King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

En Mörk Dag

Publicerad 2011-12-22 03:25:15 i Allmänt,

Jag tänker ta den här dagen till att beklaga att vi lever i Sverige. Att vi har en regering som sätter mammon och profiten framför de mänskliga värdena. Vi har nu två landsmän som är dömda för terrorism i ett land där vår utrikesminister har haft ekonomiska förehavanden. Kanske så har han fortfarande kvar de kontakter som han under flera år nyttjade som styrelseledamot av Lundin Oil? Inte helt otroligt att tänka? Calle har ju hela tiden försökt att dölja den här affären och inte varit speciellt intresserad av åtgärder mot diktaturen i Etiopien. Vore synnerligen intressant att se ifall landets diplomater blir uppkallade till kanslihuset imorgon. Något annat vore underligt under andra förhållanden, men nu kan ju detta påverka Bildts personliga kontakter så jag tror inte att det sker. Jag publicerar här nedan Jonas Sjöstedts inlägg i debatten för det är ungefär det som jag vill säga. Vi lever i ett land som inte är intresserade av att ha en fungerande journalistkår. Ett land som ska formas som USA görs via Fox News. Kort sagt ett land med endast Idoltävlingar och duktiga Moderater. Så jävla trött på att vi inte gör något.

Bildt ville inte att EU skulle uttala sitt stöd till svenskarna

Publicerad 21 december, 2011 - 13:23

ETIOPIENSVENSKARNA Domen som idag föll mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson handlar om politik, både i Etiopien och i Sverige. Carl Bildt har visat ett ganska ljummet intresse för att få de bägge svenskarna fria och i EU-nämnden där jag sitter har han direkt motsatt sig att försöka få EU att uttala sig till förmån för de bägge svenskarna. Det är uppenbart att Bildts tidigare engagemang i Lundin Oil gör att han gång på gång hamnar i misstänkta jävssituationer som utrikesminister. Nu måste Carl Bildt föra uppfrågan till en högre nivå. Det skriver Jonas Sjöstedt (V).

Idag dömdes de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson för terroristbrott och olaglig inresa av en domstol i Etiopien. Straffsatserna meddelas på tisdag, men sannolikt handlar de om många år i etiopiskt fängelse. Nu får Martin och Johan och deras familjer tillbringa en jul i fruktansvärd ovisshet. Domen är helt orimlig av många skäl, främst naturligtvis för att Persson och Schibbye är journalister som velat bevaka en känslig konflikt, inte terrorister.

Domen är i grunden politisk. Den handlar om en känslig inrikespolitisk situation i ett allt mer auktoritärt Etiopien och en vilja att statuera exempel mot den som har något att göra med ONLF-gerillan i Ogadenprovinsen. Regeringen i Addis Abeba vill till varje pris undvika en oberoende granskning av det som sker i provinsen.

Men rättsprocessen är även politisk i Sverige. De bägge journalisterna var på plats för att skildra Lundin Oils verksamhet i Ogaden, det är en verksamhet som liksom Lundins aktiviteter i Sudan har fått mycket kritik för hur lokalbefolkningen har behandlats i spåren av oljebolagets verksamhet.

I Lundin Oils styrelse satt Carl Bildt, Sveriges utrikesminister, när avtalet med Etiopien förhandlades fram. Det är samme Carl Bildt som har visat ett ganska ljummet intresse för att få de bägge svenskarna fria. I EU-nämnden där jag sitter har han direkt motsatt sig att försöka få EU att uttala sig till förmån för de bägge svenskarna. Det är uppenbart att Bildts tidigare engagemang i Lundin Oil gör att han gång på gång hamnar i misstänkta jävssituationer som utrikesminister. Det är ohållbart.

Domen är politiskt, det innebär att möjligheten att få Schibbye och Persson fria sannolikt också handlar mer om politik än om juridik. Det kan finnas ett etiopiskt intresse av att benåda svenskarna i ett senare skede. Om det ska ske måste vi ha en regering som är aktiv i frågan och försöker finna lösningar. I det sammanhanget är det olyckligt att vi har en utrikesminister som är så lite intresserad av Afrika och Sveriges historiskt goda relationer med många viktiga afrikanska politiska ledare.

Carl Bildt bör också föra upp frågan till en högre nivå. Det vore naturligt om EU nu direkt tar upp fallet och agerar gentemot den etiopiska regeringen. Pressen måste åka för att få Schibbye och Persson fria. Det räcker inte med tyst diplomati, nu krävs det tydliga ställningstaganden.

Jonas Sjöstedt (V) riksdagsledamot och tf utrikespolitisk talesperson

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela