King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Talangens Lif Och Lefverne

Publicerad 2013-11-26 11:37:00 i Fotboll,

Följer med stort intresse en tråd på Facebook som handlar om S:t Erikscupens slutspel och dess vara eller icke vara. I stort handlar det om att en grupp storklubbar vill ta bort slutspelet så att alla lag kan få ytterligare en månad att spela matcher på, istället för som nu att cirka 1000(?) spelare får fortsätta spela fotboll i oktober. För övriga så slutar säsongen när september är över. Personligen så anser jag att det är en mycket god idé, det ger fler större möjlighet att spela fler matcher, Dessutom så är det ju så att fotboll alltid avgörs i ligaspel, den som är bäst över säsongen och har samlat flest poäng vinner. Det är underligt att därför låta det avgöras i den sista månaden på säsongen, då kanske fler av spelarna pysslar med andra idrotter, exempelvis. Visst är det kul för de som vinner S:t Erikscupen men ifall vi ägnade oss helt åt seriespel så skulle vi generera fler vinnare under en säsong.
 
Vinnandet är dock av mindre viktig karaktär för unga spelare, det är nog betydligt viktigare för ledarna som gärna spetsar lagen i dessa avgörande matcher. Det är knappast någon hemlighet. Jag har själv gjort det, lånade in en A-lagsmålvakt och ersatte vår ordinarie målvakt med honom. Han släppte in fem mot Fisksätra, ett dåligt drag av "genitränaren" kan man lugnt säga. 
 
Det jag tror man vill komma åt är att fler spelare ska få fler matcher. För de tidigt utvecklade spelarna vill man ha fler jämna matcher och för de som är normalt utvecklade så vill man få dem att spela mer för att utvecklas. I utvecklingssyfte är sluspelet ointressant, och ifall en gammal tradition ska styra ungdomsfotbollens utveckling så tror jag att vi tänker helt fel. 
 
Sthlms FF har på sina sidor en så kallad spelgaranti där alla spelare som är uttagna till match ska spela minst 50% av matchen. Jag skulle dels vilja att man på något sätt försökte få Stockholmsklubbarna att efterleva detta och även ändra den till att alla spelare ska få minst en hel match i veckan. På 5-manna ser man för många lag som spelar med dubbla uppsättningar spelare och om du kan matematik så förstår du att 50% regeln är svår att efterleva då, ändå så vet jag fler ledare som väljer detta för att få ett högre matchtempo och för att kunna spetsa lagen i slutet av matcherna. Vi får då en hög med spelare som av vana enbart spelar halva matcher. De fria bytena är på sätt och vis bra men det är mindre bra när man har fem avbytare då det ger mindre speltid. Det låter ju underligt men den gamla goda regeln med två avbytare är ju ur den aspekten väldigt bra. Jag ser även rätt många lag som kommer till 5 och 7-mannaturneringar med en avbytare, så att man kan få maximal matchträning. Hur kul är det egentligen att åka på turnering och veta att man bara får spela halva tiden?
 
Det finns domarkontrollanter som kollar domarna borde det inte vara på plats att StFF placerade ut spelar/ledarkontrollanter också? 50%-regeln är inget som efterföljs och en spelare som aldrig får spela blir aldrig bättre det känner ju alla till. 
 
För några år sedan så besökte jag Sheffield Wednesdays ungdomsakademi, där spelar de två äldsta ålderskullarna i serier där man räknar poäng. Resten spelar match mot en utvald klubb där hälften spelade i Sheffield hälten spelade borta. "..Annars är det alltid någon som ska räkna poäng och sånt skit och det är inte utvecklande för individen." sa deras akademichef. Han berättade också att man sällan hade med sig avbytare, möjligen en, ifall någon skulle bli skadad, eftersom ingen av spelarna kom till match för att spela en halvtimme.
 
Tror att StFF är helt rätt ute när man tar bort slutspelet och förlänger säsongen men gör det lite smartare. Dela in lagen i 16 eller 20-lagsserier istället. Sätt igång serien i mars så har vi helt plötsligt tre månader mer att spela på. Det skulle innebära att alla spelare får spela tolv matcher ytterligare om året. Visst komme det bli en hel del inställda matcher i början på grund av dåligt väder men det tar man lätt igen under säsongen. 
 
En talang är inget som garanterar en god fotbollspelare det göra bara träning, entusiasm och vilja att lära. Tre av spelarna i landslaget har spelat i ungdomslandslag. Zlatan har endast spelat i U21 landslaget så, ifall toppning eller liknande varianter (det kallas ju nivåindelning numera) skulle vara utslagsgivande så borde fler spelat där.
 
Se till att alla spelare får fler matcher och inte enbart de som är duktiga. De som en del kallar sent utvecklade, är normalt utvecklade och behöver de här chanserna till att spela mer, få göra tabbar, lära sig i matchsituationer och få känna att de spelar hela matcher trots att de kanske inte är så skickliga spelare för tillfället. Att utveckla barn till bollspelare gör man inte på några säsonger, det tar oftast två decennier.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela