King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Stockholmsfotbollens Död

Publicerad 2013-05-08 08:14:00 i Fotboll,

Jag tycker inte att det är så märkvärdigt att Mjällby får tre poäng och dessutom slippa omaket att åka upp till Stockholm igen för att spela inför tomma läktare mot Djurgården. Det som är underligt är att man så sent som förra året kom överens om att alla matcher skulle spelas klart. 
 
I skenet av det beslutet så ser jag lite av presskonferensen med Bo Svensson, regeringens utredare som utreder den utredning som tidigare gjorts av förre polischefen Björn Eriksson. Här föreslås att eftersom fotbollsklubbar är aktiebolag som tjänare pengar och har anställda så ska de åtminstone betala hälften. Det är i nuläget tre klubbar det rör sig om Hamarby, AIK och Djurgården. IFK Göteborg, Helsingborg och Malmö FF betalar inget till sina respektive poliser på grund av att de är ideella föreningar.
 
Det är en komplex fråga givetvis. En vanlig nattklubbsägare åläggs att varje kväll ha ett antal ordningsvakter av polisen och får snällt betala. En fotbollsklubb har å andra sidan oavsett om de är aktiebolag eller inte redan satsat ganska många miljoner på matchvärdar, bevakningskameror och annat för att förebygga brott. Det sker inte heller så många polisingripanden inne på arenan. Om man jämför med en vanlig nattklubb så slipper ägaren där betala för eventuella polisingripande i anslutning till hans lokal, något som man alltså anser att fotbollsklubbarna i Stockholm ska göra.
 
 
Om man i nästa andetag jämför ideella föreningar och aktiebolag så är det ju inte så att deras verksamhet skiljer sig ifrån varandra, så varför ska de då den ena betala för polisbevakning ute på stan? Inne på arenan sköter klubbarna ordningen till största del. Då återstår alltså området kring arenan och eventuella huliganbråk på annan plats. Här kan man alltså bli ålagd att betala eftersom bråkstakarna bär en halsduk med viss färg. Ungefär som att skicka notan för polisbevakningen vid en demonstration till ett politiskt parti. Givetvis otänkbart. Skulle exempelvis Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet stå för polisnotan vid 30:e november kravallerna? Är det rimligt att MP står för notan när exempelvis Greenpeace (MP´s firma) gör en raid mot ett kärnkraftverk?
 
Att skilja på ideella föreningar och aktiebolag trots att de gör exakt samma sak är en underbar retorik, men kanske är det ändå läge för en ny bolagsform som kan användas av idrottsrörelsen där man har vissa specialregler som passar i det nya samhället? 
 
Om regeringen står på sig och väljer att avgiftsbelägga Stockholmslagen så är det i linje med vad som förväntas av den. På något sätt så verkar Björn Erikssons utredning som tagit ett antal år fullkomligt meningslös eftersom man inte tycks bry sig ett dugg om denna. En idrottsförening gör även ett enormt stort ideellt arbete oavsett om det är ett aktiebolag eller inte något som politikerna är dåliga på att betala för. När man sedan ska ta betalt av klubbarna så glömmer man gärna bort den biten och jag anser det inte overkligt att idrottsföreningarna kan skicka notor till polisen för att de räddat ett antal potentiella narkomaner från droghelvetet. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela