King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Tidernas Fotbollspelare - Eamon Dunphy, Millwall

Publicerad 2009-12-28 16:37:47 i Tidernas Fotbollsspelare,

En forntida spelartyp som alltid spelade men inte gjorde så mycket väsen av sig. Spelaren som håller upp laget när det går tungt. Spelaren som leder laget. Det var dock ingen spelare som drog på sig tidningsrubriker, om det inte hade varit för att han redan under sin spelarkarriär visade sig vara en excellent skribent och en synnerligen kontroversiell sådan. Hans fotbollskarriär tar vi först. Han spelade sammanlagt 415 ligamatcher varav 267 för Millwall FC. Han startade sin karriär i Manchester United men fick inget proffskontrakt och gick 1965 till York City där han stannade en säsong innan han såldes till Millwall. Under tiden i Millwall så författade han dagboken Only a game: A Diary of a professional footballer som gavs ut 1976. Kanske en av de bästa böcker som skrivits om fotbollens vardag. Han är än idag Millwalls meste landslagsspelare med sina 23 matcher för Irland.

Efter 8 säsonger så såldes han till Charlton Athletics som ledargestalt och lagkapten, men stannade bara en säsong innan han på samma premisser gick till Reading. Dunphy var en ledare av stora mått och flyttade hem till Irland och Shamrock Rovers, där han var spelare och ungdomstränare tillsammans med John Giles den gamle Leeds United ikonen. Deras vision var att göra Rovers till Irlands första proffsklubb. Efter en säsong så beslöt sig Dunphy att hoppa av, desillusionerad av den irländska fotbollen och satsa på en karriär som journalist.

 

Som journalist har han gjort sig känd för sitt kontroversiella sätt där han kritiserar allt från Jack Charlton till Trappatoni. Han skrev även Roy Keanes biografi men avfärdade honom senare som en ”bullshitter”. Han har även skrivit den officiella U2 biografin men arbetar nu mera med TV.

 

Fotbollspelare - Ledare - Kritiker

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela