King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Rivaliteter I Engelsk Fotboll - Midlands

Publicerad 2015-07-25 10:51:00 i Fotboll,

Midlands är ett område som formligen kryllar av viktiga derbyn, ett av de absolut viktigaste är The A500 Derby. Döpt efter motorvägen mellan Crewe och Stoke. I Stoke ligger stadsdelen Burslem (vackert namn) och på Vale Park huserar Port Vale.
 
 
Crewe Alexandra och Port Vale har ofta spelat i samma serie och mötts inte mindre än 73 gånger. Statistiken leds av Vale med förkrossande 31-19, men det är alltid ytterst jämna matcher och givetvis het rivalitet. Säsongen 2002/03 möttes lagen fyra gånger, då man hade turen att dra varandra i både FA-Cupen och Ligacupen. The Alex vann tre, alla på bortaplan, och kryssade en.
 
Visst är det heta derbyn men båda lagen har egentligen en värre fiende och det är stora, fula Stoke City. Kända för att spela tufft och sparka långt. Crewes signumet kortpassningsspel ställer ju två väldigt olika sidor mot varandra. 
 
Jag har lyckligtvis haft förmånen att se lagen mötas i början på det här millenniet. Gresty Road var en kokande gryta där nästan 6000 åskådare stod ihoppressade ed varandra. Jag stod längst fram och så nra att man kunde peta linjemannen i ryggen om man ville. Det blev en stor dag. Crewe vann med 2-0 och skickade ner stora stygga Stoke i tredjeligan, där de sedan fick möta gärdsgårdsgänget Macclesfield. Hela arenan sjöng "You are Going to Macclesfield" under de sista tio minuterna. Dessutom satte jag fem pund på Ashley Westwood som första målskytt och drog in en lax.
 
När Port Vale möter Stoke City så är det stadsderby Och då heter det Potteries Derby.
 
A49 Derby spelas mellan den numera likviderade klubben Hereford United och Shrewsbury Town och är listat som ett av de 20 hetaste derbyna i England.
 
 
Black Country Derby är en svettig tillställning mellan Wolverhampton Wanderers och West Bromwich Albion. Området Black Country har några andra aktörer också men det är de här två som är de riktiga antagonisterna. Wallsall Är även de från samma område men matcher mellan dem och någon av de andra lagen är rätt sällsynta, medan Wolves och WBA mötts 157 gånger genom åren. Statistiskt sett är det jämnt i ligaspelet men när det blir cupmatcher så har WBA en förkrossande statistik underligt nog.
 
East Midlands Derby hamnar utan tvekan på topp tio bland Englands hetaste derby. Ett derby som alltid drar över 30 000 åskådare och numera benämns somThe Brian Clough Trophy eftersom Sir Brian hade stora framgångar med båda klubbarna, både nationellt och internationellt. 
 
 
I Midlands ligger även Englands näst största stad, Birmingam och det är inte enbart Black Sabbath som kommer från den staden. Afton Villa och Birmingham City möter varandra ofta i vad som kallas the Second City Derby. Lite som när IFK möter ÖIS alltså, men här är det annat än dåliga vitsar och fiskrens som kastas. Lagen möttes för första gången 1879, alltså 136 år sedan och givetvis är det Villa som är lite storebror i sammanhanget.
 
Drygt 160 gånger har Aston Villa och West Bromwich Albion mötts i the West Midlands Derby. Ett derby som väcker starka känslor både på och utanpå plan. Man kan säga att om det är under fem gula så har det varit lugnt, men det är det sällan. Tony Morley som representerade båda lagen under deras storhetstid på 70-talet sa så här: "För fansen så är Birmingham matchen den viktigaste men för oss spelare så var det WBA som var den största matchen, troligen för att de var ett så bra lag." Cyril Regis säger ungefär likadant: "Wolverhampton är ju detektivarbete derbyt i Black Country, men matcherna mot Villa handlade ju om att vara bäst i hela Midlands på den tiden."
 
 
The Shropshire Derby är ett rätt udda derby som spelas mellan Shrewsbury och AFC Telford. Udda i den bemärkelse att de endast spelat i samma serie under en säsong. De lyckades också med att dra varandra i FA Trophy det året och av defragmentera derbyna har underligt nog Telford aldrig förlorat och deras publiksiffror ligger på närmare 5000 istället för de 1500 de vanligtvis drar på en hemmamatch.
 


 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela