King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Synd & Skam

Publicerad 2013-08-18 13:41:22 i Allmänt,

Emma Green Tregaro ställer upp i en tävling i en totalitär stat som förtrycker oliktänkande och personer med annan sexuell läggning än hetrosexuell. Väl där målar hon sina naglar i olika färger för att sympatisera med HBTQ-rörelsen, men det svenska och internationella förbundet utövar påtryckningar och hotar med diskvalifikation om hon inte tar bort nagellacket i finalen. EGT klarar ändå skivan galant och kör med röda naglar i finalen för det är färgen för kärlek och den ska vara för alla. Ändå så hade det varit uppfriskande att se en uppsträckt hand med en manifestation för sexuellt likaberättigande. Nailgate blev inte riktigt lika stort som när Tommie Smith och Juan Carlos chockade en hel värld i Mexico OS 1968.
 
 
Det är dock förunderligt att de, oftast, odemokratiska organisationer som driver den internationella idrotten, fortsätter att ge regeringar med tydlig förtryckarmentalitet en massa fina mästerskap. Att Putin mutat till sig i princip samtliga sorters mästerskap är ingen tillfällighet. Lika barn leka bäst och självklart är personerna i IOK, UEFA, FIFA, med mera väl förtrogna med vad dessa personer står för. Att Havelange var öppen fascist är ingen direkt hemlighet men det vill man oftast inte tala om offentligt. 
 
Redan nästa år så får kamrat Lukaschenko visa upp sig på hemmaplan när Vitryssland får Ishockey VM, IOK har redan varit där och delat ut ett pris till presidenten för sina sportsliga insatser inom hockeyn. Idid Amin fick aldrig något för det han gjorde inom boxningen i Uganda men det var säkert inte långt borta. Vad som är nytt med Rysslands förhållningssätt är att det tydligt gör klart att de inte tänker lägga fingrarna emellan ifall någon bryter emot deras antigaylagar. De tänker sätt de tävlande inför sina domstolar för lagen ska hållas.
 
 
Fotbolls VM i Quatar som förvisso har en snäll diktator låter som ett tveksamt evenemang då det ska spelas i 50 gradig värme. Inte direkt någon god idé, mer än ekonomiskt för de som fick bra betalt för att rösta på idén.
 
Givetvis så kommer folk i allmänhet säga att man inte ska blanda ihop sport och politik, men alla som vet hur det funkar i en idrottsförening borde ju förstå att politik är väldigt mycket av det som händer i en förening. Inte partipolitik men dock politik. Johan Esk i DN påpekar helt riktigt att om man låter en person göra en manifestation så måste man också tillåta andra uttryck. Vidare så skrev han att det fanns någon som hade en T-shirt där det stod "I jump for Jesus". Harmlöst i Ryssland, men kanske inte i ett land i Quatar? Att man ställde in Kajsa Bergqvists presskonferens igår kan bara tolkas på ett enda sätt, att man inte ville ha så mycket frågor.
 
Det vore betydligt mycket bättre ifall de mäktiga förbunden använde OS och VM till att manifestera idrotten genom att ge det till de länder som sköter sig, istället för att gång på gång hålla diktaturer om ryggen. Handen på hjärtat, hur mycket bättre blev det i Kina efter OS? Någon som tror att det blir bättre för förtryckta i Ryssland efter alla mästerskap?

Kommentarer

Postat av: Thomas/ "Varghjärta"

Publicerad 2013-08-18 15:27:00

Bra inlägg i debatten, jag håller med dig. Idrotten är idag styrd av korruption och det är de bästa demokratierna som skall få anordna VM, OS med mera. Diktaturens kreatur får stå bredvid och titta på! ;-)

Svar: Det vore väl mer på sin plats att premiera goda demokratier med dylika evenemang. På något sätt så känns det som om man tävlar i att ge bort dessa kassakossor (kanske en form av kreatur det med) till stater som vill lyfta fram sitt land och få det att se mer positivt ut. En form av profilering där man tvättar bort sin negativa stämpel och där är de internationella förbunden väldigt positiva.
Niklas Wennergren

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela