King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Steve Davis – The Pep Guardiola of the Lower League

Publicerad 2012-08-12 12:24:58 i Fotboll,

Igår gick startskottet för säsongen 2012/2013 med det som en gång kallades Ligacupen och Carling Cup men numera heter Capitol One Cup. För Crewe Alexandra så blev det en jackpot med en 5-0 vinst mot Hartlepool United med dubbla mål av Mathias Pogba (nyförvärv) och Max Clayton, som ska axla Nick Powell som försvann till Manchester United på försommaren, och som kunde ses i svenska TV i matchen mellan Barcelona och United. Så vad är det egentligen som har hänt i en klubb som för mindre än ett år sedan var på väg mot degradering till Coneference League? 

 

Rubriken är tagen av min vän Simon Welch, attorney at law, men inte desto mindre så kan det vara så. Kan även vara så att det här är en manager som i framtiden kommer att matcha de stora klubbarna, men helst hoppas man ju på att han ska stanna i klubben de närmaste 20 åren. Davis tog över Crewe Alexandra FC i början på november 2011 och inledde med två förluster. Därefter så fick han ordning på saker och ting, mestadels försvaret, där hans son spelar.

 

Crewe har haft problem med de managers som ska axla Den Store Dario Gradis mantel, först kom Steve Holland som var utbildad i klubben och jobbat under Dario i många år. Något gick snett där och Steve fick sparken och är numera i Chelsea, vilket inte är det sämsta. Sen kom islänningen som totalt fokuserade på att låna in halvtaskiga spelare och klubben åkte ur. Därefter fick Dario Gradi kliva in igen, men det lyfte aldrig. Efter en usel säsongsinledning med fyra förluster i serien och en i Ligacupen, var läget prekärt och i november när Torquay United spöade skiten ur Crewe på Gresty Road så fann Dario för gott att lämna över till någon yngre förmåga.

In kommer Steve Davis. En liten bakgrund på Steve först. Steve var lagkapten i Crewe Alexandra under Dario Gradi under fyra år på 80-talet. Han debuterade för Crewe vid 18 års ålder och spelade närmare 150 matcher innan han såldes till Burnley FC. Efter fyra säsonger i the Clarets flyttade han till Barnsley och var med och spelade upp klubben i The Championship.

 

Davis är en local guy som har spelat för de flesta klubbarna i Cheshire, Macclesfield, Nortvich Victoria, Stoke City och han avslutade sin 27 år långa spelarkarriär i Nantwich Town som spelande manager de sista fem åren. Natnwich Town gjorde under hans ledning en remarkabel uppryckning från de lokala ligorna. Under Davis fem år i klubben gick man upp två divisioner och är numera en respektabel klubb i toppskiktet på Evo Stik League, the Dabbers van även the FA cup Vase och the County Cup. Stora saker för en klubb som Nantwich.

 

Efter det så gav Gudjon Thordarson honom jobbet som assisterande manager men islänningens tid i Crewe var en katastrof och the Mighty Alex åkte ner i fjärde divisionen. Thordarson fick sparken men Davis jobbade kvar under Gradi till november förra året då Gradi beslöt sig för att lämna över stafettpinnen till sin lärjunge.

 

Att Dario inte hade trivts på jobbet var tydligt eller som han själv uttryckte det ”Det var ju som att gå till jobbet. Det fanns ingen glädje.”

Davis succé kom inte direkt utan han startade med två raka förluster för att följas av två vinster och sen två kryss. Lika mycket upp som ner med andra ord. I december, vanligtvis en av de sämsta månaderna för Crewe så radade dock laget upp fyra raka segrar och det började kännas stabilt. Borta var alla lånespelarna och istället så fick de juniorer som var hungriga kliva in i startelvan. Dessutom så gavs David Artell ett större ansvar att leda ungdomarna på plan, något som han gjorde med bravur.

18 februari är det datum då Crewe Alexandra senast förlorade en match. På Roots Hall i Southend föll man med 1-0 och därefter så har laget radat upp 18 matcher utan förlust. Laget gick upp på play off plats i den näst sista omgången och fick återigen möta Southend United. Efter 1-0 på hemmaplan så spelade man rätt komfortabelt 2-2 på bortaplan och helt plötsligt, efter att ha varit under strecket för nedflyttning efter fyra omgångar, i Play Off Final på Wmbley.

 

I finalen slog man Cheltenham Town med 2-0 och blev promoverade något överraskande kan man lugnt säga. 14 av de 16 spelare som var uttagna i truppen var egna produkter. De har spelat tillsammans sedan 9-10 års ålder och känner varandra väl. Visst ett juniorlag som gör det omöjliga, men med spelare som Nick Powell, Max Clayton, Byron Moore och Ajay Smith Leitch är det inte så underligt. Högkvalitativa spelare som under Davis höjt sig en nivå ytterligare och det står spelare på tur som Caspar Hughes, Michael Koral och Jason Oswell som alla kan vara aktuella för spel nästa säsong.

 

Att se Crewe spela nu är annorlunda än under Gradi, laget försvarar med hela laget på ett lugnt och metodiskt sätt istället för att backa hem i skräck för att dra på sig varningar. De spelar ett tuffare spel men endast i försvarssida, den vanliga offensiva Crewestilen materialiserar sig så fort de vinner bollen. Det är fint att se ett lag som spelar sig ur svåra lägen trots att motståndarna är vansinnigt aggressiva i League 2.

 

Nu står Steve med ett lag som har en snittålder på 22 och ska vara redo för League 1 vilket jag tror de är. Fotbollen i League One är mer sofistikerad och borde passa laget bättre. Om man sedan kan klara av det lite snabbare tempot är skrivet i stjärnorna.

 

Steve Davis resultat så här långt är 17-12-6, ett resultat som i procent är 49% vinster, 34% oavgjorda och 17% förluster. En smått overklig svit.

 

Så inför nästa säsong så skulle det vara klädsamt ifall Danny Murphy kom hem och ledde laget och började arbeta som coach. Rob Hulse gör likadant. David Vaughan inser att hans hjärta inte finns i Sunderland och beslutar sig för att flytta hem. Eller så struntar man i dem och låter Max Clayton, Michael Koral, Byron Moore , Oliver Turton och Caspar Hughes göra det de är bäst på. Att göra det som de stora klubbarna tycker är omöjligt det vill säga låta spelare från ungdomsakademierna ta över affärerna. Vi har gjort det på det här sättet förr och vi kan göra det igen.

 

Det enda som egentligen oroar mig angåënde Steve Davis är att han har en son som spelar för Port Vale.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela