King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Kommunslogans del 1

Publicerad 2012-01-14 15:56:00 i Allmänt,

Alla städer och kommuner behöver en slogan. Det vet alla som jobbat på ett kommunkontor och därför anordnas tävlingar, bikupor och annat för att man ska kunna stödja den lokala klistermärkesindustrin. Själv bor jag i Trivsamma Tyresö, där för övrig även Laget I Mitt Hjärta spelar sina matcher. Linus Larsson min trogne gästskribent brukar säga att han bor i Wingfield men egentligen så bor han i Vingåker i Sörmland, kommunen som har följande slogan Vingåker – En Promille Kan Inte Ha Fel. Huruvida det är en promille alkohol som avses förtäljer inte historien, oavsett detta så blir man ju nyfiken på vad som egentligen försigår på den orten en fredagkväll.

 

 

 

Under min tid som sorteringsarbetare på Kungliga Järnvägsposten så arbetade jag ihop med en liten skåning som vann en slogantävling i sin hemkommun och som nu ståtar med den internationella hälsningsfrasen When In Europé Don´t Miss Skurup. Den är ju numera en klassiker i den här branschen men det finns så många fler och det finns så många fler stupida.

 

 

Alingsås – Potatisstaden. Visst ett naturligt sätt att framhäva Jonas Alströmmers upptäckt av potatisen men det var ju faktiskt Alströmmer som kom från stan, inte potatisen. Potatis kommer ursprungligen från Peru och skälet till att den blev så poppis var att man kunde göra alkohol av den, så Alingsås-Alkoholstaden vore en klart mer passande fras. Ungefär som i Vingåker.

 

 

Berg – Möjligheternas Kommun är en fullkomligt obegriplig slogan då ingen jävel vet var Berg ligger, vad är det i så fall som gör det till möjligheternas kommun? Landet är dock fyllda av liknande varianter där man vill påskina att ifall du kommer hit med din kunskap/företag/ärvda pengar eller bara du betalar skatt i vår gudsförgätna håla så kommer det att bli riktigt bra. Andra exempel är Boden – Kommunen Där Du Utvecklas, Expansiva Eda eller Köping – Rikare på fantasi, laganda och drivkraft. I det sistnämnda fallet så påvisar man riktigt dålig självförtroende eftersom man med stor säkerhet vet att det är skit att bo i Köping så nöjer man sig inte med att vara rikare på fantasi, något som kunde ha dragit till sig en massa fantasynördar och fyllt stadens gator med alver och hobittar så fort en ny film av Tolkien dök upp. Istället så vill man även påskina att man är grym på laganda också, en slutsats som troligen gjorts då man summerat de båda stora lagsporterna där manm i ishockey stoltserar med en mittenplats i division 2 och i fotboll i trean (som alltså är nivå 5) och som om inte det skulle vara nog man är även riktigt stygga på drivkraft.

 

 

 

Givetvis handlar det om att få synas som en positiv kraftfull stad där vi kan vara stolta över vår lilla bygd. Fast ofta så blir det ju bara lite tragiskt och de orter som tidigare haft lite dåligt rykte försöker med alla medel tvätta bort denna. Ungefär som en osäker person som alltid varit lite nördig och som bytt stil och vill vara ball, han överdriver lite lätt och försöker vara lite extra ball. Som i Grums fall: Grums – Så mycket mer än du tror. Det enda vi vet om den stan är att det luktar när man åker förbi den så vad skulle det kunna finnas mer? Eller Attraktiva Avesta? Alla vet att det är en bonnahåla där man kör speedway men inte så mycket mer. Framgångsrika Dals Ed är en annan variant på en helt oförklarlig härdsmälta på kommunkontoret. Ifall det vore så, så kan man ju egentligen utropa sin stad till vad som helst. Rönninge – Dinosauriernas  Hemvist till exempel.

 

Det finns onekligen än hel del rätt roliga varianter på slogans, Bengtsfors = Gämpaglöd uppkom troligen inte vid deras första och hittills ända säsong i allsvenskan. 3-83 i målskillnad vittnar om att det inte kämpades så himla mycket.

 

Bjursås – Dalarnas Schweiz får en att fundera. Är de omåttligt rika? Har de en massa skumma banker? Tillverkar de fällknivar eller är det bara ett ställer där man har massor med gökur?

 

Haninges Både Vill Och Vågar låter mer som en kontaktannons. Karlsborg Sveriges Reservhuvudstad låter fullkomligt vansinnig.

 

Ystads slogan Ja I Ystad får en mer att tänka på en våldtäktsrättegång och jag vill mest säga Nej. Fast Ystad är ju en trevlig stad.

 

Vi avslutar med Orust Den Stora Ön I Väst, jag tänkte omedelbart hur arbetsamt invånarna måste ha haft då de skulle trä på västen på den där ön. Man får hoppas att de använde ett material som var elastiskt.

 

Jag kommer att återkomma i detta ämne men avsluta med en kommunslogan som fick av en före detta boende i Skövde. Skövde – Staden Som Ingen Behövde.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela