King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Svenska Cupen

Publicerad 2012-08-21 00:03:43 i Fotboll,

 

 

Väldigt bra Fotbollskväll idag, med fokus på Svenska Cupen. Eller det kanske är så det ska vara. Givetvis ska det vara så att Daniel Nannskog är med i TV, men det var mer bevakningen som jag syftade på. Otur att man missade den matchen som var svettigast, Sandvikens IF – Malmö FF där Malmö vann efter förlängning. Det vore ju skitkul ifall man kunde lyfta Svenska Cupen, och man presenterade den nya spelordningen.

 

Det är här som man i mitt tycke gör kapitalt fel. Att spela höst/vår kanske är en bra idé, men att införa gruppspel är rubbat. Dessutom så har förbundet gjort det upplägget för att elitklubbarna ställt det kravet så de kan få spela fler tävlingsmatcher på försäsongen. Låter det för spännande att få se ett helt gruppspel genomföras som försäsongsträning? Låter det som om någon i elitklubbarna tar det här på allvar? Genom att man har ett begränsat antal blåbärslag, och spelar två kvalomgångar först, så har man krattat rejält i manegen för lagen i de två översta serierna. Då kan vi hela vintern gå och se träningsmatcher mellan Allsvenska lag, som verkligen betyder något hela vårvintern, och som ingen spelare bryr sig ett skit om. Ingen i klubbledningen heller.

 

Det är någonstans här som planerarna på förbundet går bort sig rejält. Toppskiktet i fotbollssverige är litet och det känns helt klart som att man valt en bekvämlighetslösning. Det här känns som ett Excellprojekt, det vill säga något som skapats framför en dator utan tanke på att lösa det ursprungliga problemet. Kör gärna en cup efter den här formeln men kalla det för liga cup eller något liknande.

 

Det ursprungliga problemet är att Svenska Cupen inte drar något folk till elitklubbarnas matcher när de möts i exempelvis en kvartsfinal. Tror knappast att det blir bättre av det här för det stora problemet är att ska Svenska Cupen bli intressant så ska alla få vara med. Alla registrerade klubbar ska ha möjlighet att ställa upp i Svenska Cupen oavsett om man spelar i Allsvenskan eller i division 8 för det är ju då de där speciella lagen som skräller och slår ut lag som ligger två eller tre divisioner högre upp, dyker upp. Det är ju det som gör en cup till något annorlunda mot seriespelet att en underdog får 90 minuter mot ett av de bästa lagen i landet är ju det som kittlar folket och gör att journalisterna vaknar till. Kanske blir det då mer än de sex rader som sammanfattade gårdagens omgång (c:a 20 matcher) i Aftonbladet?

 

Nannskog har också helt rätt i att det måste till samlade cupomgångar för att fokus ska bli bättre. Det vore ju även roligt om någon modig kanal vågade sända matcher i sin helhet, även om det är Långholmens FC som är den ena kombattanten. SvT´s sammanfattning ikväll var bra men den här frågan borde upp oftare. Vi kan inte sitta och önska att vi har det som i Norge med ett fullsatt Bislet ifall elitklubbarnas spelare inte ens orkar jubla när de gör mål mot lag ifrån tredjedivisionen. Elitspelarna borde förstå att de säljer in en sport, produkt och ett ögonblick i folks liv när de kommer till de små orterna på landsbyggden. De är ambassadörer för fotbollen och borde visa glädje över att få visa upp sig på där. Bötfäll de klubbar som inte ställer upp med ordinarie uppställning, det har skett i England och där åker man numera med bästa manskap till alla cupmatcher.

 

Det sista felet som man gör på förbundet är att man alltid låter lagen från den lägre serien få fördel av hemmaplan. Det är tveksamt att det skulle vara en fördel att ha hemmaplan, för killarna i FC Långholmen hade det nog varit minst lika inspirerande att få möta IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Dela istället på entrépengarna.

 

Kortfattat så blir min slutsats följande:

1.       Samlade omgångar.

2.       Alla får delta.

3.       Utslagningsmatcher.

4.       Omspel vid oavgjort.

5.       Fri lottning.

6.       Bötfäll de klubbar som inte mönstrar bästa laget.

7.       Vinstpengar vid varje omgång.

8.       Sälj även de tidiga omgångarna till TV.

 

Ytterligare en sak borde göras och det är att man borde ta bort alla TV bilder från konstgräsmatcher, det har visserligen inte med Svenska Cupen att göra men konstgräs är en moodkiller, värre än mormorstrosor. I matchen mellan FC Långholmen och IFK så glittrade gräset så mycket att det nästan såg silverfärgat ut när solen låg på. I matchen mellan Tyresö FF och Vittsjö i damallsvenskan var det så mycket streck och skit på plan att det ibland såg ut som någon form av labyrint som spelarna sprang i. Markus Johannesson sa det för några veckor sedan och jag skriver under på det alla dagar i veckan. Henrik Rydström sa för något halvår sedan att djupledsspelet blir lidande av konstgräs och att det blir lite som handboll. Jag är beredd att stödja den åsikten med. Vet inte om det är just djupledsspelet men visst blir det ett underligt spel på konstgräs.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela