King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

På Alla Hjärtans Dag

Publicerad 2014-02-14 16:19:00 i Fotboll,

Så här på alla hjärtans dag så vill jag ägna en tanke åt Justin Fashanu en briljant fotbollspelare som rätt och slätt plockades bort från idrotten av den enda anledningen att han föredrog män framför kvinnor.
 
 
 
Länken nedan är en bra tankeställare. Hur långt har vi kommit i Sverige. Det är några år sedan som Glenn Hyséns son kom ut, men han är ju inte direkt en elitspelare. Homosexuellas rättigheter inom idrotten är ingen stor grej i Sverige, på något underligt sätt. Beror det på att vi är så extremt toleranta? Beror det på att vi redan har koll på sakerna? Nej jag tror det beror på att de som sitter i styrelserummen är fullkomligt ointresserade och tycker att det är en ovidkommande fråga, eller en jobbig fråga. Det var bara något år sedan som WF86 i division grusplan började håna sina homosexuella motståndare för deras läggning, så till den milda grad att matchen bröts.
 
http://www.bbc.co.uk/insideout/content/articles/2008/04/21/east_midlands_gay_footballers_s13_w9_feature.shtml
 
Jag har lyssnat på många homofober, inom i första hand fotbollen som påstår att det stör i omklädningsrummen eller förstör lagandan. Ibland har även Liston Söderberg tagits fram som exempel ur skolboken hur man ska behandla homosexuella spelare, eftersom de ofta har något fuffens för sig i duschen.
 
 
 
För något år sedan så var jag på Hammarby Handbolls årsmiddag och fick nöjet att sitta bredvid en homofob från Riksidrottsförbundet, som ondgjorde sig över att det skulle gå så mycket pengar till exempelvis speciella toaletter för HBTQ personer. Eller som han uttryckte det "Det är ju nästan inga såna som håller på med idrott." Man kan med andra ord skippa det helt och hållet. Efter detta så försökte han få mig att börja jobba idéellt för RF.
Jag sa till honom innan jag gick att jag inte kände att en organisation som RF var något för personer med min åsikt och att det där toalettproblemet inte var något problem utan att det var hans själv som var problemet. Så länge inskränkta personer har makten i våra förbund och styrelser så kommer såna här saker aldrig att tas på allvar eller diskuteras offentligt.
 
Det är 19 år sedan ishockeyspelaren Peter Karlsson mördades på öppen gata och det är 16 år sedan som Justin Fashanu beslöt sig för att besöka ett kloster. Efter klostret gick han till en bastuklubb för att sedan ta sig till sitt garage och hänga sig. De här personerna är mer eller mindra försvunna ur våra minnen idag.
 
Det har väl knappast undgått någon att USA´s bästa försvarsspelare i amerikansk collegefotboll precis kommit ut och då ser vi genast ett litet underligt förhållningssätt. Vi snackar om den bästa spelaren i collegefootball. Var blir han vald i draften mån tro? Exakt han blir vald som femma, alltså väljer man fyra (!) sämre spelare istället för en som är homosexuell. Hur fan resonerar man då? I Missouri Tigers var detta känt och alla lagkamrater stöttade honom helhjärtat så vad är det då som gör att fyra klubbar blev skiträdda när de fick redan på att han var gay?
Vore otroligt kul att få se den konfrontationen. Ska vi vara lite manligt macho med sköna traditioner också så kan väl du som läser detta bedömma vem som är mest macho och tuff utav de här två spelarana på bilden nedan. Vem ser mest hetro ut av de här två killarna? Slår vad om att ifall man tog bort namnen så skulle 80 procent gissa på att snubben till vänster var Michael Sam, och då inte bara för att det står "cotton" på bröstet på honom,
 
 
 
På länken kan du se en intervju med Michael Sam.
 
http://espn.go.com/espn/otl/story/_/id/10429030/michael-sam-missouri-tigers-says-gay
 
Att Barack Obama skickar två öppet Billy Jean King som observatör till OS är fullkomligt genialiskt och något som skulle vara fullkomligt otänkbart i Sverige, det har vi inte nerver för. Vi skulle aldrig öppet ställa oss på någons sida som land/regering/organisation och då är det ganska naturligt att "svensken" också 
 
Så vart ska landet lagom styra sin kosa i denna fråga, det räcker inte med att fotbollslagen går med i Pridetåget, det gör ju varenda en nu för tiden. Man måste nog se sig om efter en förebild och ett öppet sätt att tala om detta, för på samma sätt som barn slutar idrotta för att de inte har pengar eller att det toppas så slutar barn med idrott för att de är gay och att de inte känner att de passar in i omklädningsrummet. Något borde göras. Det är inte bra att vissa sätts på undantag i ett samhälle. Allt ska ju vara tillgängligt för alla.
 
Personligen är jag inte någon störra anhängare av bögsex, har faktiskt inte ens brytt mig om att prova, men det är viktigt att även vi visar vårt förakt för homofober och att vi behandlar alla idrottare som idrottare och inte efter sexuell läggning. Så länge vi inte säger ifrån så håller vi med böghatarna, och så länge vi låter dem styra spelet så kommer vi fortsätta att förlora både talanger och trovärdighet. Våga ta ställning. Våga säga ifrån.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela