King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Tidernas Fotbollsspelare - Jimmy Johnstone Glasgow Celtic

Publicerad 2010-01-17 22:49:52 i Tidernas Fotbollsspelare,

Johnstone spelade för Celtic under större delen av sin karriär och var med om att ta hem Europacupen 1967 i Lissabon. Han var inte enbart känd för sin spelkapacitet utan även för sin torra humor. Inför finalen mot Inter så förundrades han över sina italienska motståndares överdåninghet. De hade ”colgate-leenden”, var långa och ståtliga och såg ut som filmstjärnor, de till och med luktade gott. Och där kom vi en samling dvärgar utan framtänder. Hur som haver så vann Celtic överraskande matchen mot de stiliga italienarna och det med ett lag där samtliga spelare var födda inom en radie på fem mil från Glasgow. The Lisbon Lions är allt sedan dess ett begrepp i Skottland.

 

Jimmy Johnstone spelade 23 landskamper för Skottland och ett VM (1970) hur han tog sig till Mexico vet jag inte men jag vet att Johnstone var så flygrädd att han ofta bad om att slippa spela bortamatcherna i Europacuperna. Då Celtic skulle möta Röda Stjärnan i en europacupmatch så lovade Jock Stein Johnstone att om han gjorde tillräckligt med mål på hemmaplan så skulle han slipa bortamatchen. Johnstone satte själv två och spelade fram till tre i en minnesvärd 5-1 seger och på så sätt slapp han att åka till returmatchen.

 

Ett annat tecken på hans humor var när han 1993, vid 25 års jubileumet av Europacupsegern, fick frågan hur han trodde en match mellan dagens Celtic och The Lisbon Lions skulle sluta av Celtics dåvarande lagkapten Paul McStay. ”Oavgjort” svarade Johnstone efter lite betänketid.  McStay tyckte  att han var väldigt artig mot den nuvarande upplagan, varpå Johnstone förklarade:”Man får ju tänka på att de flesta av oss är i femtioårsåldern.”

 

Johnstone avled vid 61 årsålder till följd av en nervsjukdom.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela