King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Tidernas Fotbollsspelare – Alan Hudson, Chelsea FC

Publicerad 2011-07-06 23:31:24 i Tidernas Fotbollsspelare,

En utav de mest begåvade centrala mittfältarna som England haft i sina led och då kan det kännas lite underligt att han enbart spelade två landskamper.

 

Hudson som var uppväxt på Kings Road, blev nobbad av Fulham och fick istället skriva på för Chelsea FC. En skada gjorde att han inte kunde debutera som klubbens yngsta spelare vid 16 års ålder, men efter att ett gäng av de ordinarie spelarna hade haft en rejäl fyllefest dagen innan match, så fick Hudson chansen i en 5-0 förlust mot Southampton i februari 1969.

Efter det så var Hudson ordinarie och spelade jämte John Hollins, en defensiv mittfältare i en 4-2-4 uppställning. Hudson blev, med sin enorma speluppfattning och smartness den som levererade de avgörande bollarna till storstjärnan Peter Osgood. Säsongen 69/70 så var Hudson redan etablerad stjärna i ett Chelsea som var ett av Europas bästa lag.

 

1970 spelade han alla matcherna då Chelsea vann FA Cupen, men missade finalen på grund av skada, då laget slog Leeds United med 2-1 efter omspel.

 

Året efter så fick han sin revansch då han spelade en fantastisk fotboll, då Chelsea besegrade Real Madrid i Cupvinnarcupens final i Atén. Första matchen slutade oavgjort men i returen två dagar senare (inför 19 500 åskådare) så tog Chelsea sin första internationella titel.

Chelsea hade dock ekonomiska problem och en ombyggnad av the East Stand kostade pengar, vilket föranledde klubben att börja försäljning av nyckelspelarna. 1972 förlorade man Ligacupfinalen mot Stoke City och därefter så började kräftgången. Hudson som var en partykille blev så småningom osams med managern Dave Sexton och blev 1974 såld till just Stoke.

 

Tony Woddington såg Alan Hudson som den sista pusselbiten i vad som skulle bli en av klubbens starkaste uppsättningar någonsin, och det var kanske här som han spelade sin bästa fotboll. Stoke slutade visserligen femma i serien men endast fyra poäng efter segrande Derby County.

Eftersom Hudson var avstängd från landslaget så tog det till 1975 innan han gjorde sin första landskamp. Han hade tidigare vägrat åka med det engelska U23 laget, enligt hörsägen så var han upptagen med lite ölpimplande och en del brudraggande när de ringde, därav avstängningen. Han storspelade då England besegrade världsmästarna Västtyskland med 2-0, men skador och bråk med Don Revie gjorde att det snart var färdigspelat i landslaget. På bilden nedan så poserar han med bland annat Ian Hutchinson och lite galanta damer, det var här som Hudson (trea från vänster) uppfann uttrycket Camel Toe For Men.

Ekonomiska problem fick Stoke City att sälja sin guldklimp till Arsenal FC för £200 000 1976 och där tog han klubben till FA Cupfinal våren -78, en match som man visserligen förlorade mot Ipswich Town, men Hudson hade återigen bevisat sin storhet. Arsenals manager Terry Neill och Hudson drog inte jämt och till slut så såldes han till den amerikanska klubben Seattle Sounders för £100 000, där han spelade i fyra säsonger.

 

 

Han återvände ett kort tag till Chelsea men skador och sjukdomar gjorde att han inte spelade några matcher för klubben och gick sedan tillbaka till Stoke City säsongen 83-84, och hjälpte laget att hanka sig kvar i högsta ligan. Säsongen 84-85 blev Hudsons sista och Stoke åkte ur ligan med dunder och brak med endast 17 inspelade poäng.

 

Efter, och säkert innan han avslutade sin karriär så har Hudson haft problem med spånken minst sagt och dessutom gjort personligt konkurs. 2008 sålde han sin medalj från Cupvinnarcupen för att få ihop pengar, men som han sa då: ”Jag har ju aldrig varit så inne på att sälja mina saker utan jag brukar ge bort dom. Tröjan jag hade i den matchen gav jag till en ung spelare som var min vän och hade bara några få dagar kvar att leva. Han begravdes med den.”

 

I början på 2000 talet så blev han dessutom överkörd av en bil och låg i koma i två månader och det var högst osäkert om han någonsin skulle kunna gå igen. Numera så jobbar han som kolumnist på Stoke Sentinel och är portad från Stamford Bridge. ”Jag går dit jag är uppskattad och Chelsea är ett ryskt lag numera.”

 

Visst finns det en viss bitterhet emot Chelsea vilket inte är underligt när man är född på fem minuters gångavstånd från Stamford Bridge, The Most Local Boy de någonsin haft. Kanske så borde man ta vara på en sådan personlighet på ett bättre sätt. Hudson var även ett modelejon som ni säkert kan se på bilderna, en man med stil och klass med andra ord.

Alan Hudson har även skrivit tre böcker, The Working Mans Ballet blev en kritikersuccé, medan Tinker & the Talisman som han skrev själv blev mindre väl mottagen. 2008 släpptes boken The Waddington Years om hans tid i Stoke, han har även spelat sig själv i filmen The Football Factory.

 

Hans son Anthony som föddes 1981, är manager i Newport County i Conference League. Anthony Hudson har redan arbetat i Tottenham Hot Spurs under Harry Redknapp och jobbat som coach i USA i flera år. Kanske så finns det här en blivande stormanager?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela