King Cobra

King Cobra - Rösten Från Mosquito Valley

Bosse & Rasismen

Publicerad 2012-10-13 11:21:00 i Allmänt,

Det var en väldigt bra debattartikel i DN idag, skriven av forskaren Carl-Gustaf Scott, angående Bosse Hanssons rasistiska uttalanden i radion härom dagen. 
 
http://www.dn.se/debatt/bosse-hanssons-rasistiska-ord-bekraftar-bara-etablerad-praxis
 
Artikeln sätter fingret på ett par mycket intressanta punkter. Dels att det ofta är den utpekade rasisten/den som fällt de rasistiska uttalandet som berättar att det där är inte alls menat som rasism. För en helt vanlig svensk som exempelvis Martin Mutumba från Stockholm anses nog det som stötande eftersom han i det här sammanhanget då slås samman med ett antal personer från ett helt annat kulturellt arv. Karikari tror jag exempelvis är från Ghana och det är långt ifrån saker som Systembolag, lappskojs i skolan och gemensamm städdagar. 
 
En annan sak som nästan upprörde mig mer var när Bosses gamla fina kompisar kom till undsättning och berättade att det bara var en storm i ett vattenglas eller att Bosse minsann inte är rasist det där är bara något han säger för att han håller på AIK och blir engagerad. Kanske är det dags att göra sig av med folk som Hegerfors, Zackrisson och Oldsberg när vi ändå är på gång? Det vore ju ett fantastiskt smart drag av TV ledningen i så fall, för om man offentligt står upp för den här trångsynt åsikten så ska man nog inte ha en position där man har möjlighet att vädra sina rasistiska åsikter.
 
Nej jag säger inte att det andra reportrarna är rasister bara för de stöttar Bosse, men det är säkert inte de som säger till honom på fester och annat när han börjar snacka om svartingar, att nu får det vara bra, det är inte okej att tala på ett så nedlåtande sätt om personer från andra länder.
 
Det slår mig också att väldigt många faktiskt anser att det är helt okej att kalla folk för svartingar, det är det inte, och det är inte jämförbart med att kalla några bönder för att de kommer från landet. Det skulle ha varit klädsamt ifal någon hade intervjuat de som Bosse kallade svartingar i SvT. Det hade varit intressant att se David Fjäll intervjua Bosse Hansson i det ämnet. Det hade kunnat blivit en av de mer substansfyllda TV-snuttarna den här veckan. 
 
David Fjäll skrev så här på Twitter: Bosse Hansson är toppen på ett isberg, tyvärr. Det är allt jag har att säga i det ämnet.
 
 

Kommentarer

Postat av: Laban

Publicerad 2012-10-13 15:00:24

Säkert en intressant artikel, slutade dock att läsa den efter "...i många avseenden en upprepning av debatten om att AIK och Hammarbys supportrar kastade bananer på Djurgårdens gambianske målvakt Pa Dembo Touray." Urusel jämförelse, banankastandet mot djurgården har längre traditioner än så och har ingenting med rasism att göra.

Svar: Synd att du inte läste hela. När startade den traditionen förresten? Vore intressant att veta.
Niklas Wennergren

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela