King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Tidernas Fotbollsspelare-Bernard Trautman, Manchester City

Publicerad 2010-03-03 15:05:33 i Fotboll,

Vi gör en avstickare till tiderna innan Tipsextra, polisonger och flärdfulla mustascher. Till de hårda tiderna i efterkrigs-England. Bernard Trautman var något så ovanligt som en tysk spelare i den engelska ligan och det som gör hans story mer overklig är att han faktiskt är en före detta fallskärmsjägare i luftwaffe. Trautman blev tillfångatagen av de allierade tre gånger och lyckades rymma två gånger.Den tredje gången blev han förflyttad till Essex i England och stannade där kriget ut. Vid krigsslutet så vägrade han dock att skickas tillbaka till Tyskland och försörjde sig som lantarbetare samtidigt som han spelade för amatörlaget S:t Helens Town FC. Efter två år i amatörserierna hade han gjort sig ett så pass stort namn att han blev värvad till Manchester City 1949.


Givetvis så blev det stora protester över detta tilltag att sajna en f.d nazist och över 20 000 personer demonstrerade emot detta, men med tiden så accepterades han, med stor hjälp av sitt fantastiska målvaktsspel. Vid hans första resa till London så möttes han av ett massivt uppbåd av supportrar som skanderade mindre trevliga ramsor om hans bakkgrund. City som låg i botten av serien var beredda på en rejäl förlust men Trautmans heroiska insats mellan stolparna gjorde att matchen endast slutade med en hedersam 1-0 förlust. Efter matchen fick han stående ovationer både från läktaren och från de båda lagens spelare.

 

Bertie som han numera kallades (Bertrand låg inget bra i den linguistiska engelska gomen) spelade 545 matcher för Manchester City och detta inkluderade två FA-Cupfinaler (1955 och 1956). I början på 50-talet så hade ryktet om hans spel spritt sig till hemlandet och Shalke 04 la upp £1000 för hans signatur, men fick svaret att om en övergång skulle vara aktuell så skulle det läggas upp 20 gånger så många pundsedlar.


1955 blev han den förste tysk som någonsin spelade en FA-cupfinal, men City förlorade denna, mot ett Newcastle United som var i stor form, med 3-1. Året därpå var City återigen i final, denna gång mot Birmingham. City hade slutat fyra i ligan och Trautman blev den första målvakten som blev vald till årets spelare och detta var alltså innan FA-cupfinalen var spelad. För det är den som gjorde att Trautman gick från sagostatus till legendarisk superstjärna. City hade tagit en 3-1 ledning men Brum stormade fram och pressade på för en reducering. Då en kvart återstod dök Trautman efter en svår boll och kolliderade med motståndarnas forward Peter Murphy. Han fick Murphys knä rakt i nacken och bröt en kota i den, men eftersom det inte var tillåtet med avbytare på den tiden så fick han bita ihop och stå den resterande kvarten med bruten nacke. Han gick även på banketten innan han dagen efter uppsökte läkare för att upptäcka att skadan var betydligt mer omfattande än vad han först trott.

Trautman spelade 15 säsonger för City under den tiden så var han Tysklands bäste målvakt men spelade inga landskamper dels pga politiska meningsskiljaktigheter och dels för att han vägrade att spela för en tysk klubb, något som på den tiden tydligen var viktigt. Detta gjorde att han blev utan VM-guldmedalj, som fritzarna vann 1954.

En annan intressant detalj i Trautmans målvaktsspel var att han oftast startade spelet med utkast något som var utterst ovanligt i England fram till sent 70-tal. Vanligtvis så kastade han långa utkast på ytterfältarna, som snabbt kom igång med anfallen. Vem hade trott att Machester City skulle vara först med någonting som utvecklade fotbollen?


Efter att spelarkarriären var över så blev han manager i Stockport County och därefter så coachade han två klubbar i Västtyskland för att därefter ta över Burmas landslag. Han fortsatte att jobba i olika coachingroller i så udda länder som Tanzania, Pakistan och Liberia.

Numera bor den 86 årige legenden på spanska solkusten och tar det troligen rätt lugnt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela