare i Sverige avunsjuka, men det är väl inte mer än så.
 
Givetvis så fick vi gå in på Neil Youngs kontor. Det luktade nyrostat bröd och man kan fantisera om att han tagit några toast och en kopp te medan han gjorde klart laguppställingen inför morgondagens match mot Hyde. Kanske tog han även några wafers också? Vem som brukar sitta i den lilla stolen vet jag inte.
 
Chester FC som ligger hyggligt risigt till i Conference League och åker upp och ner mellan nedflytttningsstrecket är ändå en solid klubb på många sätt och vis. De har en väldigt fin arena och en snittpublik på 2300 som i enstaka fall går upp över 3000, vilket är imponerande.
 
Klubben placerades i nivå 10 efter konkursen, något som överklagades och man fick istället starta om i Northern Premier League Division One North som alltså är den åttonde nivån, bra att veta för den oinsatte. Första säsongen så ledde de serien med tre pinnar inför sista omgången och hade åtta mål bättre målskillnad. Chockerande not så förlorade man med 2-1 medan Skelmersdale gjorde 7-2 på Osset Town. Ligaseger med ett måls marginal alltså och promovering. Året efter hade man läst på ordentligt och lärt sig läxan och säkrade ligasegern redan i början på april, man tog 100 poäng och hade en målskillnad på 102-29 när man kvalificerade sig för Conference League North. 
 
Det där med att lära sig läxan och så vidare tog man med sig även till nästa nivå där man fullkomligt krossade allt motstånd under Neil Youngs ledning vann man serien med 16 poäng och med målskillnaden 103-32 inhöstade man 107 poäng. Det som gör det än mer unikt är att klubbens bästa målskytt endast gjorde 14 mål. 
 
Nu är man alltså tillbaka på samma ställe som 2010 men med en stabil grund och en klubb som lever i staden som den organism den är. Neil Young, klubbens unge manager (född -75) har fått lämna till förmån för den rutinerade Steve Burr som även är förbundskapten för Englands amatörlag. 
 
 
Arenan är makalöst vacker här ser vi the Clock Stand med det gigantiska trädet bakom.
 
Harry McNally Terrace som man kan avläsa på taket i den gråa fredagsmorgonen. McNally var en före detta manager för klubben som var känd för att vara ohyggligt excentrisk, men även för att han kunde få ut det bästa ur spelarna. När han själv bröt benet i en match så slutförde han ändå matchen för att föregå med gott exempel.
 
 
Ovan ser vi Centurion Community Stand. En mäktig syn när det är tomt, säkerligen ännu mäktigare när det är fullt. Det är här bortasupportrarna får husera. 
 
 
Givetvis så har man loger. Det är ju för fan division 5.
 
 
Hemmafansens läktare, only for the true Seals. Det som är vacker med arenan är att alla läktare är lika höga och att man ser den fina omgivningen titta fram bakom. Maxkapacietet är närmare 5400 och man har den sjätte högsta publiksiffran i Conference i år, trots att man till stor del legat på nedflyttningsplats. Man inledde serien med att förlora fem raka matcher och faktum är att man vann endast två av de 13 första matcherna. Första segern kom i derbyt mot ärkerivalen Wrexham på bortaplan. En match som drog över 6000 åskådare. Det är ju trots allt division 5.
 
 
Pyloner eller strålkastare. Finns det något sexigare i dagens värld där man har massor med bra lampor som ger mycket bättre ljus än förr. Pyloner ger en arena klass och stil, och man vet var det ligger på flera kilometers avstånd. 
 
 
The Clock Stand med det stora trädet i bakgrunden. Hård arenaporr. En riktig engelsk arena har inte digitala ur eller annat jönseri. De har en klocka. Där kan man se tiden. En initierad supporter vet hur mycket det är kvar av matchen.
 
 
Entrén för spelarna.
 
 
Jag kan fortfarande skruva in en hörna från vänster.
 
 
Min följeslagare Mattis. Till vardags chef för Leksand. Här provar han hur det är att coacha på hägre nivå.
 
 
Ja man är ju inte sämre än att man vill prova själv.
 
 
Jag har ingen aning om vem Rich är men tydligen är han död. Ståplats för de riktiga fansen. Hardcore.
 
 
H Block är där man gör som man vill.
 
Vi avslutade denna oerhört givande dagen med att köpa lite sköna grejer i klubbshopen, bland annat en varsin skallra till mina brorsöner. Klubbshopen var inte öppen men vår underbara guide såg till att en av medarbetarna hämtade en nyckel, och jag det var en dvärg som kom springande med nyckeln. Jag vet att det är lyteskomik men vi fick en Fort Bayardfeeling där ett tag. 
 
På detta sätt vill jag även tacka alla våra fina vänner i Chester FC och givetvis så håller vi tummarna för att de klarar kontraktet.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela