King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Rivaliteter I Engelsk Fotboll del 1

Publicerad 2015-07-16 08:01:00 i Fotboll,

Det finns något som inom fotboll kallas för rivalitet och som många gånger går utgå att fan ska träffas i en grusgrop för att spöa på varandra med knivar och kättingar. Fast all rivalitet går inte ut på att slå sin antagonist sönder och samman, i de allra flesta fall så är det någon länge glömd oförrätt som lagt grunden, men att det numera mestadels är en extra het match, som drar lite extra åskådare. I Sverige och i de flesta andra länder så är de matcher som spelas mellan huvudstadens lag och den näst största stadens lag ofta riktigt heta matcher, så icke i England. Där är geografi och enskilda händelser det viktigaste, och då inte nödvändigtvis händelser på fotbollsplanen. 
 
 
 
Ett konkret exempel på det är, vad som i folkmun kallas Miners Strike Derby, mellan Chesterfield FC och Mansfield Town. Under gruvstrejken på 80-talet led båda städerna otroligt mycket då den huvudsakliga inkomstkällan var gruvdrift. Städerna ligger inte i samma county men det är knappt två mil mellan dem. På 80-talet så var landskapet fyllt av små gruvor och luften fylld av kolpartiklar. Thatcher som var diktator i England på den tiden såg till att man fick börja bryta kol på vissa ställen, men oftast så valde fackförbunden att vara solidariska och fortsätta strejka. Så gjorde man inte i Mansfield.  Något som inte mottogs speciellt väl i grannstaden där man fortfarande strejkade. På den tiden så spelade lagen i gamla division 4 och det blev omedelbart kravaller på läktarna när lagen möttes, men även stämningen på plan var synnerligen infekterad. Än idag så ser man att matchprotokollet ännu är nedkletat med gula och röda kort och trots att 30 år har gått så är det ändå ett av de mest infekterade mötena i den engelska ligan.
 
En annan observation är att globaliseringen av de rikaste klubbarna i England gör att det främst är i divisionerna nedanför som rivaliteten mellan klubbarna fortfarande lever vidare. Visst, det måste vara lite halvkomplicerat att förklara för en kille från Uganda att sen här motståndaren ogillar vi mer för en händelse som skedde för 30 år sedan. 
 
Det äldsta derbyt spelades 1860 i Sheffield och kallas Rules Derby och spelas mellan Sheffield FC, världens äldsta fotbollsklubb och Hallam FC, från förorten Crosspool. Det är alltså 155 år sedan man möttes första gången men båda klubbarna är fortfarande igång om än på en rätt låg nivå. Sheffield FC ligger på nivå 8 medan Hallam FC ligger två divisioner längre ner. Det här är alltså de två äldsta klubbarna i världen som spelar på den äldsta fotbollsarenan i världen, Sandygate.
 
 
 
Namnet har det fått på grund av att man de första åren använde sig av the Sheffield Rules,  en regelbok som skrevs långt tidigare än den man nu använder som är skriven av det engelska förbundet. Det skiljde sig en hel del, exempelvis så införde man i Sheffield ganska tidigt offside. Eftersom Sheffield var den stad där den moderna fotbollen utvecklades i mitten på 1800-talet så var det rätt naturligt att de andra lagen i Midlands och norra England, använde sig av dessa. I London använde man såna nymodigheter som ribba exempelvis, något som man faktiskt senare införde även i Sheffield. 
 
Ett av de stökigaste Rules Derbyn som spelats är det som kallas the Battle of Bramall Lane. En spelare i Hallam gav en motståndare en smäll och varpå  flera spelare gav sig in i bråket, även ett stort antal åskådare anslöt till slagsmålet. Numera så är det lugna tillställningar på betydligt mindre arenor, fast i Hallams fall så är det ju samma arena.
 
I östra Lancashire så möts Blackburn Rovers och Burnley i vad som ibland kallas El Lanclassico, men vanligtvis säger man Cotton Mills Derby. Matchen mellan de två "burns" har av geografiska skäl alltid varit hett. Det är bara 1.8 mil mellan städerna, och även om Accrington ligger emellan så har man aldrig tagit dem på speciellt stort allvar. Vad man däremot tagit på stort allvar är det faktum att Rovers redan på 1890-talet anmälde Burnely till FA för att de hade för många skottska importer i laget, och sen var det igång. 
 
Då båda lagen är ursprungliga medlemmar av den engelska fotbollsligan så har man genom åren mötts 90 gånger i tävlingssammanhang och det har inte alltid varit så trevliga matcher. Burnely en textilstad som lidit stort av den ekonomiska nedgången, är en stad med hög arbetslöshet och de har mindre följe som heter Suicide Squad. Det är ett gäng huliganer som får exempelvis Firman Boys att framstå som söndagsskolepojkar, något som ju sällan är så uppmuntrande för ett lag.
 
 
Fast om vi ska vara ärliga så finns det ytterst få saker som är positivt i Burnley. Fotbollsintresset är det dock inget större fel på. Jag såg Burnley spela play off till Premier League på Wembley för ett antal år sedan, mot Sheffield United och följet var massivt. Det bor 75 000 i staden och man hade sålt drygt 40 000 biljetter till matchen, som man dessutom vann.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela