King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Cobrans JulCalender 7 December

Publicerad 2011-12-07 08:11:08 i

Viv Anderson – Nottingham Forest, Arsenal, Manchester U med flera.

Vivian Alexander Anderson föddes 1956 och tillhör alltså de berömda 56:orna. Hade ju varit kul ifall han använt sitt andra namn då han spelade för Sheffield Wednesday, då hade de haft två Alexanderson i sina laguppställningar, visserligen med några års mellanrum men ändå bra pubtrivia. Trots det hårda klimatet så bestämde sig Herr Andersson för att använda sitt flicknamn, och slog sig in i Nottingham Forests förstauppställning under Brian Cloughs regim hösten 1974. Han var med om att bli promoverade till högsta serien -77, vinna Ligan och Ligacupen -78 och Europacupen -79 och 80. Då det var en tid då National Front och andra spånskallar huserade på läktaren, fick han utstå hyggligt många banankastningar (vi gör ju fortfarande sånt i Sverige på Pa Dembo Turray men då är det ju bara på skoj) och diverse okvädningsord, men för en kille med ett tjejnamn så är sånt en barnlek och 1978 så blev Viv Anderson den första svarta spelaren i det engelska landslaget, detta i konkurrens med giganter som Phil Neal och Trevor Cherry.

 

Anderson var en lång gänglig spelare men ändå känd för sina tacklingar och för det snabba sätt han ofta vann boll och tog sig framåt i plan. En ytterback som var cirka 30 år före sin tid med andra ord och eftersom jag själv hade samma frisyr så blev han en given idol för mig, bland många andra.

1984 så hade Cloughs lagbygge blivit för ålderstiget och Anderson behövde en nytändning så han skrev på för Arsenal, där han stannade i tre säsonger innan han flyttade till Manchester United för £250 000. Alex Fergusons första värvning och det första byggstenen mot vad vi idag ser som fotbollens svar på romarriket. Fyra år senare såg han sig utkonkurrerad av den unge Dennis Irwing och flyttade sina bopålar till Sheffield. Under sin tid på Hillsborough så spelade han både Ligacup som FA cupfinal 1993, men förlorade båda mot Arsenal. Ugglorna som numera ligger i Division 3 var hur osannolikt det låter ett av Englands bättre uppsättningar och kom sjua i Premier League.

1993 blev Anderson erbjuden jobbet som spelande manager i Barnsley och nappade på det, men efter en säsong full av besvikelser så tog han sitt pick och pack och slog sig ihop med sin gamle lagkamrat från Unitedåren, Bryan Robson som assisterande manager. Han var dock registrerad som spelare och gjorde ett par matcher då laget var extremt skadedrabbat under vintern. Duon Robson/Anderson såg till att vinna Division 1, och vidare etablera Middlesborough i Premier League innan de fick kicken 1997.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela