King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Zlatan Ibrahimovic

Publicerad 2011-10-15 02:13:40 i Fotboll,

Sverige besegrade oväntat Holland i fotboll i tisdags och vi blev en hel och lycklig nation för ett par ögonblick. Vi gladdes med de ofta underpresternade Kim Källström och Johan Elmander. Att hela laget gjorde en helgjuten insats var väl knappast något att snacka om. Det måste det ha varit om man ska slå det lag som är rankat högst i världen. till och med Toivonen fick till det, vilket ju var kul för det har man liksom väntat på. De flesta har väl glömt snacket från förra U21 VM:et när rubrikerna skrevs "här kommer nästa generation landslagsspelare." Det skrevs en hel del annat, exempelvis att Marcus Berg skulle äga världen inom ett par säsonger, ifall man överdriver lite. Sen såg vi VM förra sommaren och ett Tyskland som på allvar ställde upp med sitt U21 lag, till stora delar, och som faktiskt regerade världen, även om de inte räckte hela vägen så fick de många hjärtan att smälta på grund av sin snabba fotboll. Det var inte bara Ranelid som var glad över att Özil slog igenom på riktigt.

 

 

 

Det svenska landslaget som anmälde sig till bragdmedaljen i tisdags har få likheter med det U21 lag som spelade VM för några år sedan, men det gör ju inte insatsen sämre. Det är fortfarande Mellberg och av någon anledning Majstorovic. Det är Anders Svensson och Kim Kjellström. Sen brukar det oftast vara Chippen, men Allbäck är bara med på bänken. Sen bruka det vara Zlatan Ibrahimovic men han var avstängd vilket gjorde folk omåttligt lyckliga. Inte att vi slog Holland utan honom, vilket torde göra bragden större, att vinna utan sin tveklöst bäste spelare är ju makalöst. Jag får dock en fadd smak i munnen då jag märker att många är glada för att vi vunnit matchen utan "den där jävla divan", vilket man kan tolka på olika sätt. Att just den personen inte gillar divor eller personer som tar stort utrymme, eller att han inte gillar den typen av spelare som Zlatan är, eller att personen helt enkelt är glad för att vi slapp den där stöddige invandraren.

 

 

 

 

Zlatan är ju en person som alltid varit omstridd på många sätt. Jag har en kompis som exempelvis pratar enbart om hur fel position han har i varje situation i en match, och då menar jag 90 minuter i sträck. Den personen tror jag inte har tänkt att spelaren kanske upplever olika situationer i matchen på andra sätt än honom och kanske kan han dessutom lite mer fotboll? Det slutar oftast med "att det enda rätt han gjorde var de där tre målen". Man har i alla tider försökt hitta fel på folk som är "lite" bättre än andra så vida de inte är så där helylle som Stenmark, men kolla på hur mycket fel det exempelvis det var på Björn Borg. En kille som var totalt dum i huvudet för han läste bara Fantomen och så vidare. Frank Andersson var likaså han en idiot, blond och vältränad, plockade tre VM-guld och ett OS brons under den värsta doping eran i världshistorien. Men likaså en idiot, för han gjorde ju som han ville. Behöver jag ens nämna Patrik Sjöberg.

 

 

 

 

Att säga vad man tycker eller gå sin egen väg har ju aldrig varit okej i landet lagom, där vi helst ser att våra hjältar är uppväxta på messmör och havregrynsgröt som Gunde och Wassberg och sedan hälsa hem till morsan i TV. Att, som Zlatan påstå att han är någon, är i det närmaste belagt med dödsstraff, men det är bara en sida av myntet. Det andra är att det ofta luktar lite sunkig smygrasism om de här resonemangen. Var man glad för att Sverige gick till EM eller var man glad för att de gjorde det utan att Zlatan stod i laguppställningen? Är det egentligen viktigt i en serie över tio matcher? Alla som har medverkat har ju presterat rät hyggligt. Visst Zlatan har endast gjort fem mål i EM-kvalet och det är inte bra, men det är lika många som Christiano Ronaldo och Mezut Özil, och ett mer Pavlyuchenko och bara ett mindre än Dirk Kuyt. Det är endast två spelare som har haft fler skott på mål än Zlatan i EM-kvalet vilket borde betyda att han faktiskt inte enbart står och fäktar med armarna eller slår ut med dom i uppgivenhet. Det är endast tre spelare som har haft fler skott utanför målburen också, ifall nu det är någon bedrift, men det skildrar i alla fall att den omstridde från Rosengård haft 34 avslut i kvalet. En spelare som är fullkomligt urusel kan inte ha de statsen.

 

 

 

 

Sverige spelar bättre när inte Zlatan är med. Ett vanligt påstående men det är väl naturligt att man höjer sig ett snäpp när lagets bästa spelare är borta en match. Ellmander går ju ofta i skuggan av Zlatan och underpresterar ofta när de spelar tillsammans, han verkar lite rädd att inte göra som Zlatan vill och gör därför nästan ingenting. När Zlatan är borta så springer han som en galning igen, men det är väl knappast Zlatans fel, utan snarare en coachfråga.

 

 

 

 

Det kanske är larvigt att spela rasistkortet men på något sätt så verkar  det fortfarande inte okej att en stöddig skåning till lika från Rosengård, född av utländska föräldrar ska gå omkring att vara så där nöjd över att han är Sveriges bästa fotbollsspelare, för det är ändå alla överens om. Det blir som när Zlatan missade straffen i kvartsfinalen mot Holland EM 2004, när farbror Lennart hoppade upp ur soffan med knuten arm och skrek "JAA nu kommer ingen jävel komma ihåg den där jävla blatten imorgon." Vi borde ha kommit längre här i höga nord (som Stefan Sundström skulle sagt) och vant oss vid det faktum att vi är en multikulturell nation som alla andra och glädjas åt segern istället. Inte att vi vann utan Zlatan oavsett om vi tycker det för att han är en diva eller för att man har rasistiska åsikter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela