King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Cobrans JulCalender - 21 December

Publicerad 2011-12-21 11:57:26 i

Stanley Bowles – Queens Park Rangers & Crewe Alexandra FC

I en tid då det kan vara svårt att få en skymt av spelare som Fadi Malke eller Mattias Johnsson så är det lätt att man drömmer sig tillbaka till tider då man faktiskt kunde se Klasse Johansson på tunnelbanan. Eller den gången då Tom ”Tvättsmurfen” Åhlund var gymnastikvikarie. Bengt Lundholm var min fritidsledare och Janne Sjöström min ordinarie gymnastiklärare. Nuförtiden så kan man på sin höjd se en kropp bakom tonade rutor i en Range Rover, som man tror tillhör Dulee Johnsson (ifall han fått tillbaka körkortet) eller Gabriel Özkan.

 

I London på 70-talet så var det inte ovanligt att man stötte på Stanley Bowles, född i Manchester men boende i London, i matvarubutiken eller ännu troligare på puben eller på hundkapplöpningarna. Stan är en man av folket som inte tog livet med en klackspark och hans stora intresse var ju att plocka vinnare på Wembley Dog Track.

 

Bowles startade sin karriär som underbarn i Manchester City vid 19 års ålder och spelade hela 17 matcher där innan han gjorde sig omöjlig i den klubben, på grund av s.k ”offield incidents”, i klarspråk att man hängde för mycket på krogen. Det gick så långt att han tog ett vanligt arbete innan Bury i lägst serien tog en chans och plockade upp honom i sin trupp. En sejour på fem matcher som inte gjorde varken klubben eller Stan lyckliga, men Ernie Tagg den legendariska Crewe managern snappade upp honom och där började det hända saker. Han gillade Taggs lite coola managerstil och han fick sköta sig själv. Ifall Crewe spelade tisdagsmatcher så brukade Bowles komma en kvart innan avspark, väl medveten om att Tagg kastade dart med sina polare på tisdagar. Enligt källor så var han dock skyldig rätt många i den lilla staden ansenliga summor pengar och såldes vidare efter två succefyllda säsonger. I Carlisle United fortsatte Bowles att göra bra ifrån sig, så bra att han rätt snart blev såld till QPR.

I QPR blev han nyckelfigur i ett lag som kanske är klubbens mest framgångsrika någonsin, med spelare som Gerry Francis, Dave Thomas och Don Givens, spelare som var lika mycket underhållare som fotbollspelare. Bowles genialitet och explosivitet gjorde honom till en avundsvärd fotbollspelare och han gjorde saker med bollen som andra bara drömde om. Han blev även landslagsman under den här tiden men hans excentriska stil funkade aldrig riktigt där och det blev endast fem landskamper. Under en av hans landskamper så kom han på den, för den tiden, ovanliga idén att spela landskampen i ett speciellt skomärke och fick betalt av skofabrikanten för det. Dessvärre så hade även förbundet bestämt ett avtal med en annan fabrikant, vilket föranledde Bowles att spela matchen i en sko av vardera märke.

 

Bowles stannade i QPR i sju år innan han blev osams med Tommy Docherty och såld till Nottingham Forest. Han spelade endast 19 matcher för Forest och lyckades bli osams med Brian Clough strax innan Europacupfinalen, så han missade den också.

Något han inte missade var FA Cupen, eller rättare sagt FA Cupbucklan, under hans andra säsong i QPR så mötte man Sunderland på Roker Park och man hade där ställt upp FA Cupbucklan för allmän beskådan vid sidlinjen. Stan the Man som alltid var sugen på ett vad, slog vad med en lagkompis om att de skulle skjuta ner den under matchen. Till hans förtret så fick han spela på andra sidan av planen, men med hans fantastiska teknik lyckades han slå en crossboll tvärs över banan och slå ner pokalen. Det ska tilläggas att även hans lagkamrat träffade pokalen och publiken blev fullkomligt vansinniga.

Bowles karriär kantades av skandaler, spelskulder och fylla men detta till trots så lyckades han hålla sig i form och spela professionell fotboll till 36 års ålder. Numera så arbetar han för Sky Sport där han efterträdde Rodney Marsh, precis som han gjorde i QPR.

 

På den synnerligen lustiga sportfrågan: ”Vilken fotbollsspelare har spelat mest på Wembley?” är svaret givetvis Stan Bowles. Hans andra hem var hundkapplöpningsbanan i Wembley. Eventuellt en slamkrypare men ändå…

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela