King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Rivaliteter I Engelsk Fotboll - Södern

Publicerad 2015-07-27 12:23:02 i Fotboll,

Åter igen så rör vi oss i marker där det inte finns så många stora klubbar men det gör det inte mindre intressant. När byar ställs mot byar så kan rivaliteten ändå vara hätsk.
 
Aldershot, den gamla militärstaden har på senare år funnit sin stora rival i grannbyn Woking, den lilla staden där The Jam kom ifrån. Gamla anrika Aldershot har mestadels hållit till i Division 3 eller 4, men 1992 gjorde man konkurs och fick börja om från noll igen, fem divisioner under proffsligan. Trots konkursen så behöll klubben ändå sina fans, man till och med ökade snittet första säsongen i denengelska tionde divisionen, mot vad man haft sista året i fyran. Med en god ekonomi och ett sunt styre så jobbade man sig genom serierna och var snart på samma nivå som grannen Woking. 
 
 
 
Det är inte frågan om några våldsamheter men det är en publikfest för en fight mellan de båda lagen drar inte sällan uppemot 5000 åskådare, lika mycket som Djurgårn-Häcken alltså. Första derbyt i ligaspelet var 2003 då The Shots vann med 2-1 inför 4700 åskådare. 6 gula kort och 1 rött tyder på att de båda lagen är allt annat än söta vänner på plan. 
 
 
 
The Dockyard Derby spelas mellan Portsmouth FC och Plymouth Argyle och handlar numera mest om att inte vara det sämsta ligalaget på sydkusten, sedan Southampton och Brighton & Hove Albion seglat ifrån i ligasystemet. Båda klubbarna har ju genomgått ekonomiska stålbad de senaste åren och det har självklart påverkat framgångarna. Annat var det på 80-talet när de spelade i näst högsta divisionen och ekonomin var i strålande form. Trots kräftgången så drar ett derby på Fratton Park uppemot 20 000 och ett på Home Park runt 10 000 så det är stora event publikt.
 
I Eastbourne spelas det inte fotboll på så speciellt hög nivå, men unikt nog så har den lilla staden i Östra Sussex tre lag, Borough, United och Town, som derbyspelar. Alltid i gärdsgårdsserien dock.
 
 
 
Den stora matchen bland kustlagen brukade vara mellan Southampton och Portsmouth, ofta kallas
El ClasiCoast, men Portsmouths kräftgång har sett dem ersättas av AFC Bournemouth och Brighton istället. 
 
Gloucestershire derbyt mellan Forest Green Rovers och Gloucester heter självklart El Clossico men det är sällan lagen möts så den matchen kan man kanske hoppa över.
 
Kent är också ett grevskap med ytterst få framgångsrika klubbar så ett äkta Kent Derby består mellan lag som Margate, Ebbsfleet United eller Folkstone Invicta när de möte grevskapets enda storklubb Gillingham. Hett så det förslår.
 
 
 
2015 är i alla fall året då The New Forest Derby för första gången spelas i Premier League.  Southampton tar emot  AFC Bournemouth hemma på S:T Marys den 31 oktober i något som kan bli en klassiker. Lagen har endast mötts 16 gånger i tävlingssammanhang, mycket på grund av att Bournemouth varit en veritabel skitklubb i många år, men nu är det ordning på torpet så nu blir det av. På grund av att klubbarna så sällan legat i samma serie så finansvärlden ingen verklig rivalitet ännu men det drar stora publikskaror. Mellan 20- 30 000 är vardagsmat när klubbarna träffar på varandra.
 
Någonstans i södra England finner vi också Torquay United, de har Fawlty Towers, några palmer och ett fotbollslag vars biografi heter "With one foot in the grave" och det sammanfattar väl klubbens existens en hel del. Man har inga riktiga rivaler just för att man är en harmlös och trevlig motståndare, men när de möter Exeter City, Forest Green Rovers eller något av lagen från Bristol så kallar man det The West Country Derby.
 
 
 
Så är allt lugnt och städat i den engelska södern? Definitivt inte. I Bristol spelas ett av de värsta derbyna i England, och här talar vi högriskmatcher. Lagen har mötts ett hundratal gånger genom åren men inte i ligaspelet sedan i början på 2000-talet så då är det inte underligt att det kommer 18000 på en kvällsmatch mitt i veckan när lagen möttes i Johnstone Paint Trophy för två år sedan. Matchen sändes live på SkySport och den första planinvasionen gjordes redan före avspark. 19 arresteringar och tre skadade poliser senare stod City som segrare med knappa 2-1. Som sagt det här derbyt är som högoktanig bensin bredvid en majbrasa och rankas som det åttonde värsta i England.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela