King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Brunton Park – Carlisle United

Publicerad 2011-10-24 09:03:54 i Engelska Fotbollsarenor,

Englands nordligaste klubb besitter en av de arenor som ännu inte blivit totalrenoverade och omgjorda till de nya, och lite själlösa eller strömlinjeformade byggena som man numera gör. Brunton Park öppnade redan 1909 och har en kapacitet på strax över 16 000 åskådare. Att komma till Brunton Park är alltid svårt för en motståndare, Carlisle har en stark åskådarskara och de är mycket svårslagna på hemmaplan. Arenan är unik på det sättet att alla läktarna är separerade från varandra. En annan unik detalj är att mitten på huvudläktaren, The Story Homes Stand, inte är centrerad med planen.

 

1953 så brann huvudläktaren ned och 2005 så översvämmades planen, då det föll 180 millimeter regn, vilket gjorde att floden Eden översvämmades och i sin tur Brunton Park. The Cumbrians fick då spela sex hemmamatcher hos Morecambe, men de lyckades ändå ta sig till kval i The Conference och därefter promovering till Division 4.

En tredje sak som gör Brunton Park unik är att det är den enda arenan som är byggd efter feng shui principen, så det är ju inte underligt att det är svårt att ta poäng här. Arenan har en mycket smakfull arkitektur där man förenar det gamla med det nya. Den mest stilrena läktaren är Warwick Road End som är beläget bakom ett av målen. Läktaren som tar 3500 åskådare har en unik sadeltakskonstruktion i trä och öppnades 1969 av den lokale celebriteten Eric Wallace. Under senare år så har Prins Charles och sångerskan Lulu engagerat sig i kampanjen för att rädda toaletterna till eftervärlden.Båda långsideläktarna tar 6000 åskådare var, där The Story Homes Stand enbart har sittplats, medan The Main (West) Stand är blandad.

Arenana användes i filmatiseringen till filmen ”United”, som handlade om München katastrofen, på grund av att delar av arenan ser ut som Old Trafford gjorde på 50-talet.

Publikrekordet ligger på 27 500 och på Brunton Park spelades den första FA-Cupmatchen i elljus, då Cumbrians förlorade hemma mot Darlington med 3-1.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela