King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Cobrans JulCalender - 22 December

Publicerad 2011-12-22 17:21:53 i

 

Manchester United – West Bromwich Albion 3-5

Old Trafford December 1978

 

Det här skulle bli en hyllning till tre spelare som kanske gjort mer för färgade spelare än några andra men ju mer jag sökte material om dessa så kom det att handla om en enda match. Den match som för många är den bästa som någonsin spelats på en engelsk fotbollsplan och detta i december när planerna är som sämst. Turligt nog så gick den på Tipsextra och jag minns att man satt som på nålar i brorsans turkosa snurrfåtölj då vi kollade matchen på svartvit tv.

Men vi börjar från början. Laurie Cunningham, Cyril Regis och Brendan Batson var en trio spelare som för evigt är ihågkomna som en grupp, i ett England där det var ytterst ovanligt med mörkhyade spelare. Clyde Best i all ära men det hade inte hänt så mycket efter den gode Best, men de här tre spelarna, tillsammans med Viv Anderson i Nottingham Forest, såg till att bana väg för andra färgade spelare. Oavsett hudfärg så var de en grupp fantastiska fotbollsspelare, åtminstone två av dem, för handen på hjärtat, inte sjutton kommer man ihåg Brendan Batson så himla väl?

Cyril Regis kom från amatörlaget Hayes FC till West Bromwich 1977. Samma år anslöt den tre år yngre Laurie Cuningham från Leyton Orient och året efter kom Batson från Cambridge United och det blev en osannolik succé. Batson, som var ytterligare en rejectad Arsenalspelare i grunden, var höger back, Cunningham vänsterytter och Regis, med sin goda fysik den naturlige centern.  I pressen gick de under namnet The Three Degrees efter en populär soultrio, som dessutom var kvinnor,  men visst drog de upp temperaturen på lördagagseftermiddagarna. Cunnigham hade ett så lätt steg att det knappt blev fotavtryck när han sprang på en snöklädd fotbollsplan. Regis styrka och hans kraftfulla skott var så fullt av power att man nästan blir knasig.

 

I december 1978 så deltog de i vad man idag rankar som den bästa fotbollsmatch som någonsin spelats på engelsk mark, då WBA åkte till Old Trafford och mycket överraskande besegrade de Röda Djävlarna. Nedanför så finns ett klipp där matchens höjdpunkter spelas upp. En fullkomlig orgie i vackra mål och chanser. Titta gärna lite extra på Cunninghams steg. Lägg även märket till att både kommentatorerna och tränarna pratar om Cuningham, Barson och Regis som den svarta killen eller de färgade spelarna. Om man ser på antalet chanser så ser man även att det kunde ha blivit större segersiffror än vad det blev, men det här var ett år då WBA kom trea i ligan och Manchester United kom nia.

Ron Atkinson manager för the Baggies levererade dessutom det mest menlösa snacket som någonsin snackats i ett omklädningsrum då han försökte peppa sina spelare. ”Det finns inget skäl till att vi ska förlora den matchen med 3-2. ” och så vidare gick han på medan spelarna stirrade på honom som om han var galen. Till sist så sa Tony Brown: ”Det står 3-3 jag kvitterade ju precis.”

 

Efter matchen så följer en intervju med Atkinson och Dave Sexton där de får utse matchens lirare och Sexton (Man U) tycker att Steve Copell var bäst på plan, medan Atkinson säger att det ”måste vara någon av de färgade spelarna”, innan han väljer Cyril Regis. Lägg även märke till den unge Bryan Robson på Albions mittfält. Atkinson och Robson hamnade ganska snart i Manchester medan Regis fortsatte spela ända fram till 1996 då han fick lägga skorna på hyllan på grund av skada. Han gjorde även åtskilliga säsonger i Coventry och även där blev han en stor hjälte. Numera är han agent bland annat åt sin brorson Jason Robert och kusinen John Regis.

 

Laurie Cunningham flyttade året därpå till Real Madrid, som han representerade i fyra säsonger. 1988 vann han även FA Cupen med Wimbledon, hur nu han egentligen kunde lira med Crazy Gang är och förblir en gåta. Han körde ihjäl sig 1989 i Spanien medan han spelade för Rayo Vallecano.

Brendan Batson skadade sig så illa att han fick lägga av vid 29 års ålder. Numera så arbetar han åt det engelska spelarfacket.

 

Klicka på länken nedan och njut utav sex minuter makalös underhållning. Känn håren resa sig på armarna och ta det som en julklapp i förskott.

http://www.youtube.com/watch?v=XTAMsgAdsII&feature=player_embedded

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela