King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Cobrans JulCalender - 4 December - 2 Advent

Publicerad 2011-12-04 07:27:27 i

John Toshack – Cardiff City, Liverpool, Swansea

Är man uppväxt med Buster så var ju alltid Roy Race synonymt med Kevin Keegan medan Blackie för mig alltid var John Benjamin Toshack. Toshack/Keegan var på något sätt för Liverpool vad Palme/Sträng var för Socialdemokraterna, för när jag växte upp så var det ju även kollektivanslutning till att supporta Liverpool och alla som gick emot detta var underliga. Därför höll man ju på Leeds på den tiden.

Toshack debuterade i ligasammanhang vid 16 års ålder för Cardiff City där han givetvis gjorde mål i debuten mot Leyton Orient. Han stannade i Wales till 1970 då han signade för Liverpool, en klubb som då låg lite i bakvattnet efter storklubbar som Leeds United, Derby County och Manchester United. Bil Shankly betalade hiskeliga £110 000 för 21 åringen som redan var en rutinerad spelare i internationella sammanhang och bofast i landslaget i november 1970, och efter en mållös debut, så anförde han the Reds i Merseysidederbyt veckan efter då Liverpool mirakulöst vände ett 0-2 underläge.

1971 så värvade Shankley Kevin Keegan från Scunthorpe United och ett partnerskap i världsklass skapades. Toshack som med sitt huvudspel vann i princip allt i luften nickade ner bollen till Keegan som gjorde mål på i princip allt. Kanske det framgångsrikaste samarbetet som funnits mellan två spelare. Deras förståelse för varandra var i det närmaste telepatiskt. Under sin tid i Liverpool så vann Toshack ligan tre gånger, FA Cupen en gång och UEFA Cupen två gånger. Han gjorde 96 mål (Keegan gjorde 100 under deras samarbete) och var en mycket uppskattad spelare, kanske för att han inte permanentade håret, kanske för att han inte hade mustasch? Så det måste varit de tjocka polisongerna som gjorde honom så populär?

 

Toshack var dock rätt skadebenägen något som gjorde att han vid 29 års ålder valde att gå till Swansea i Division 4, som spelande manager. Toshack hade redan vid 18 års ålder fixat sin bricka för att få coacha på internationell nivå och tiden i Swansea blev än mer remarkabel. Efter fyra år på Vetch Field så hade han tagit klubben från ligans källarvåning till högsta serien och det vid 33 års ålder. Första säsongen i högsta serien kom laget sexa.

1984 flyttade valde han att flytta till Portugal och Sporting Lissabon och inleda en lång internationell karriär som tog honom till både Real Madrid (2 gånger) som S:t Etienne. Givetvis har han varit förbundskapten för sitt hemland Wales och är numera manager för Makedonien.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela