King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

ENGELSKA DIVISION TRE – LIGAN VI BÖR PRATA OM?

Publicerad 2010-04-09 04:39:31 i Fotboll,

Givetvis så är det så att alla har sin favoritlag i Premier League en liga som inte hör till engelska FA utan är sin egen, men de senaste 6-7 åren har vi sett penningkarusellen rulla och de som inte kunnat köpa framgång har som Darwin en gång förklarade försvunnit nedåt i seriesystemet. Ja Darwin höll ju mest på med djur men ni fattar säkert.


Jag har för länge sedan insett att på grund av den enorma importen av utländska spelare gör att mängder av duktiga inhemska spelare får hålla till i The Championship, vilket ju i och för sig inte är fy skam och den engelska fotbollen har ju blivit betydligt mycket bättre det senaste decenniet.


Så varför är då Division 3 (det heter ju på pappret league one) det man ska titta på? Man behöver ju inte om man vill, men det är ett faktum att väldigt många gör det i år.


Jag kollade igenom (tack vare den fantastiske Mike Avery) publiksiffrorna i den engelska ligan och kom fram till att 7 division 3 klubbar ligger på topp 50 då det gäller publik. Av dessa så ligger tre stycken före de lägst placerade Premier League klubbarna. Där emellan ska det dessutom klämmas in tio stycken Championshipklubbar. Newcastle United har landets femte högsta publiksiffra, endast slagna av Manchesterlagen, Arsenal och Liverpool, och då har Toons ändå tappat ungefär 6000 åskådare i snitt från förra året.


I trean huserar storheter som Norwich City, Charlton Athletic, Southampton, Leeds United och Huddersfield Town som har ett massivt stöd oavsett vilken serie de spelar i. Norwich och Leeds ligger runt 25000/match medan Southampton och Charlton ligger runt 20 med Huddersfield på 14000. Utöver dessa klubbar så finns Milton Keynes och Millwall som båda snittar över 10 000 per match. Sammantaget så har snittet i trean höjts med 19% detta år vilket är fantastiskt med tanke på att Leicester City gick upp.


Kul är det i alla fall att jämföra med de svenska lagen i den svenska trean (som vi också kallar division 1) har svårt att känna att Skärhamn och Dalkurd kan följa dessa lag i spåren. Ja möjligen det sistnämnda då etniskt bundna klubbar har en god förmåga att attrahera publik. Men egentligen så ska vi ju i Sverige, som har en tiondel av engelsk population, inte ha en möjlighet att mäta oss publikmässigt. Det har ju inte enbart att göra med att klubbar i de lägre divisonerna inte ens orkar ha en hemsida där man berättar att man finns och vad som händer. Utan helt enkelt att traditionen är stark och stor i England. Man pratar ofta om ”sin liga” oavsett om man tidigare spelat i högsta serien så vill man vinna ligan dvs den man spelar i. I Sverige så är vi oftast nöjda med om vi blir promoverade som tvåa, det har ingen betydelse. Råkade titta på DN´s tips i dag och de tänker att eftersom Newcstle är klara för uppflyttning så tar man det lite lugnare. Mitt svar på den frågan är NEJ. Det är oerhört viktigt att vinna serien. Att bli mästare oavsett om det är i ettan eller i fyran.


Om vi går vidare i den engelska publikligan så ser vi att AFC Wimbledon spöar 14 klubbar i ligasystemet. Det är inte många år sedan som klubben bildades efter det huvudlösa beslutet att flytta det ursprungliga laget till Milton Keynes, något som strider mot FA´s stadgar. Kul för Franchise FC att de går frammåt men ännu roligare att AFC fått tillbaka alla Wimbledon pokaler och att de nu utmanar för att komma tillbaka in i ligasystemet. Nedan ser ni deras fina arena Kingsmeadow.



På 99:e plats så ligger FC United of Manchester. Klubben som bildades på den enkla basis att man ville se fotboll klockan tre på en lördag. Klubben huserar i division 7 och har i år tappat publik så pass mycket att man har under 2000 i snitt på hemmamatcherna. Trots det så gör det ju en fantastisk insats. För två år sedan så snittade 2-3000 på hemmamatcherna och blev föremål för att visas på TV. Detta gjorde att man flyttade avsparken till en bättre TV tid och klubben uppmanade suportrarna att stanna hemma. 250 personer kom tror jag. Starkt. TV ska inte styra fotbollen utan tvärtom.


Det största uppsvinget procentuellt har gjorts av gamla anrika Newport County i Conference South, som ökat sin publiksiffra med 110%. Gamla kalenderbitare kommer säkert ihåg Newport som ett av lagen som låg i botten på fyran på 70 och 80 talet innan klubben gick i konkurs.


Det största uppsvinget i riktiga siffror ha nyuppflyttade Burnley FC gjort med 7 442 medan Birmingham City ligger tvåa där. Att Clarets ökade sitt snitt är ju rätt naturligt, men att Brum ökar nästan 6 000 är märkligt.


Om man ska vara rättvis så ska vi även nämna att den klubb som ökat näst mest i procent. Mickleover Sports i division 12 har ökat från 117 åskådare till 201 vilket ger en procent på 72 vilket är stort.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela