King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Dags Att Ta Av Stödhjulen

Publicerad 2012-08-19 01:08:20 i Fotboll,

 

Har länge förundrat mig över det svenska seriesystemet och dess utformning. Vad finns det egentligen för skäl till att ett lag som kommer på nedflyttningsplats i Allsvenskan ska få kvala sig kvar? Borde det inte vara så att man helt enkelt flyttade ner tre lag varje år, flyttade upp två lag från Superettan och därefter lät de lag som kom på plats 3-6 göra upp om den sista promoveringsplatsen med hemma/bortamöten och en direktavgörande final för vinnarna.

 

Division 1 innehåller av någon anledning endast 14 lag och borde givetvis utökas till 16 även den. Ifall man på samma sätt flyttar ned fyra lag från Superettan, istället för som nu två och har två som får kvala mot tvåorna i Division 2, så kan man på samma sätt låta Division 2 klubbarna som placerar sig på plats 2-5 göra upp om de sista platserna.

 

Division 2 och 3 borde givetvis även de ha 16 lag istället för som nu 12. Det blir ju endast 22 matcher på en säsong vilket är på tok för lite. En division 2 serie är ganska sällan en spännande historia just på grund av att för få lag är inblandade i toppstriderna. Ifall de fem bäst placerade lagen skulle kunna gå upp så skulle ju intresset höjas rejält och med fler matcher så ges det dessutom utrymme för formsvackor för de lagen som ligger i topp och då blir ju serien än mer intressant. Kanske överdriver jag lite men ett slikt system skulle blanda in betydligt fler lag i slutstriden.

 

Att starta serien redan i mars är idag inget problem då de flesta lag har tillgång till konstgräsplaner och publiksiffrorna sällan är något större problem. Att sätta igång serien redan i mars skulle dessutom göra den makalöst tradiga försäsongen nästan två månader kortare. Antalet matcher skulle uppgå till cirka fem i månaden vilket ju är ganska lagom. Det skulle ändå gå bra att ha juli helt spelledig, och ändå vara färdigspelade i oktober. Kval i november funkar ju utmärkt.

 

I grund och botten så tycker jag att 16 lag vore minimum för en serie även i division 4 och 5 borde dessa utökas. Visst kompisgängen som inte tränar skulle få det tufft måhända men de seriösa lagen med vältränade och unga spelare skulle få ett mer utslagsgivande seriespel. Kan till och med sträcka mig till 18 lagsserier.

Och varför inte spela höst/vår istället? Starta serien i augusti och spela 20 omgångar, med fem till sex matcher i månaden för att sedan vara spellediga till mars. Därefter så kan man köra på fram till mitten eller slutet på juni. Enkelt eller hur? Det skulle inte göra så stor skillnad ifall man gjorde om alla serier till 16 lagsserier mot nuläget. Det skulle bli 20 lag mindre ifall man minskade antalet division 2 serier till 4 och division 3 serierna till 8. Så nu har jag löst det också.

Av någon underlig anledning så tycks vi i Sverige vara lite skraja för att låta våra sköra bollspelare spela ofta. Jag vet att man alltid börjar jiddra om att klassen blir sämre ifall man har fler lag men varför skulle den egentligen bli det för? Det är ju till och med färre lag och då alltså färre spelare. Det blir alltså hårdare konkurrens om platserna för den enskilde spelaren. I de lägre divisionerna så får man mer utrymme att spela yngre förmågor dessutom. I Stockholm har man tre tolvlagsserier på division 4 nivå som enkelt skulle kunna vara två 18 eller 16 lagsserier. Det är ju dessutom dags att göra lite förändringar i seriesystemet på lokal nivå. Det har ju sett ut så här i 100 år nu. Gör något nytt och spännande. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela