King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Doncaster Rovers Och Fortfarande Det

Publicerad 2012-07-05 03:31:39 i Fotboll,

 

I min förra krönika så ondgjorde jag mig över finanshajar som tar över fotbollslag och gör dem till sina personliga leksaker, något som fortsätter allt mer inom fotbollen. När spricker bubblan? Hur många klubbar kan leva på att rika shejker, stora konsortier som köper upp dem och låter klubben betala notan i form av lån och så vidare. I fotbollen är det inte något underligt att man har skulder på sex miljarder så länge den dagliga ruljansen fungerar. I ett vanligt företag så skulle man fått slå igen för länge sedan.

 

Doncaster Rovers föddes redan 1879 och blev professionella sex år senare, därefter så spenderade man cirka 110 år i de lägre regionerna av den engelska ligan utan att någon direkt höjde ögonbrynet. Ska vi vara ärliga så höjdes väl ett och annat ögonbryn och en och annan tidig 1900-tals mustasch rynkades då de under 40 år åkte ut och in i Football League, men 1923 så stabiliserade man sig som en klubb i dåvarande Norra Tredje Divisionen när man ersatte Stalybridge Celtic. Strax innan hade man flyttat sina bopålar till sin nya hemmaarena Belle Vue, som skulle vara the Rovers hemmaplan i 84 år.

I början på 90 talet så fann man sin räddare i nöden en affärsman vid namn Ken Richardson som tog över klubben som var i stort behov av pengar. Richardson som senare, av polisen beskrevs som en person skulle ha pirrat en två åring för att plocka upp en 2 pencare, hade kunnat bli klubbens död. Hans stora intresse var att bygga en ny arena, men blev nekad det av staden och tog då till den drastiska åtgärden att bränna ner arenan för att få ut försäkringspengarna och sedan sälja marken till någon som skulle kunna bygga en galleria eller liknande. Richardson fick fyra års fängelse och klubben rasade slutligen ur ligasystemet. De befann sig nu i ungefär samma situation som Darlington gjorde men klubben hade tur och fann en ny ägare som investerade i klubben, istället för att investera för att enbart profitera själv och vändningen kom 2003 då man via play off tog sig tillbaka till Division 4. Med en ny toppmodern stadium som tog 15000 åskådare fann man den bästa eran i klubbens historia då man redan första säsongen i fyran blev promoverade.

2008 tog man sig ytterligare ett steg upp i ligasystemet då man på Wembley slog Leeds United inför 75  000 åskådare. Visserligen så åkte man ur Championship i våras och får spela i League 1 nästa år,  men man har inte några större ekonomiska problem och man har en hemmaplan och jag tror att man är rätt nöjd i den delen av den brittaniska riket.

Lite skillnad på Doncaster och Darlingtong med andra ord. Fast det är ju förvånansvärt  lite som skiljer i sådana här situationer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela