King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Svenska Cupen

Publicerad 2012-04-23 09:16:39 i Fotboll,

Sitter som bäst och läser reglerna för Svenska Cupen. Man har i många år gjort ihärdiga försök att döda, begrava och på något sätt få vanligt folk att glömma bort att den finns. I år så har man gjort en ny variant dvs slopat cupspelet och satsat på seriespel istället. Då känns det som att namnet Svenska Cupen borde kunna dödas rätt snabbt.

 

De som får vara med är de två lagen i den högsta serien plus 32 lag som utses av föbeundet, troligen de som placerar sig i den ordning i respektive serier. Sedan så blir det alltså en form av gruppspel men eftersom man väljer att endast spela enkelserie så harman valt att ge de bästa lagen fördel av hemmaplan. Ja lite fördel ska man ju ha för att man har pengar på kontot och snott åt sig alla talanger i området eller hur? Därefter blir det kvartsfinal mellan de lag som vinner grupperna, men för säkerhets skull så väljer Svenska FF att ge de lag som är högst rankade (de som haft lite fördelar i gruppspelet, alltså) fördel av hemmaplan så att även ifall något lag som är lågt rankat mot all förmodan slinker igenom så kan man för säkerhets skull eliminera dem i kvartsfinalen. I semifinalen så blir det fri lottning. Wow. Undrar om den blir TV sänd?

 

 

Återigen så har man kokat ihop en skrivbordsidé och realiserat den. Mina frågor är många men jag väljer ett par som är enkla att svara på:

Varför spelar man seriespel i en cup?

Varför får bara 64 lag vara med?

Varför ska storlagen i varje läge ha favörer mot lag från lägre serier, borde det inte vara tvärtom?

 

Den första frågan anser jag besvarar sig själv, det är någon person som inte förstår sig på fotboll som gjort upplägget och tänkte att det här nog är en fräsig idé. Lite grand som slutspelet i ishockey.

 

Den andra frågan är den som förbryllar mest. Vill man göra cupen stor i Sverige så ska man väl fösöka göra reklam för den på så många platser som möjligt. Då kan man inte skära av 95% av de som spelar fotboll.  Tillämpa fri lottning istället och låt de Allsvenska lagen kliva in tidigare i cupen. Ge de stora klubbarna böter ifall de ställer upp med B-laget, det gör att det blir drag vid biljettluckan i Hornskroken när Malmö FF kommer.

 

Till sist så undrar jag varför slipsarna på Svenska Fotbollförbundet är så besatta av att gynna lagen i de högra divisionerna? Ett svar skulle vara på plats där anser jag. Svenska Cupen skulle kunna vara en kul fest för större delen av landets klubbar, men genom att förbundet  väljer att stänga dörren så dödar man den.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela