King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Cobrans JulCalender – 13 December

Publicerad 2011-12-13 06:51:29 i

 

Luigi Macari – Celtic och Manchester United

Luciadagen borde ju lämpligen prydas av en italienare men jag ger er det näst bästa, en engelsman med ett italienskt namn. Lou Macari föddes i Largs i Skottland av italienska föräldrar och startade sin bana i Celtic men köptes 1973 av De Röda Djävlarna från Manchester för £200 000. Detta var en tid som var måttligt framgångsrik för United och man blev relegerade till Division 2. Detta blev dock en nytändning för Macari som fick igång målskyttet ordentligt och de tog sig tillbaka till högsta divisionen på första försöket. Macari blommade ut till en ledare på plan och bildade ofta anfallspar med Stuart Pearson.

Det var tillsammans med Pearson som han vann FA Cupen 1977 och förhindrade att Liverpool tog trippeln. Alla målen inprickade inom loppet av fem minuter. Pearson som öppnade målskyttet i 50:e minuten och Jimmy Case kvitterade två minuter senare. Tre minuter senare så sköt Macari 2-1 via sin lagkamrat Jimmy Greenhoff som för alltid blivit inskriven i historieböckerna som matchhjälte.

Eftersom han aldrig omnämndes som Luigi Macari och spelade för Skottland, så trodde i alla fall jag väldigt länge att hans namn var Lou McCari, lyckligt ovetande om hans italienska rötter. Macari spelade 25 matcher  för skottarna och var med i VM 1978. På plats i Argentina så började dock den gode Macari att gnälla på att de stipulerade £20 000 som skottarna skulle få ifall de vann VM var för lite smet och ägnade sig åt att sälja historier  till pressen istället. Skottarna fick spö av Peru och kryssade mot Iran och några £20 000 blev det aldrig tal om. Ett av de bakomliggande skälen till detta uppträdande kan vara att Macaris mor tog livet av sig under lite underliga omständigheter strax innan avresan till Sydamerika.

1984 så skrev Macari på som spelande manager i Swindon Town där han tog den lilla klubben från lägsta serien till näst högsta, dock efter att han själv lagt skorna på hyllan. Han tog plockade även upp Stoke City till näst högsta divisionen i början på 90-talet.

Som manager var han en mycket omtyckt person som såg till att spelarna hade en mycket god fysik och som han sa under sin tid i Swindon Town: ”Jag ser inget skäl till att spelarna i Swindon inte ska ha samma fysik som de i Manchester United.” Dessutom så fick man inte borsta efter träningarna så det kanske inte är underligt att resultaten blev så bra.

 

2002 så drog han sig tillbaka som manager efter att ha jobbat för West Ham United, Stoke City (två gånger), Celtic, Birmingham City och Huddersfield Town. MUTV, men skriver även för the Sentinel i Stoke, och är även bisittare på SKY Sports. Ifall man känner för det så kan man även ta en fisk med pommes, en så kallad Fish ´n´ Chips, på Macaris egen ”chipper” i närheten av Old Trafford. Men givetvis ska ju en italienare ha en egen restaurang.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela