King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Nick Powell – The Next Big Thing?

Publicerad 2011-11-29 11:30:58 i Fotboll,

Som anhängare av Crewe Alexandra FC så har man alltid blicken på vad som kommer från ungdomslagen och det var ett tag sedan som vi producerat något av klass. Nick Powell kanske är den spelare som vi väntat på under många år. Inför förra säsongen så la Arsenal upp £1 000000 för den då blott 16 årige Powell, men Dario vägrade ta det skambudet eftersom Powell hade så stor potential, något han visade i U19 VM där han spelade ordinarie i alla matcher, ofta ihop med sin jämnårige lagkamrat Max Clayton.

Numera så blir det allt ovanligare att de engelska akademierna, i de lägre divisionerna. får fram något intressant, då de enorma summor som Premier League klubbarna har till förfogande i sina akademier är så mycket större och att det ofta värvas unga talanger från Spanien och Italien. Konkurrensen har hårdnat betydligt med andra ord och Crewe som har levt på att fostra talanger har gått kräftgång, vilket gör att de talanger de får fram får spela i lägre serier. Ett moment 22. Nu verkar det i alla fall som om Powell, som matchats sparsamt av Dario, börjat växa i rollen som League 2 spelare. Två avgörande mål i två matcher på raken vittnar om att han klivit upp ett snäpp i sin utveckling och kanske är redo för att ta ett större ansvar i laget. Visst grabben är bara 17, och har under två säsonger endast spelat 28 matcher, vilket inte är så himla imponerande. Man ska betänka att Danny Murphy hade spelat över 100 matcher i en division högre innan han gick vidare till Liverpool vid 18 års ålder, något som Powell knappas kommer hinna med.

Fast på den tiden värvade klubbarna oftast färdiga A-lagsspelare från utlandet och inte direkt till akademierna. Konkurrensen i akademierna är en sak, men att ta en tröja i ett seniorlag är en helt annan sak, fråga Bojan Djordic, och hur många B-lagsfantomer har man själv haft i sina led. Att spela vecka ut och in om viktiga poäng är en helt annan sak. Att sedan Powell är mittfältare gör ju att det känns som att dra in morgondagg i näsborrarna. När jag pratade med Dario Gradi i slutet på 90-talet så hade de en smått magisk mittfältare som hette Gareth Walley, men han gjorde för få mål som mittfältare i Championship, för att bli värvad till en Premierklubb. Nu fick ändå Gareth en säsong i Premier med Bradford City, vilket var kul.

Powell känns som en ny Danny Murphy, men det är lång väg kvar. Jag har svårt att tro att han kommer att fortsätta att avgöra matcher i parti och minut, vanligtvis så lugnar det ner sig och man får bänka spelaren i några fighter innan han får komma tillbaks igen. Alla är inte som Danny Murphy, färdiga för League 1 spel när de är 16, men jag hoppas och tror att den nye managern i Crewe, Steve Davies har samma goda handlag med talanger som Dario (har han 50% räcker det långt) och matchar honom smart.

 

 

Om vi drömmer vidare så kan det ju vara så att Powell är den kraft som vi drömmer om och att han stannar ytterligare en säsong och att Max Clayton utvecklas i samma takt. Då har man ju det gift som alla motståndare skyr och kan pusha för promovering. Clayton gjorde även han bra ifrån sig i U19 VM och har gjort en kasse men är nu en bit från startelvan.

 

Jag såg vid ett tillfälle Rob Hulse och Dean Ashton som forwardskombination i Crewe, en uppsättning som idag känns smått overklig, tror de gjorde runt 35 mål i Championship tillsammans under en säsong, Ashton som tyvärr fick dra sig tillbaka vid 25 pga skada men då var på väg in i landslaget efter att han dominerat FA cupfinalen för West Ham och Hulse som gör mål i alla av de 53 klubbar han spelat för.

 

Låter ju fånigt att sitta och drömma om att Clayton och Powell ska bli något liknande men kanske kanske kanske ….Vi ligger på 15 plats i League 2 och det är bara sex poäng upp till play-off platsen. Kan bli en magisk säsong. Fast efter vissa efterforskningar så ska han visst vara på väg till Norwich City redan då januarifönstret öppnar...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela